BUNLARI ASLA SOYLEMEYİN....
1-"COK APTALSIN":
Bu kelimeyi gereğinde fazla kullanıldığında cocuğunuz buna inanmaya başlar Onun yalnış yaptığını duşunuyorsanız "cok aptalsın" yerine" bu yaptığın aptalcaydı"demeyi denemelisiniz. Bu iki kelime arasındaki fark biri kişiliğine hakaret ediyor, diğeri yaptığı işin kotu olduğunu anlatıyor.
2-"COK İYİ YAPABİLİRDİN":
Bu cumle pozitif gibi gorunsede aslında negetif anlam taşır.Cocuğunuz caba gosterdiği halde yapamadıysa ona "Gecen haftadan daha iyi yaptın" diyebilirsiniz.
3-"NEDEN SANKİ ŞUNUN GİBİ OLAMIYORSUN":
Cocuğunuzu bir başkasıyla karşılaştırmaktan ve onun gibi olmasını istemekten şiddetle sakının.cocuğunuzu olduğu gibi kabul edin unutmayın onun da kendine ozgu duygu ve duşunceleri var siz nasıl başkasına benzemiyorsanız ondan da bunu isteme hakkına sahip değilsiniz.
4-"KEŞKE DOĞMASAYDIN":
Anne veya babalar cok kızgın olduklarında akıllarından 1 kez de olsa gecirdikleri oluyor bazen bu kelimeyi.Eğer bunu soyleyebilecek kadar kızgınsanız kendinizi biraz olayın dışına cıkarmaya calışın.
5-"NELERDEN VAZGECTİM":
Bir başka deyişle "Eğer sen doğmasaydın,hayatım daha iyi olabilirdi" ama unutmayın ki doğmuş olmak cocuğunuzun secimi değil.
6- "YALANCI BİR COCUKSUN":
Bazı cocuklar hoşlarına giden bir şeyi sahiplenmek isterler Ona yaptığının yanlış olduğunu daha yapıcı bir yontemle anlatmayı deneyebilirsiniz.
7-"KORKULACAK NE VAR":
Cocuğunuz yatağını altında bir canavarın saklanmış olduğunu duşunduğunde bunu sacma bulabilirsiniz ama ona korku duymanın yanlış bir şey olduğu mesajını vermemelisiniz.
8- "SENİ BIRAKACAĞIM":
Cocuğunuz bir mağazadan cıkmak istemediğinde "seni bırakıp gidiyorum" diye onu tehdit edebilirsiniz.Ama bu sozlerle cocuğunuzun kafasına surekli bir terk edilme korkusu sokmuş olabilirsiniz.
SOYLEYEBİLECEĞİNİZ GUZEL SOZLER.....
1-" BENİM İCİN ONEMLİSİN" :Cocuğunuza onun hayatınız icin onemli bir parcası olduğunu soylemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.Bunu bilmek kendisine guven kazandıracaktır.
2-"BANA SOYLEYEBİLİRSİN":Eğer cocuğunuz size arkadaşlarının hoşuna gitmeyen davranışını size anlatıyorsa,bu durumla nasıl başa cıkabileceğini soruyordur.Ona "bakalım bu konu hakkında ne yapabiliriz?" diyerek birkac oneride bulunun.
3-"SENİNLE GURUR DUYUYORUM":Cocuğun anne ve babasının kendisiyle gurur duyduğunu bilmesi onemlidir.O ayakkabılarının bağcıklarını bağlamak gibi basit bir iş yapmış olabilir.Onu yureklendirmeniz karşılaşacağı sorunları cozmesine yardımcı olacaktır.
4-"HAYIR DEDİM":Cocukların yonlendirilmeye ihtiyacları vardır.Ama bu arada kişiliklerine de saygı duyulması gerekir.Cocuklarına neyin doğru neyin yanlış olduğunu siz gostermeli ve yanlış davranışlara yonelmesini engellemelisiniz.
5-"AĞLAMAN NORMAL":Ağlayan bir cocuğa verilen cevap genellikle "ağlama bakayım" dır.Bu onda ağlamanın bir zayıflık gosterisi izlemini yaratacaktır.Cocuğunuza "acın gecene kadar ağlayabilirsin" demeyi deneyin.Boylece ona duygularına sahip cıkmayı oğreteceksiniz.
6-"HATA YAPMAK NORMALDİR":Cocuğunuz ondan beklediğiniz gibi davranmadığında soğukkanlılığınızı korumak zor olabilir ama ona herkesin hata yapabileceğini oğretmeniz gerekiyor.Yoksa hayatı boyunca yeni şeyler denemekten korkacaktır.
7-"SEN BAŞARIRSIN":Cocuğunuza kendi başına becerebileceği şeyler icin şans tanıyarak onun kendisine guvenen biri haline gelmesini sağlayabilirsiniz.Eğer dener ve başaramazsa "denediğin icin seninle gurur duyuyorum" diyebilirsiniz.
8-"BİRŞEY YAPMAN GEREKMEZ":Cocuklar baleden,resim kursuna,yuzmeden,satranc kulubune koşturup duruyorlar.Siz seciyorsunuz ve cocuklarınız yapıyor.Fazlasıyla planlı bir hayat, onların yaratıcılıklarını baltalar. Ona "İstediğin birşey varsa yapabilirsin ama hicbirşey de yapmayabilirsin."diyerek kendine ait bir dunyası olmasını sağlayabilirsiniz.
cocuklariniza bunlari asla soylemeyin
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- cocuklariniza bunlari asla soylemeyin