Cocuğunuza duygusal şantaj yapmayın
Modern cağın getirmiş olduğu birtakım yaşam stresleriyle gerginleşen ilişkilerde, soğukkanlı, sabırlı, eğitimli anne babalar bile zamanında yapılan uyarılara aldırmayan, icinden gelen coşkun duygularını yaramazlıklarıyla birleştiren afacan cocuklara zaman zaman yuksek sesle cıkışmak, bağırmak ve birtakım fiziksel şiddet uygulamak durumunda kalabiliyor. Cocuklar yaramazlık yaptığında kimi ebeveynlerin cocuğun poposuna şefkatli bir kuvvet uygulamaları mazur gorulebilir; ancak bunun dışındaki cocuğa uygulanan aşırı fiziksel şiddet, ağır dramatik sonuclar doğurabilir. Anne babaların uzerinde durması gereken diğer bir konu da cocuğa uygulanan duygusal şiddet. Cocuk, yediği bir tokatın acısını kısa bir surede unutabilir, oysa cocuğun maruz kaldığı duygusal şiddet, fiziksel şiddetten cok daha ağır sonuclara yol acabilir. Ofkenize ve dilinize hakim olun! Tıpta en değerli tedavi yontemlerinden biri rahatsızlığı onlemektir, koruyucu hekimlik yapmaktır. Mesela aşı en iyi ilactır. Rahatsızlık ortaya cıkmadan engellenir. Burada da aynı durum soz konusu. Oncelikle ebeveynlerin bilinclenmesi gerekiyor. Bunun icin ailede cocuğun guvenlik ihtiyacı karşılanmalı. Cocuk seviliyorsa ve bunu da ona hissettiriyorsanız, genel olarak uyumlu, hoşgorulu duzgun bir insansanız kızgınlık anındaki tepkileriniz fiziksel olabilir. Bunun icin kendinizi suclamanıza gerek yok. Bunun dışında kendini tutamayan, her defasında fiziksel ceza uygulayan ve ofkesini kontrol edemeyen ebeveynler yıkıcı olabiliyor. Bu durumda ucuncu şahıslardan yardım gerekebilir. Bunun icin aileler, danışmanlık hizmetleri veren rehberlik araştırma merkezleri, halk eğitim merkezleri, okulların psikolojik danışma ve rehberlik servisleri, ceşitli sivil toplum kuruluşlarından yararlanabilirler. Beni uzun siz! Annesiz kalırsanız gorursunuz! Ebeveynlerin cocuklarına olan sevgilerini silah olarak kullanmaları, sevgi gostermemeleri, aşağılama, devamlı eleştirme, başkalarının onunde kucuk duşurme, tehdit, gururunu incitme gibi ruh sağlığını bozucu eylemler duygusal şiddet kapsamındadır. Coğu annenin ağzından dokulen şu cumleler, cocuğa yapılan duygusal şantaja iyi bir ornektir: Beni uzun siz! Annesiz kalırsanız gorursunuz”, “Canımdan bezdirdiniz, yataklara duşeceğim”, “Konuşmayın benimle, ben sizin anneniz değilim” “Ben olursem kime anne diyeceksiniz bakalım? Uvey anne elinde buyurseniz değerimi anlarsınız” gibi surup giden yalvarmalar ve yakınmalarla kısa bir sure icin cocuğunuzu tedirgin ederek uslandırabilirsiniz. Ancak uzun vadede bu tur yanlış disiplin uygulamaları cocuğun ahlak ve vicdan gelişimini olumsuz etkiler. Ozellikle Allah’ın adıyla cocukları korkutmak kalıcı tedirginliklere sebep olur. Bu vesileyle cocuklar, Allah (cc)’ı acımasız bir varlık olarak tanır.