Anne Babalar Neler Yapmalı?
1

Cocuklarına uygun calışma ortamı (aydınlık, sessiz vb.) ve arac-gerec sağlamalıdırlar. Cocuklar odevlerinin buyuk bir kısmını evde yapmaktadırlar. Cocuğun rahat calışabilmesi icin dikkatini dağıtacak uyaranların olmadığı bir odasının olması, ısının ve aydınlanmanın yeterli olması ve odasında calışması icin gerekli arac-gerecinin olması odevlerini yapmasını kolaylaştıracaktır.

2
Ozellikle ilkoğretimin ilk yıllarında cocukların ev odevlerini yapma zamanını planlamada guclukler ortaya cıkabilmektedir. Kucuk cocuklar genellikle oyuna veya tv. izlemeye daha fazla sure harcayarak odev yapmayı aksatabilmektedirler. Bu nedenle ilk yıllarda anne babalar, odevlerin yapılacağı zamanı birlikte planlamalı, cocuğun bu plana uymasını sağlamalıdırlar.

3
Cocuk yardım istediğinde ev odevlerine yardımcı olmalıdırlar. Bu yardım, cocuğun odevini yapmaya değil, onu yonlendirmeye yonelik olmalıdır. Cocuklar odevlerini yaparken zorlandıklarında veya odevlerle ilgili ceşitli soruları olduğunda en yakınlarında bulunan yetişkinin yardımına ihtiyac duyabilmektedirler. Anne babaların cocuklarının tum sorularını cevaplaması mumkun olmayabilir. Bu durumda anne babaların cocuklarının sorularına ilgisiz kalmamaları, başvuru kaynaklarını gostererek uygun rehberlikte bulunmaları gerekmektedir. Anne babaların cocuklarının yerine odevlerini yapmaları ise cocukların calışma alışkanlığı kazanmalarını ve sorumluluk duygusunu geliştirmelerini engelleyecektir.

4
Anne babalar, cocuklarının ev odevlerini kontrol etmelidirler. Odevlerin okulda sunulmadan once evde anne babalar tarafından kontrol edilmesi, cocuklara yaptıkları hataları duzeltme ve eksiklerini tamamlama fırsatı verecektir. Ayrıca cocuğun odevini bitirince takdir edilmesi oz guven ve oz disiplinini geliştirici bir pekiştirec olacaktır.

5
Anne babalar, cocukların ev odevlerine olan yaklaşımlarını etkileyecek olumsuz tutumlar gostermemeye calışmalıdırlar. Anne babaların cocuklarının odevlerine karşı aşırı ilgili veya ilgisiz, baskıcı ve arkadaşlarıyla kıyaslayıcı tutumları, cocuğun odevlerden hoşlanmamasına ve odevini yapamama kaygısı duymasına neden olabilir. Anne babaların cocuklarına ev odevlerinde destek ve rehberlik veren tutumlar sergilemeleri gerekmektedir.

6
Odev yaparken cocuğun dinlenmesini ve enerji toplamasını sağlamak amacıyla anne babalar cocuklarıyla birlikte gevşeme veya rahatlama egzersizleri yapmalıdırlar. Rahatlatıcı bir muzik dinlemek, bir şeyler yiyip icmek ya da vucudunu hareket ettirmek yararlı olacaktır. Cocuğun odevini yaparken sıkılmasını onlemek icin kısa sureli aralar vermesi de sağlanmalıdır.

7
Oğretmenler, anne babalar icin cocukları ve onların oğrenimleriyle ilgili her turlu konuda rehber kişi durumundadır. Bu nedenle, anne babalar duzenli aralıklarla oğretmenle goruşerek, ev odevleri hakkındaki tutum ve beklentilerini, cocuklarına ev odevlerinde nasıl yardımcı olacaklarını da oğrenmelidirler.