Demirli mama bebeğin IQ'sunu 11 puan duşuruyor

ABD'de 494 cocuk uzerinde 10 yıllık araştırmanın sonucu, tıp dunyasında bugune kadar bilinenleri alt ust etti...

Demir takviyeli mama alan sağlıklı bebeklerde mental gelişme ve IQ kotu etkileniyor. Dunya Pediatri Birliği gerek olmaksızın demir katkılı mamalar kullanılmaması icin uyarıda bulundu. Tıp dunyasında bugune kadar bilinenleri alt ust eden calışma Pediatrik Akademik Birliği ve Asya Pediatrik Araştırma Birliği'nin toplantısında yayınlandı. Referans yayın olarak kabul edildi ve butun dunyadaki cocuk hekimlerine gonderildi.

ARAŞTIRMA BAŞKANI ŞAŞKIN

Araştırma icin 494 Şilili cocuk yaklaşık 10 yıl boyunca izlendi. Cocuklar, 10 yaşına geldiklerinde yuksek demirli mamalarla beslenenlerin IQ'larının tam 11 puan daha duşuk cıktığı ortaya cıktı.

Araştırmanın başkanlığını yapan Michigan Universitesi Ann Arbor Universitesi'nde Cocuk Hastalıkları Profesoru olan Betsy Lozoff, "Sonuclar beni de cok şaşırttı. Cunku ben normalde demir kullanılmasını duşunen biriydim. Butun omrum boyunca bunu destekledim" diye itirafta bulundu. Araştırmaya katılan cocukların 6 aylıktan 10 yaşına kadar hemoglobin seviyeleri duzenli olarak olculdu. Hemoglobinin az olması demir eksikliğini gosteriyordu.

Demir oranlarında hicbir eksikliğe rastlanmadı. Bu sırada hareket kabiliyetleri, hafıza, okuma, aritmetik yetenekleri izlemeye alındı. Demirle kuvvetlendirilmiş mama alan cocuklar ile diğer cocuklar karşılaştırmalı olarak kaydedildi.

GELİŞİMSEL SORUNLAR...

10 yaşına geldiklerinde az demirle beslenen cocukların gelişimleri her alanda daha iyi sonuclar verirken yuksek demirle beslenenlerin IQ alanlarında daha duşuk skorlar elde edildi. Ustelik araştırma kanlarında hic demir ihtiyacı olmadan yuksek demirli mamalarla beslenen cocuklarda IQ sonuclarının daha da kotu olduğunu kanıtladı.

Calışma, 12 miligram/litre demirle kuvvetlendirilmiş mamalarla beslenen cocuklarda gelişimsel sorunların ortaya cıkabileceğini iddia ediyor. 6.7 miligram/litrenin altında demir iceren mamalar duşuk demir formullu olarak kabul ediliyor. Demirle kuvvetlendirilmemiş mamaların icinde ise 1.5 miligram/litrenin altında demir bulunuyor. Yuksek demir katkılı mamalar başta ABD olmak uzere bircok ulkede yaygın olarak kullanılıyor.