Fazla Hediye Cocuğu Cıkarcı Yapıyor

Cukurova Universitesi (CU) Eğitim Fakultesi Okul Oncesi Oğretmenliği Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Yaşare Aktaş Arnas, annelerin genellikle cocuklarını ihmal ettikleri duşuncesiyle surekli sucluluk duyarak, buyuk ozveriyle onların isteklerini yerine getirmeye calıştıklarını soyledi. Arnas, yeterince tanıyabilmek, duygu ve isteklerini doğru algılayabilmek icin, gunluk işlere olduğu kadar cocuklara da zaman ayrılması gerektiğini ifade etti.
Calışan anneler nasıl davranmalı
Zamanın cok sınırlı olduğu durumlarda, anne, ev işlerini yaparken cocuğu ile gununu nasıl gecirdiğini konuşurken, yaşına ve yeteneğine gore ondan yardım isteyerek ailedeki rolleri paylaşmasını sağlayıp, guven duygusunun gelişmesine ve sorumluluk sahibi olmasına yardımcı olmalıdır. Anne, cocuğa bir model olmalı, onunla olumlu iletişim kurarak, guven, sevilme ve bağımsızlık gibi ihtiyaclarını karşılamalı. İşler bittikten sonra da, anne, cocuğun istediği herhangi faaliyeti birlikte yapmalıdır. Ozellikle okul oncesi donemde cocuklar, annesi ile ortak bir şeyler yapabilmek ve onunla oynayabilmek icin fırsat arar. Cocuğa sağlanan oncelik, anne-cocuk ilişkisini kuvvetlendirir.
Baskı ve katı disiplin uygulama yanlış
Bazı aileler ise annenin calışmasıyla cocuğun gerekli disiplin ve otoriteden uzak kaldığını duşunerek ona baskı ve katı bir disiplin yontemi uygulayarak cevredeki tum tehlikelerden koruduğuna inanırlar. Başkasından surekli korunan ve cezalandırılan cocuk ise ya otoriteye boyun eğen ve her istenileni yapan pasif bir kişilik sahibi ya da isyankar bir kişi olabiliyor. Oysa, anne ve babadan beklenilen en uygun davranış, cocuğuna, sevgi, şefkat ve guven temeline dayanan iyi bir diyalog ve iletişim kurmasıdır.
Fazla hediye almayın
Ebeveynlerin ozellikle annelerin, parasal olanakların elverdiği olculerde eve donuşlerde aldıkları hediyeler, farkında olmadan cocuğu maddi cıkarlara yoneltip, tatminsiz ve bencil bireyler haline getirme riski taşıyor. Bazı durumlarda anne, cocuğun tum ihtiyaclarını ve gorevlerini ustlenerek, tek başına hicbir karar alamayan kişilik geliştirmesine neden olabiliyor