Kotu hareketinin sonucunda ceza almak cocuk icin caydırıcı olabilir ancak "hareketimin sonucunda cezamı cektim, o halde şimdi bir kere daha yapabilirim" fikrine de kapılabilir!
Odul ve ceza yonteminde, istenmeyen davranışlar uzerinde kalıcı ve olumlu sonuclar gormek cok zor. Bunun nedeni cocuğun yaptığı yanlış bir haraketten sadece ceza almamak icin vazgecmesi ve aynı şekilde, istenilen bir davranışı sonucunda odul alacağı icin gercekleştirecek olması. Yani burada onemli olan, cocuğun hangi hareketlerin kabul goreceğini ve hangilerinin kabul gormeyeceğini kendi ic dunyasında cozmesi ve benimsemesi. Boylece cocuk, baskıdan uzak bir şekilde kendi doğru ve yanlışlarını, nedenlerini anlayarak, inanarak oluşturabilir.
Ceza bazen etkisiz kalabilir
Cocuklar herhangi bir şeyi neden yapmamaları gerektiğini bilme ihtiyacı hissederler. Eğer bunun bilincinde deillerse, sadece bu hareketin sonucunda ceza alacak olmaları caydırıcı olabilir. Fakat bu durum, cocuğun baskı altında olmasına sebep olacaktır ve ileriye donuk olarak istenmeyen davranışlar yerini daha buyuk ve alışılması zor olan problemlere bırakabılir. Cezanın istenmeyen davranışların cozumunde kalıcı bir etkisinin olamamasının bir diğer nedeni ise cocukların ‘bu haraketi istenilmediğini bildiğim halde yaptım, cezasını da cektim, şimdi yeniden yapabilirim’ şeklinde algılayabilecek olmalarıdır.
Cocuk ve Ceza
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Cocuk ve Ceza