Bebek reaksiyon zamanı, yetişkinlerden daha yavaştır. Onun anlamlarını dinlerken, yavaş olmanız ve onun konuşmasını beklemeniz gerekli. Bebeğinizin soylediği her sozcuğu anlayamazsanız endişelenmeyiniz. Hicbir aile, bebeklerinin cıkardığı bağırmaları ve cağırmaları tam olarak anlayamaz.
Bununla birlikte, dikkatlice dinlediğiniz ve bebeğinizin mesajlarını anlamaya calıştığınız zaman iki şey olur. İlk olarak, bebeğiniz onun duşuncelerinde ve duygularında enteresan olan birinin tecrubesine sahiptir. İkinci olarak, onu daha fazla dinleyerek coğu cocuğun işaretlerini kolaylıkla anlayabileceksiniz.
1) Bebeğinizin ağlamalarına karşılık verin. Bebekler ayrıca ağlayarak iletişimi oğrenirler. İlk yıllarında, ağlama, onların iletişim sistemlerinin temel parcasıdır. Ağlamalarına karşılık verdiğimiz zaman, bebeklerimiz, dinlendiğinizi ve dunyayı ihtiyaclarınız karşıladığı guvenli bir yer olarak oğrenirler.
2) Bebeğinizle konuşun. Kucuk bebekler, “sırayla yaparak” iletişim becerilerine başlarlar, severler sizi bakarlar ve beklerler. Seversiniz ve o da tekrar size verir. Basit bir etkileşimde, iletişim yapısını uygularlar ve iletişim kurduklarında karşılık alacaklarını oğrenirler.
3) Onunla beraber gecirdiğiniz sure boyunca doğallıkla, bebeğinizle konuşun. Bebeğiniz, ifade etmeden once, alıcı dil becerilerini oğrenir. Kızınız, daha konuşmadan once, ona dediklerinizi tam olarak anlar. Bebekler, zengin-dil ortamında buyuduklerinde, doğal olarak konuşmayı oğrenirler. Duzenli olarak kızınızla konuştuğunuzda ve dinlediğinizde kolayca dili oğrenir. Dil modellendirme en iyi oğretme amacıdır. Bebekler ve cocuklar, doğru olarak konuşmak zorunda değillerdir. Doğru dil modeli belirlediğinizde, yavaş yavaş duzgun grameri oğreneceklerdir4) Onun diline erişin ve yaptıklarından ne anladığınızı tanımlayın. Ailelerin, cocuklarıyla icgudusel olarak yaptığı bir şeydir bu. Bebeğiniz burnunuza uzandığı zaman, severek, “bu benim burnum” . Bu kucucuk ellerinle onları yakalayabilecek misin? diyebilirsiniz. Acılan kapının sesine doğru donduğu zaman, “Kapının acılma sesini duydun, iceriye gelen sesin kız kardeşin mi?”diyebilirsiniz. kedi yaklaştığında ve mırıldanmaya ve teklemeye başladığı zaman “ Bak Tiger geliyor. Tuylu kediyi gormek icin cok heyecanlı gozukuyorsun.” Veya “ Merhaba kedi Tiger !, Lisa seni gorduğu icin cok heyecanlı” diyebilirsiniz.
5) Onunla yaptığınız şeyler hakkında bebeğinizle konuşun. Sizi anlamayan bir bebekle konuşmak kotu hissettirebilir fakat duyarak tekrar edilen tecrubeye ihtiyacı vardır, dilinizi oğrenmesi icin konuşun. Onu kaldırmadan once, ellerinizi ona doğru uzatabilir “seni kaldıracağım diyebilirsiniz. Bu şekilde, zengin tecrube yapısında dili oğrenir. Altını değiştirirken “ Bu senin kuru bezin. Bezini altına koymak icin popoyu kaldırıyorum.” diyebilirsiniz. Bu sadece dil oğrenmesine yardımcı olmaz/aynı zamanda daha sonra ne geleceğini bilmesini ve surece aktif olarak katılmasını oğrenmesine yardım edecektir.
6) Aynı zamanda kendi hareketleriniz hakkında da konuşun. Bebeğinizin etrafında kendi kendinizle konuşmanız, hem dili oğretir hem de dunya kavramını anlamasına yardımcı olur. Yaparken ne yaptığınızı tanımlayın. “Oğle yemeği icin havucları pişiriyorum. Daha sonra, onları ufalayacağım ve sen onları yiyebilirisin.”, “Battaniyeni almak icin diğer odaya geciyorum.”, “Giyineceğim ve sonra da senin ustunu değiştireceğim”, “İşe gidiyorum. Baban seninle evde kalacak.”
7) Şarkı soyleyin veya hikaye anlatın. Şarkılar ve hikayeler, dil oğrenmenizin cok onemli bir parcasıdır. Cunku tekrar edilirler, boylelikle de cocukların oğrenme şansı olur. Şarkılar, el oyunları veya hareketli aktiviteler, cocuklara fiziksel ipucuna/işaretine bağlı kelimeler oğretici bebek alkış sesi olan oğrendiğinde, hatta nasıl soyleyeceğiniz bilmeden once alkışlayarak o şarkıyı isteyebilir. “Alkış olan şarkıyı soylemek istiyorum.”
8) Kitap okuyun. Muhteşem bebek kitapları mevcuttur. Resimli veya estetik hoş resimli kitaplar arayın. Cocukların sadece onların resimlerinden oluşan cizgi filmlere ihtiyacı yoktur. Ayrıca, zengin, ceşitli veya poetik dili kitaplar arayın. Bazı bebekler birkac dakika boyunca kitaplara bakarak yere sizinle birlikte sırt ustu uzanırlar. Diğerleri ise kıpırdarlar ve kıvranırlar. Cocuklara kitap okumaya başlamak icin sihirli bir donem yoktur. Onlar, kitap okunmasından hoşlanmaya başlar başlamaz, kitap okumaya başlamalıdır. Bebeğinizin ilgilenip ilgilenmediğini anlamak icin periyodik olarak okumayı deneyin. Tanıdık objelerin ve insanların resimlerini kullanarak, kucuk kalın kartonlara (kartpostal) bunları yerleştirerek ve tel veya gevşek ince tabaka halkaları ile bir araya getirerek cocuğunuzun ince kitaplar yapabilirsiniz. Salyasından ve dişlerinden korumak icin plastik ile (yapışkan kap veya plastik gomlek) kitaplar kaplanabilir.
Bebeğinizin Dil Becerisi Geliştiren 8 Yol
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Bebeğinizin Dil Becerisi Geliştiren 8 Yol