Cocuğunuz beceriksiz olsun istemiyorsanız...

Anne babalar bu uyarıya dikkat!

Cocuğa aşırı ozen gosterilmesi, uzerine duşulmesi, kontrol edilmesi hatalı bir ebeveyn tutumudur. Anne babası boyle bir tutuma sahip olan cocuklar aşırı bağımlı ve beceriksiz hale gelir. Evlilik ilişkisinde dikkat edilecek konulardan birisi de bu yanlış tutumdur.

Ailede baskıcı ve otoriter tutum kişiliği hice sayar

Bu tutumda katı disiplin bir uygulanır. Cocuk her kurala uymak zorunda bırakılır. Anne babanın cocuk uzerinde baskı ve guc uygulaması soz konusudur. "Zor yoluyla denetleme" ya da "sevgiyi esirgeyerek denetleme" ile cocuğun davranışları kontrol edilir. Bu tutum cocuğun kendine olan guvenini ortadan kaldıran, onun kişiliğini hice sayan bir tutumdur.

Gevşek tutumlu ailelerde cocuk aileyi yonetir

Gevşek tutum cocuk merkezci ailelerde olur. Cocuk aileyi yonetir. Hep onun istekleri olur. Cocuk anne baba uzerinde baskı ve guc uygulamaktadır. Gevşek tutumlu ailelerde anne baba cocuğun egemenliğine boyun eğmiştir. Bu cocuğun sosyalleşmesini olumsuz yonde etkiler. Aşırı bir sevgi ve hoşgoru icinde buyuyen cocuk doyumsuz olur. İleride aile dışında kendi sosyal yaşamı icinde de aileden gorduğu alıştığı şeyleri beklerler. Bulamadığında hayal kırıklığı yaşar.

Tutarsız kararsız ailelerde eleştiri cok yaşanır

Anne babanın arasında goruş ayrılığı olduğunda ortaya tutarsız kararsız tutum cıkar. Anne babanın cocuğun yanında "cocuk konusunda" birbirlerini eleştirmeleri, araya girme, kayırma vb. davranışları sık rastlanan hatalı tutumlardandır. Yine ebeveynlerden birinin ya da ikisinin de bazen kızdığı davranışları bazen kabul etmesi, ya da bazı buyuk hataları gormezden gelirken kucuk hatalara aşırı tepkiler vermeleri tutarsızlık yaratır. Boyle bir durumda cocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu, neyi yapıp, neyi yapmaması gerektiğini oğrenemeyecektir.

Koruyucu tutum cocuğu bağımlı yapar!

Cocuğa aşırı ozen gosterilmesi, uzerine duşulmesi, her turlu guclukten korunması, aşırı kontrol edilmesi de yine hatalı bir ebeveyn tutumudur. Anne babası boyle bir tutuma sahip olan cocuklar aşırı bağımlı ve beceriksiz hale gelirler. Cunku onların yerine her sorun anne baba tarafından cozulmuştur. Cocuk bunları yaşama ve oğrenme fırsatı bulamamıştır. Bu tarz evliliklerde buyuyen cocuk kendini ve hayatı tanıyamaz. Neyi yapıp neyi yapamadığını bilemez. Bu yanlış tutum cocuğu pasif, beceriksiz yapar. Bu ortamda yetişen cocuk kendine guvensiz kalır. Evlilik ilişkisinde dikkat edilecek konulardan birisi de bu yanlış tutumdur.ıUu
PROF. DR. NEVZAT TARHAN- UZM. PSK. CİĞDEN DEMİRSOY

Kaynak:Bugun