Cocuklarda iştahsızlığa dikkat!
15 Aralık 2007 22:25, Cumartesi
Yeditepe Universitesi Hastanesi Cocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doc. Dr. Mahir Gulcan, 0-2 yaş arasındaki iştahsızlığın cok onemli olduğunu belirterek “Bu donem, sağlıklı erişkin yaşamın temelinin atıldığı donemdir. O nedenle iştahsızlığın nedeni saptanıp tedavi edilmelidir” dedi.
Her az yiyen iştahsız değil
“İştahsızlık, kucuk cocuğu olan pek cok ailenin sorunudur. Az yemek yediğini duşunen cocuklarının arkasından elinde kaşıkla koşan anne goruntusu cok sık rastlanan bir goruntudur. Her az yiyen cocuk iştahsız değildir.
Benim cocuğum yemiyor diye gelen ailelerin bebeklerine baktığımızda bazı bebeklerin kilosunun yaşına gore normal olduğunu goruyoruz. Kilosu yaşına gore normal olan cocuk bizim icin genelde sağlıklı cocuktur. O nedenle oncelikle bir cocuğa iştahsız tanısı doktor incelemesiyle konmalıdır…
Nedenleri var…
İştahsızlığın bircok nedeni var. Ancak genel olarak organik ve psikolojik nedenler olarak ikiye ayırıyoruz. Organik nedenli iştahsızlık, bir hastalığın bulgusu olarak ortaya cıkar. Herhangi bir fiziksel problem olmadan meydana cıkan iştahsızlık ise psikolojik kokenli veya cocuğun beslenmesi ile ilgili yapılan uygulama hatalarından dolayı ortaya cıkan iştahsızlıktır.
Once iştahsızlığın temelinde organik bir neden yatıyor mu diye kontrolden geciriyoruz. Cunku iştahsızlık beyindeki bir sorun, mide, bağırsak veya hormonlardaki bir hastalık ya da cocuklarda sık rastlanan reflu kaynaklı olabilir. Bu yuzden onemli bir hastalık belirtisi olabileceği icin iştahsızlık sorunuyla gelen bir cocuk icin hemen alarma geceriz…
Cıkan sonuca gore tedavi…
Ozellikle 0-2 yaş arasındaki iştahsızlık mutlaka nedeni tespit edilerek tedavi edilmesi gereken bir donemdir. Cunku 0-2 yaş arasında hayatın geri kalan doneminin temeli atılmaktadır. Bu donemde vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağ gibi vucudun temel ihtiyaclarındaki alımın eksik olması erişkin doneme negatif olarak yansır.
Bu nedenle cocuğu check-up tarzı bir taramadan geciriyoruz. Ceşitli tetkiklerle nedeni saptamaya calışıyoruz. Cıkan sonucta organik bir sorun varsa onun tedavisine geciyoruz. Organik neden bulunamamışsa o zaman psikolojik veya beslenme hatalarına bağlı nedenlerin araştırmasına geciyoruz…
Mide calışma hızı icin mide elektrosu
Kalp elektrosu ceker gibi mide elektrosu cekilen bir cihazla midenin calışma hızına bakıyoruz. Cunku hicbir hastalığı olmadığı halde midesi az calıştığı icin iştahsız olan cocuklar vardır.
Normalde mide dort saatte boşaltım yapar ancak az calıştığında yiyecekler midede daha uzun sure kalır ve cocuk acıkmaz. Eğer midenin calışma hızında sorun tespit edersek bu konuyla ilgili ilaclarla tedaviye geciyoruz. Bu genellikle iştahsızlık araştırmasında atlanan bir durumdur.
Eğer bu tetkik sonucu mide calışma hızı normal cıkmışsa o zaman tek secenek kalıyor: Psikolojik kokenli iştahsızlık veya uygulama hataları. Coğu vakalarda cocuğun sağlığı iyi ama anne ve bakıcı tatmin olmadığı icin cocuğa baskı yapılıyor. Cocuk da bu baskıyla ya psikolojik olarak yememe tepkisi geliştiriyor ya da kusuyor.
Bu noktada ailelerin yaptığı hataları tespit edip bunların ortadan kaldırılması icin ortak plan yapıyoruz. Benim ailelere oncelikle onerim, cocuklarına iştahsızlık teşhisini kendileri koyup zorla yemek yedirmeye calışmasınlar.
Yapılması gereken doğru uygulama; mutlaka bir beslenme uzmanı hekimden yardım alınması, iştahsızlık şikayetinin nedeninin saptanması ve tedavisinin yapılarak sorunun daha da artmasının onlenmesidir. (Bizim sağlık)
alinti
DOKTOR:mahir gulcan
Cocuk Hastalıkları yemeyen ,acikmayan cocuga belki bir umut
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Cocuk Hastalıkları yemeyen ,acikmayan cocuga belki bir umut