1)Biz, COCUĞUZ....Herkes gibi reşit olma yaşı olan 18 yaşına kadar cocuk sayılırız ve cocuk olarak haklara sahibiz.

2) Tum dunya cocukları hicbir şekilde ayrım yapılmaksızın bu haklardan yararlanır. Bu haklardan yararlanmak icin yalnızca cocuk olmamız yeterlidir.

3) Bizimle ilgili tum faaliyetlerde buyukler cocukların yararını duşunmelidir. Buyuklerimiz gerekli duyduğumuz bakım ve korumayı ustlenirler.Eğer yerine getiremiyorlarsa devlet bizim icin gerekli onlemleri alır.

4) Bize tanınan bu hakların uygulanması devletin guvencesi altındadır ve devlet her turlu cabayı gosterme yukumluluğundedir.

5) Bizi buyutenlere (anne- baba veya diğer buyuklerimiz), bize tanınan haklar doğrultusunda daha iyi yetişmemiz icin devlet tarafından destek verilir.

6) Yaşamak hepimizin hakkıdır.Yaşamamız ve gelişebilmemiz icin her turlu caba gosterilmelidir.

7) Doğumdan hemen sonra bize adımızı, anne babamızı bilmemizi ve vatandaş olmamızı sağlayan bir kimlik verilir.

8) Bize verilen kimlikte yazılan ismimiz,aile bağlarımız,vatandaşlık hakkımız değiştirilemez. Yasalara uygun olmayacak şekilde değiştirilirse tum devletler haklarımız icin bize destek verir.

9) Bizi anne babamızın onayı olmadan kimse anne babamızdan ayıramaz.Bazen anne ve babamız bize iyi bakamayabilir.Bizim yararımız icin daha iyi bakacak birileri bulunabilir. Anne babamızla ayrı kaldığımızda onlarla goruşmemiz sağlanmalıdır.

10) Anne babamızla ayrı ulkelerde yaşıyorsak bizim ikisini de gorebilmemiz icin devletler her turlu kolaylığı sağlarlar.

11) Biz cocukların ailelerinden yasadışı yollarla koparılarak yurt dışına goturulmemesi icin devlet onlem alır.Goturmeye calışanları cezalandırır.

12) Bizi ilgilendiren konularda kendi goruşlerimizi ifade edebiliriz.Goruşlerimizi ifade etmek icin gerekirse yardım alabiliriz.

13) Bizler duşuncemizi yazılı,sozlu, sanatsal veya istediğimiz bicimde ozgurce ifade edebiliriz. Başkasının hakkına ve topluma zarar vermemek icin bazı kurallara uymamız gerekir.

14) Bizlerin duşunce, vicdan ve din ozgurluğu hakkımız vardır. Yeteneklerimizin geliştirilmesi ve haklarımızı kullanabilmemiz icin yol gosteren buyuklerimizin de hakları ve odevlerine saygı duyulur.

15) Biz cocuklar bir araya toplanma ve dernek kurma hakkına sahibiz.Bu hakkımızı toplumsal kurallara ve yasalara uygun olarak kullanabiliriz.

16) Hic kimse onur ve saygınlığımıza saldıramaz.Kişisel yaşantımıza, ailemize, evimize ve iletişimimize karışamaz.Bunun icin yasal olarak korumaya hakkımızvardır.

17) CEKİNCELİ Biz cocukların yararına olan ceşitli bilgi ve belge edinmemiz icin ulusal ve uluslararası kaynaklar sağlanır.Bize zarar verebilecek bilgilere karşı korunmamız icin onlemler alınır.

18) Bizlerin yetiştirilmemizde ve gelişimizde once anne babamız ya da onların yerine bize bakan buyuklerimiz sorumludur.Onlar surekli olarak bizim yararımızı duşunerek davranmalıdır. Bizim daha iyi yetiştirilmemiz icin gerekirse devlet buyuklere yardımcı olur. Anne babamız calışıyorsa bize bakabilecek yerlerden yararlanma hakkımızı kullanabiliriz.

19) Bize bakan anne baba ya da diğer buyuklerimiz, bize zarar verecek şekilde davranamazlar.Bizi buna karşı koruyan yasalar vardır.

20) Ailemiz yoksa ya da bizim yararımız icin ailemizden uzak kalmışsak devletten ozel olarak koruma ve yardım gorme hakkımız vardır. Devlet yasalara uygun bicimde bizi, bakabilecek aile yanına ya da kuruluşlara yerleştirerek bakımımızı sağlar.

21) Bize bakacak ailemiz yoksa devlet bizim yararımıza olacak şekilde bize aile bulur.Bu ailenin bize uygun olması icin cok iyi araştırma yapar.Haklarımızı koruyan bununla ilgili yasalar vardır.

