Yapılan araştırmalar daha cok erkek cocuklarda gorulduğu duşunulen hiperaktivitenin, kızlarda da sık rastlanan bir rahatsızlık olduğunu ortaya koydu. Davranış ve hareketlerde aşırılık, dikkat toplamada yetersizlik gibi belirtileri olan hiperaktivitede hem kalıtımsal hem de cevresel faktorler etkili oluyor.
RealAge'de yer alan habere gore, hiperaktivitenin cinsiyet ayrımı yapmadığı ve gorulme oranının kız cocuklarda da yuksek olduğu bildirildi. Bir toplantı icin İzmir'de bulunan Kaliforniya Universitesi Irvine Cocuk Gelişim Merkezi Direktoru Prof. Dr. James Swanson yaptığı acıklamada, hiperaktivitenin kız cocuklarında da gorulme oranının yuksek olduğunu belirterek, bu rahatsızlıkta hem kalıtsal, hem cevresel de faktorlerin etkili olduğunu soyledi.
Prof. Dr. Swanson, tanının erken konulmasının tedavi surecini onemli derecede etkilediğine dikkati cekerek, tanı koymada ailenin iyi gozlem yapmasının onemli olduğunu, ozellikle kendi yaş grubundaki cocuklarla kıyaslanan cocuğun hareketlerinde hissedilen kontrolsuzluk halinde, hemen bir uzmana başvurulması gerektiğini kaydetti.
Anne ve Babalar Eğitim Almalı
Anne ve babaların hiperaktif cocuğa nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda eğitim alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Swanson, ilac tedavisine oranla ailelerin eğitim alarak uygulayacağı davranışsal tedavinin daha cok etkili olacağını soyledi.
Hiperaktifliğin entellektuel bir bozukluk olmadığını ifade eden Prof. Dr. Swanson, "Bu cocuklar icin farklı bir eğitim ya da ozel sınıfların oluşturulması gereksiz. Bu, cocuk icin iyi bir yontem değil. Oğretmenler icin, aileler icin zor, ancak cocuğun normal sınıf ortamında olması kendisi icin daha iyidir. Cocuğun kendini normal bir sınıf ortamına uymaya zorlaması, tedavi icin olumlu etki yapar" diye konuştu.
Prof. Dr. Swanson, hiperaktif cocukların cok hareketli olabildiği gibi icine kapanık ve sessiz olabileceklerini de kaydetti.
Cocuk Hastalıkları Hiperaktivite Cinsiyet Ayırmıyor
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Cocuk Hastalıkları Hiperaktivite Cinsiyet Ayırmıyor