Herkes cocuğunun rahatlık icinde yaşamasını ister. Ancak cep harclığı verirken cocuğunuzu yanlış yonlendirmiş olabilirsiniz.

Herkes cocuğunun rahatlık icinde yaşamasını ister. Ancak cep harclığı verirken cocuğunuzu yanlış yonlendirmiş olabilirsiniz. Harclık, paranın değerini oğretmek ve sorumluluk duygusu icin verilir, 'harcatmak' icin değil.

Cocuğa cep harclığı sorumluluk sahibi olmayı ve paranın değerini oğrenmesi icin verilmeli, her istediğini alsın, her istediğini yapsın diye değil. Her anne ve baba cocuğunun ihtiyaclarının en iyi ve guzel bir şekilde karşılanmasını ister. Hatta anne ve babalar, kendi zamanında ellerine gecmeyen bazı fırsatları yetersizlik duygusu ile ellerindeki butun imkanları bilincsiz ve abartılı bir şekilde cocuklarının onlerine sererler.

Her cocuğun temel ihtiyaclarının yanında anne ve babanın hoş gorup cocuklarına sundukları fırsatlar olması normaldir; fakat bu imkan ve fırsatlar ile zamansız ve abartılı bir şekilde tanışan cocuklarda, doyumsuzluk ve sorumsuzluk duygusu ve yanında bazı davranış bozuklukları gorulmektedir.

Cocuklara verilecek cep harclığındaki asıl amac kucuk yaştan itibaren parayı kullanabilme ve idare edebilme kabiliyetini geliştirmektir.

Cocuklara verilecek cep harclığı anne ve babanın cocuğuna ornek teşkil edebileceği ve cevresinde arkadaşlarından farklı olmayacağı yaşta başlanmalı. Genellikle bu donem ilkoğretim cağına başlamaya denk gelmektedir.

Harclığın fazla verilmesi, cocuğun da bunu arkadaşlarına karşı bir guc gosterisi olarak kullanmasına ve savurgan olmasına, ilerleyen yaşlarda ise tatminsizlik ve doyumsuzluk hislerine kapılmasına neden olabilmektedir.

Harclığın az verilmesi durumunda ise cocuk arkadaşlarının yanında eziklik yaşayabilir, bu duyguyu ortadan kaldırmak icin davranış bozukluklarından, calma vb. yanlış tercihlere başvurabilir. Harclık verilirken kardeşler arasında denge sağlanmalı, her kardeşe aynı harclık verilmemeli, harclığın miktarı yaşa gore artış gostermeli. İlkoğretimin ilk aşamalarında cocuklara harclık gunluk, ilkoğretimin ikinci aşamasına doğru haftalık verilmeli.

Cep harclığı verilirken "ben cektim cocuğum cekmesin" anlayışına sahip anne ve babanın butun imkanları abartılı bir şekilde cocuğuna sunması doyumsuz bir neslin yetişmesine neden olur.