22) Ailemizle , buyuklerimizle ya da tek başımıza başka ulkelere gitmek zorunda kalırsak gittiğimiz ulke de bizim haklarımızı korur ve yararlanmamız icin gerekenleri yapar. Ailemiz ile yeniden bir araya gelebilmemiz icin calışır.

23) Zihinsel ya da bedensel engelimiz var ise devlet bizleri ozel olarak korur ve destekler. Eğitim, sağlık ve işle ilgili bize ve ailemize destek verir.

24) Bizlerin sağlığının en iyi duzeyde olması ve hastalanmamız ve hastalandığımızda iyileşmemiz icin devlet caba gosterir. Bunun icin sağlıklı beslenmemiz, aşılarımızın yapılması, cevrenin temiz olması ve sağlıklı yaşam hakkımız icin olanaklar devlet ve toplum tarafından sağlanır.

25) Bizlere daha iyi bakılması icin devlet , yuvalar, okullar,yurtlar,rehabilitasyon merkezleri ve hastaneleri kontrol eder ve yeniden duzenler.

26) Hepimize sosyal guvenlikten yararlanma hakkı devlet tarafından sağlanır, Eğitim,sağlık, ve bakımımız icin yasalara uygun olarak onlemler devlet tarafından alınır.

27) Hepimizin sağlıklı birey olmamızı sağlayacak yeterli olanaklara sahip olma hakkımız vardır. Bize bakan ailemize ihtiyacları olduğunda beslenme, giyim ve barınma konularında devlet destek verir.

28) Eğitimimizi yapabilmemiz,eğitim hakkımızı eşit olarak kullanabilmemiz icin devlet bizi destekler ve korur. İlkoğretim hepimiz icin zorunludur ve parasızdır.

29) CEKİNCELİ:Bizlerin yeteneklerini geliştiren , insan haklarına ,temel ozgurluklere ve doğal cevreye, kulturel kimliğimize, dil ve değerlerimize saygılı olarak yetişmemizi sağlayan bir eğitim almamız icin devlet gereken duzenlemeleri yapar.

30) CEKİNCELİ: Buyuklerimizin bize oğrettiği farklı din, dil varsa onları kullanma hakkımız devlet tarafından guvence altındadır.

31) Hepimizin dinlenmeye, boş zamanlarımızı değerlendirmeye, oynamaya ve eğlenmeye hakkımız vardır.Devlet bu hakkımıza saygı duyar ve kullanmamız icin bizi destekler.

32) Bizler cocuğuz, oyun oynarız ve okula gideriz.Buyukler gibi bir işte calışamayız.Bununla ilgili bizi koruyan yasalar vardır.

33) Bizlere zarar verebilecek uyuşturucu gibi maddelere karşı devlet ve buyuklerimiz bizi korurlar. Bunları uretenleri ve cocuklara verenleri devlet cezalandırır.

34) Bizler cocuğuz, bedenimize zarar verebilecek kotu niyetli kişilere karşı korunmak zorundayız. Korumamız icin devlet her turlu onlemi alır. Bu kişileri cezalandırır.

35) Bizleri korumak icin tum devletler kotu niyetli kişilerle mucadele eder.

36) Bize zarar verebilecek her turlu somuruye karşı devlet bizi koruma yukumluluğundedir.

37) Hicbirimize insanlık dışı, aşağılayıcı şekilde davranılamaz ve ceza verilemez.Suclu olduğumuzda verilen ceza yaşımıza uygun, bizi eğitmeye yonelik olmalıdır.

38) Bizler barıştan yanayız..Savaş insanlara zarar verir. Savaşta ve sonrasında cocukların korunması icin her turlu onlem devlet tarafından alınır.

39) Biz cocukların bedensel ve zihinsel sağlığı zarar gormuşse, devlet tarafından her turlu destek verilerek .yeniden sağlığımıza kavuşmamız ve topluma kazandırılmamız sağlanır.
40) Bizler sucun ve bunun cezasının ne olduğunu bilmeyiz ve kimseye zarar vermek istemeyiz. Bilmeden bir suc işlemiş isek yasalara uygun olarak topluma kazandırılırız.

41) Haklarımızı kabul eden devletin yasalarında bu haklarımız varsa aynı kalır; yoksa bu haklarımıza uygun olarak devletin yasaları değişir.

42) Cocuk haklarını buyuklerimizin ve bizlerin en iyi şekilde oğrenmesini sağlamak icin devletler soz vermiştir.

Lutfen haklarımıza saygılı olun..

Birleşmiş Milletler Cocuk Hakları Sozleşmesi' ndeki 45 maddenin 42 maddesi kısaltılarak ve cocuk diline cevrilerek daha kolay oğrenilmesi amaclanmıştır.