Cocuklarda rota virusune dikkat!

Edirne İl Sağlık Muduru Uzman Dr. Hatice Gul, kış aylarında gorulen ishallere ilişkin yaptığı acıklamada, su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygın gorulduğunu, onlem alınmadığında toplumda nadir gorulen hastalıkların bir anda salgın boyutlarına ulaşabildiğini kaydetti.

Kış mevsiminin bebek ve kucuk cocuklarda kusma ve ishale yol acan rota virusun sık gorulduğu bir donem olduğunu belirten Dr. Gul, daha cok kusma, hastalığın ateş ve karın ağrısıyla ortaya cıktığını ve bunlara sulu ishalin eşlik ettiğini ifade etti.

Sıkı takip edilmeli

Bulaşma yolları, tedavisi ve korunma yolları hakkında da bilgi veren Dr. Gul, rota virusu infeksiyonu geciren cocukların kusma ve ishal acısından sıkı takip edilmeleri gerektiğine dikkat cekerek, şunları soyledi:

"Bağışıklık sisteminde problem olmayan sağlıklı bebek ve cocuklarda birkac gun icinde kendi kendine iyileşen hastalığın tedavisinde esas onemli olan, kusma ve ishalle kaybedilen sıvı ve tuzları cocuğa vermektir.

Hastaneye yatma gerektiren ishaller arasında da en başta gelenlerden biridir. Kulucka suresi ortalama 2 gundur, virus alındıktan 1-3 gun sonra belirtiler başlar.

Hastalık, 3-8 gun surer. Başlangıcta, ishalin değil de kusma ve ateşin one cıkması belirgindir. Karın ağrısı ve sulu ishal, tabloya eşlik eder. Rota virus cok bulaşıcıdır. Ulkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ulkelerde, kış aylarında gorulur. Ozellikle 2 yaş altı cocuklar etkilenir. Erişkinde ise, daha hafif seyreder.

Durdurucu ilaclar onerilmiyor

Antibiyotikler işe yaramaz. Kusma ve ishali durdurucu ilaclar onerilmez. Cocuk anne sutu alıyorsa emzirmeye devam edilmeli, rota virusu infeksiyonu geciren cocukların kusma ve ishal acısından sıkı takip edilmeleri gerekir.

İdrar miktarının azalması, gozyaşının olmaması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, sıvı kaybı belirtilerindendir. Ağızdan sıvı alımının yetersiz olduğu durumda cocuk, zamanında en yakın sağlık kuruluşuna goturulmeli."alintidir (haber7)