BEBEKLERDE 4. AY GELİŞİMİ
Her gun biraz daha buyuyen bebeğiniz artık “yeni doğan” sınıfını gecmiş sayılır. Fiziksel gelişimi de hızla devam etmektedir. Kafasının arkasındaki yumuşak nokta kaybolmuştur, on taraftakinin tamamen kaybolması ise bazı durumlarda 18 ayı bulabilir. Sac rengi ve şekli de muhtemelen değişmeye başlamıştır. Siz belki fark etmeseniz de gecen birkac hafta boyunca bebeğin doğumdaki sacları dokulmeye ve yerine yeni ve kalıcı saclar cıkmaya başlamıştır. Bu surec birkac ay daha devam eder.
Bebeğinizin goz rengi de bu donemde değişebilir. Coğu bebeğin doğum sonrası mavimsi olan goz rengi koyulaşmaya başlar. Eğer 6. ayda bebeğiniz hala mavi gozlu ise, gozlerinin renkli kalacağından emin olabilirsiniz.
Bebeğinizin fiziksel yeteneklerinde de kelimenin tam anlamı ile “tepeden tırnağa” gelişmeler gozleyeceksiniz. Bu ayın sonunda bebek kafasını tamamen dik tutabilir ve karnının ustunde yatarken 90 derecelik acıyla kafasını yerden kaldırabilir. Ayrıca kafasını her yone cevirebilir ve sırtustu yatarken kaldırabilir. Cenesini omuzlarına dayayarak ayaklarına bakabilir.
Kasları gelişip guclendikce, bebeğin vucudu da toparlanmaya başlar. Karnı uzerinde yatarken, tek kolunun uzerinde başını kaldırabilir. Bu ve bundan sonraki iki ay boyunca beden kısmındaki kaslar daha da guclenecektir. Tam olarak ters donemese de, bebek bu ay en azından bir yana doğru donebilecektir; diğer tarafa donmek icinse biraz daha gelişmesi gerekmektedir. Bircok bebek bu gelişmeden sonra, tam olarak donmeye başlar.
Artık sırtustu yatarken parmağınızı tuttuğunda kafasını ve bacaklarını kaldırıp oturmaya calışır. Şimdilik oturma mutluluğuna tek başına erişmese de ufak bir yardımla bunu becerir ve buna bayılır! Yine de, hala sırtından destek vermeniz gerekir, cunku şu an ancak kafasını dik tutabilmektedir. Ay sonunda, govde kasları sayesinde ufak bir destekle kucağınızda dimdik oturabilecektir. Oysa daha onceleri kucağınızdayken, bedeni bir kalıba girmiş gibi sizin oturuşunuza gore şekillenmekteydi. Şimdi ise oturuşunu kendi kontrol edebilmektedir: sizin fiziksel olarak farklı bir insan olduğunuzu artık anlamaya başlamıştır.
Bebeğiniz tekme atmaktan cok hoşlanır; bacaklarını elleri ile ayaklarına veya dizlerine dokunabilecek kadar havaya kaldırabilir. Daha sonraki aylarda ise bu bacaklar tum ağırlığını kaldırabilecek guce erişir. Onu ayakları yere basacak şekilde dik tutarsanız, belki ayakta bile durabilir. Bu ay bazı bebekler emeklemenin başlangıcı sayılan “yuzme” hareketini de geliştirir.
Bebek giderek daha istemli hareket etmeye başlar, “yeni doğan refleksleri”nin coğu artık kaybolur. Arama refleksi de bunlara dahildir, cunku bebek artık neye baktığının ve ne gorduğunun tam olarak bilincindedir. Yorgun olduğu zamanlar haric, pek cok hareketi daha akıcı ve daha kontrolludur.
Bu ay icinde doktorunuz katı gıdalara (yoğurt, kaşık maması, meyva puresi) gecmenizi onerebilir. Bu konuda onun tavsiyelerini doğru takip etmeniz onemlidir. Bir oğunde sadece bir yeni gıdayla başlayın ve bunu da yavaş yavaş yapmaya dikkat edin, başka bir yeni gıdaya hemen gecmeyin. Boylelikle hem bebeğinize yeni tatlara alışması icin zaman tanımış olur hem de herhangi bir gıdaya alerjisi olup olmadığını doktoru ile birlikte daha rahat gozlersiniz.
