BEBEKLERDE 5.AY GELİŞİM
Bu ay sonunda bebeğiniz doğumdaki kilosunun yaklaşık iki katına ulaşacaktır. Bu aydan itibaren, birinci yaşının sonuna kadar her ay yaklaşık 500gr. almalıdır. Ancak kilosu her zaman aynı olcude artmayabilir.
Kilo aldıkca bebeğinizin kendi fiziksel sınırlarını keşfetme konusundaki ilgisi de artacaktır. “Ucak” hareketini sıkca denediğini goreceksiniz; karnının uzerinde kollarını ve bacaklarını iki yana acar ve kafasını yukarı kaldırır. Bu, sırt ve boyun kaslarını geliştirmek icin mukemmel bir harekettir. Gelişimi normal devam eden bir bebek bu ay sonunda bir ayağını gobeğine kadar kaldırabilir; hareketli bir bebek ise karnının uzerindeyken her iki ayağını da iterek yatakta ilerleyebilir.
Beş aylık bebeğiniz muhtemelen artık kolayca yatağında sırtustunden yuzukoyun, yuzukoyun durumdayken sırtustu donebiliyordur; her iki tarafa da donmeyi ise onumuzdeki birkac hafta icinde tamamlayacaktır. Donuşleri oğrenmesi icin biraz yardım edebilirsiniz.
Bebeğiniz artık zamanının buyuk bir kısmını en son geliştirdiği motor becerilerini denemekle gecirecektir; yani “konuşma”, “dinleme” ve uzanabileceği her şeyi “keşfetme”. Sabahları, adeta sabırsızca, cabucak ve tamamen uyanır. Her zaman değilse de, bebeklerin coğu genelde ailenin diğer bireylerinden once uyanır. Eğer uyandığında bir sure kendi kendine oyalanıyorsa, sizin biraz daha uyuma şansınız var demektir; bunun icin akşam yatarken yatağına sevdiği birkac oyuncağı koymanız yararlı olur.
Bebeğiniz bazen, gun icinde sadece bir uykuyla yetinebilir. Uyumaya niyetli gorunmese bile, bir sure dinlenmesi ve rahatlaması icin onu yatağına koyabilirsiniz.
Bebeğiniz artık oturabildiği icin pusetiyle dolaşmak ona keyif vermeye başlar. Etrafında gorecek, koklayacak ve duyacak oylesine cok şey vardır ki... Eğer henuz oynayacağı bir aynası yoksa, bir tane edinmenin zamanı gelmiştir. Tabii, kırılmayan bir ayna olmasına dikkat etmelisiniz. Bir boy aynasında sizi ve kendisini birlikte seyretmekten de hoşlanacaktır.
Bebek şimdi her zamankinden daha hareketli olduğu icin, ozellikle sıcak havalarda, vucudunun kıvrımlı bolgelerinde isilik dediğimiz, sivilce gibi gorunen, kırmızılıklar oluşabilir. Boyle durumlarda, onu mumkun olduğunca hafif giydirin, sık sık yıkayın ve bu bolgelere biraz bebe pudrası koyun. (Pudrayı direkt bebeğin cildine değil, once kendi elinize dokup sonra bebeğe surun).
Bebeğiniz artık ana kucağında da rahatlıkla hareket edebilmektedir ve mama sandalyesinde de oturabilir. Artık ona bir yaylı salıncak ya da benzer bir oyun sandalyesi alabilirsiniz. Bebek yardımsız ve tam olarak oturana kadar yemeklerini ana kucağında vermeye devam edebilirsiniz.
Bazı doktorlar, katı gıdalara gecmek icin bu ayı bekler. Bebeğiniz yeni tatlara alıştıkca daha cok sevecektir. Cocuk doktorunuz katı gıdalara rahat gecebilmenin bazı ipuclarını size vermiş olabilir: orneğin sevdiği mamaya, yeni deneyeceğiniz yemekten cok az miktarda karıştırıp zamanla bu miktarı artırabilirsiniz. Boylece, o yeni tatlara yavaş yavaş alışırken, siz de fazla ileri gitmeden, verdiğiniz gıdaya alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Ancak ne yaparsanız yapın, bebeğinizin ilk denemede kesinlikle beğenmeyeceği yemekler olacaktır. Birkac hafta bekleyin, sonra tekrar deneyin. Fikrini değiştirebilir. Bunun dışında, eğer cok guzel yediği bir yemeği reddetmeye başlamışsa, hic telaşlanmayın, nasıl olsa bir sure sonra tekrar yemeye başlayacaktır.
Bebek her kaşıktan sonra oyun oynamakta ısrar ettikce oğun uzar. Ayrıca bu donemde en sevdiği oyunlardan biri de ağızdaki yemeği dışarı atmaktır.
Bu yaştaki bebekler doğum oncesinde anneden aldıkları demir stoğunu tuketmiş olurlar, bu yuzden başka kaynaklardan mineraller almaları gerekir. