Grip Aşısı
Son yıllarda gundemde olan bir aşıdır. Uzerinde cok spekulasyon yapılmaktadır. Aşının ilk ortaya cıkışı yaşlı, muzmin solunum yolu problemi olanlar, şeker hastaları gibi insanlar icin onerilmekteydi. Daha sonraları bazı yontemler kullanılarak geniş toplum kitleleri aşı olmaya ozendirildi, gerekli gibi bir durum oluşturuldu.
Aşının net ozelliği şudur. WHO – Dunya Sağlık Orgutu dunyada viruslerin yayılma haritalarını cıkararak, her yıl gelmekte olan sonbahar, kış, ilkbahar doneminde salgınlar yapması olası virusleri tahmin eder. Bu salgın olasılığı en yuksek olan 3 viruse karşı aşı uretilir.
Aşı yapılan insanlar bu uc ceşit viruse karşı bağışıklanırlar. Fakat insanları hasta eden cok sayıda virus bulunmaktadır. Bu viruslere karşı bağışık hale gelenlerin başka viruslere de karşı daha dayanıklı olacakları iddia edilmektedir. Fakat kesin olan sadece aşının icersindeki 3 ceşit viruse bağışıklık kazanılır. Bu virusler ağır seyreden ve salgınlarla yapan tipteki griplerin sorumlusudur. Her turlu nezle, soğuk algınlığının sorumlusu değillerdir.
Aşılanan insanlar hicbir virus enfeksiyonuna yakalanmayacak diye bir beklenti olmamalıdır. İnsanlar bir şekilde virusle karşılaşıp hasta olmadıklarında bunu anlama şansları yoktur. Ancak hasta olduklarını anlayabilirler. Bu nedenle bazıları “aşı gecen sene işe yaramıştı ama bu sene yaramadı “ derken ne zaman virusle karşılaşıp hasta oldukları zamanları değil, başka virusle karşılaşıp hasta oldukları durumları soylemektedirler. Belki aşı işe yaradı dedikleri yıl virusle hic karşılaşmadılar ama hasta oldukları yıl belki 10 kez virusle karşılaştılar, hasta olmadılar fakat bir kez farklı bir virusle karşılaştılar ve hasta oldular.
Aşının icerdiği viruslere karşı % 90 kadar bir koruyuculuk sağladığı bildirilmektedir.
Ozet olarak ben herhangi bir ozel sorunu olmayan kişiler aşı olma konusunda fikrimi sorduklarında aşının maliyeti sizi rahatsız etmiyorsa olun diye cevap veriyorum. Aşı bir tedbirdir, sizi bir kez bile grip olmaktan korusa odediğiniz paraya değer.
Uygulama programı : Erişkinlere ve 8 yaşından buyuk cocuklara tek ve tam doz yapılır. Daha onceki yıllarda 6 yaş altındakilere onerilmemekteydi. Daha sonra bu sınır 2 yaşına, şimdi de 6 aya kadar inmiş bulunmaktadır.
Bu konuda bilgiler daha ziyade aşı ureticisi firmalardan gelmektedir. Bu aşılara ait araştırmalar da genellikle aşı firmaları tarafından yapılmakta veya yaptırılmaktadır. Bu sonuclara şahsen bazen itibar ediyor, bazen de etmiyorum.
Hastalarıma onerirken kendi fikirlerimi de goz onunde bulunduruyorum. Bu nedenle henuz 2-3 yaşın altındaki cocuklara grip aşısı yapılması konusuna pek de sıcak bakmıyorum.
Aşı ureticileri 6 ay ile 3 yaş arasındaki cocuklara ilk kez aşı yapılırken bir ay ara ile 2 kere yarım doz; daha once aşılanmışlarsa 1 kez yarım doz yapılmasını oneriyorlar. 3 ila 8 yaş arasındaki cocuklara ilk yıl birer ay ara ile 2 kez tam doz, daha once aşılanmışlarsa 1 kez tam doz yapılır.
Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Grip Aşısı
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●8 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Grip Aşısı