Bazı bebekler yeni tatlar konusunda hevesliyken, bazıları bu konuda daha gonulsuz olurlar. Eğer bebeğiniz bu yeni gıdaları istemiyorsa endişelenmeyin ve yemesi icin zorlamayın. Amacınız, sadece katı gıdalara alışmasını sağlamaktır, bu yuzden az miktarda vermeye devam edin. Eğer katı gıdaları reddetmekte ısrarlıysa, doktorunuza danışarak aynı yemekleri 1-2 hafta sonra tekrar deneyin. Bir sure sonra alışacaktır.
Yeni gıdalar artık beslenme duzeninin bir parcası olduğunda, bebek anne sutunu veya formul sutu giderek daha az miktarda alacaktır. Bu donemde, katı gıdaları, sutten once vermeye gayret edin; cunku sut ve sıvı mamalar oldukca doyurucudur ve bebek once bunları alırsa, sıra katı gıdaya geldiğinde karnı doymuş olacaktır. Ancak bazen yemeğe katı gıda ile başlamak da bebeği sinirlendirebilir, ozellikle sabah uyanır uyanmaz pek hoşuna gitmeyebilir. Eğer yeni mamaya tepki gosterirse once emzirin, ardından yeni mamasını verin, yine istemez ise emzirmeye devam edin.
Zaman icinde bebeğinizin oğun sayısı, gunde dort defaya inecektir. Buna ek olarak, yatmadan once de sutunu ister. Eğer bebeğiniz daha sık acıkıyorsa sut ve katı gıda arasında yarım saat kadar bekleyin.
Bu ay bebeğin tukurukleri akmaya başlayabilir. Cildinde buna bağlı kızarmalar oluşuyorsa yuzune biraz vazelin, boyun cizgilerine de mısır nişastası surebilirsiniz. Eğer lekeler artıyorsa, mutlaka doktorunuza danışın.
Tukuruk akmasının genelde diş cıkarmayla bağlantılı olduğu duşunulur. Ancak bu cok kesin bir bağlantı sayılmaz. Bazı bebeklerin bu ay bir dişi patlayabilir, ancak genelde ilk diş 6. aydan once cıkmaz.
Eğer bebeğiniz gercekten diş cıkartıyorsa, ellerini sık sık kulağına ve cenesine goturur. Her iki bolgeyi de aynı kaslar idare ettiğinden, bebeğin kulağı mı ağrıyor, yoksa dişi mi cıkıyor, belli olmayabilir. Bunu anlayabilmek icin diş etlerini hafifce ovmanız yeterlidir. Bebeğiniz hemen bağırmaya başlıyorsa, diş cıkarıyor demektir.
Bazı bebekler fazla diş ağrısı cekmez, bazısı ise tum diş cıkarma suresince acı ve sıkıntı yaşar. Eğer diş cıkardığı icin huzursuzsa, bir diş kaşıma oyuncağı edinin ve buzdolabında saklayın. Oyuncağın serinliği diş etlerini rahatlatacaktır. Eğer bu da işe yaramazsa, doktorunuz receteli ya da recetesiz bir tedavi tavsiye edebilir.
Bu ay sizi mutlu edecek bir başka gelişme de bebeğin nihayet gece boyunca uyumaya başlamasıdır: gece uykuları 10-11 saate cıkacak, gun icinde de iki-uc saat uyuyacaktır. Bebeğinizin uykuya daha kolay dalabilmesi icin, yorgunluk belirtisi gostermeye başlayınca yatağına yatırın.
Peki, bebeğinizin yorgun olduğunu nasıl anlarsınız? Mutlaka kendine ozgu birtakım mesajlar verecektir, ancak bebeklerin hemen hepsinin bazı ortak ve belirgin işaretleri vardır. Gozlerini ovuşturmak ve oyuna karşı isteksiz tavırlar bunların başında gelir. Yalnız, yorgunluk bazı bebekleri daha hareketli ve heyecanlı yapabilir. Uykusu olan bebekte doğum sonrasına benzer bazı refleks ve hareketler gormeye başlarsınız. Hareketleri daha ritmik olur- orneğin kafasını sallar. Parmak emme, sinirli tavırlar, genel huzursuzluk uykulu bebekte hemen farkedilir. Bebeğinizin “uykum var” mesajını anlamanız cok da zor olmayacaktır.
Bebeğin duyuları da duzenli olarak gelişmektedir. Ay sonunda artık her şeyi renkli gormeye başlar. Bakışlarını kolayca odaklayabilir ve 3 metrelik goruş alanı icindeki her şeyi gorebilir, ancak yine de 50 cm onune bakmayı tercih eder. Bakışlarındaki şaşılık azalmıştır ve hareket halindeki bir nesne veya insanı cok rahat takip edebilir.
devamı aşağıda
Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi bebeklerde 4.ay gelişimi
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi bebeklerde 4.ay gelişimi