"Sen" Mesajı Yerine "Ben" Mesajı
"Ben" dili, kişinin o anda karşılaştığı durum veya davranış karşısında, kişisel tepkisini duygu ve duşuncelerle acıklayan bir ifade tarzıdır. Duygu ve duşuncelerimizi ictenlikle ifade etmemizdir. Başkalarıyla ilgili değerlendirme ve yorumlarımızı değil, kendi duygu ve yaşantılarımızı acıklarlar. "Ben" mesajını duyan kişi, karşısındakine ne hissettirdiğini oğrenir ve eğer bu olumsuz bir duyguysa, kendi isteğiyle davranışını değiştirir ya da değiştirmez. Yani davranışının sorumluluğu tumuyle kendine aittir. Suclama olmadığı icin "ben" mesajı ile gonderilen iletiler, genellikle gonullu bir farklı davranma cabasına zemin hazırlayabilir. "Ben" dilinin en onemli yararı ise, karşımızdaki kişiye "ben boyle hissediyorum ama bu davranışın herkese boyle hissettirmeyebilir" anlamını iceren bir ileti gonderildiğinden, onun suclanmadan kendini gozden gecirmesine olanak tanımasıdır. Cunku kesinlik iceren yargılamalar karşısında ozellikle cocuklar, ne yapacaklarını bilemezler.

---"Sen" mesajı yerine...
- Baba: Cok kabasın! Her zaman sozumu kesiyorsun!

---"Ben" mesajı verin...
- Baba: Bir şey soylemeye başlayıp ta bir turlu sonunu getiremediğim zaman cok rahatsız oluyorum.

- Anne: Kes şunu!! Cekiştirip durma kolumu!!

---"Ben" mesajı verin...
- Anne: Kolumun cekiştirilmesinden hoşlanmıyorum.

- Baba: Her akşam aynı şey, tutturuyorsun oyun oynayalım diye! Benim yorgun olabileceğim hic aklına gelmiyor değil mi? Yaramaz ve şımarık bir cocuk gibi davranıyorsun!

---"Ben" mesajı verin...
- Baba: Bu akşam cok yorgun hissediyorum canım. İstersen oyun oynamayı başka bir akşama erteleyelim.

"Sen" mesajı iletişimi engeller. Sen mesajı, sen dilidir ve genellikle kızgınlık ifadesi icin kullanılır. Sen mesajları, bizim hakkımızda bir ileti gondermez, odak hep karşımızdaki kişidir. "Ben" mesajı gonderen kişi, kendi hakkında yaptığı değerlendirmeyi karşısındaki kişiyle paylaşmak isteğindedir. "Ben" mesajları karşımızdaki kişiyi suclayıcı ifadelerden arınmış ve tumuyle kendi duygu ve duşuncelerimizi icerdiğinden, iletişimin olumlu surmesine yardımcı olabilirler. Kızgınlık hissettiğimiz durumlarda, bunu "ben" mesajı ile iletmemiz, karşımızdakinin savunmaya gecmesini, ofkeyle karşılık vermesini, kendini kıstırılmış hissetmesini, suclanmasını ve konuşmaktan kacınmasını engelleyebilir. Size sozle saldırılmadığı surece, rahatsızlığını ve kızgınlığını dile getiren biriyle anlaşmak mumkundur. Ne dersiniz?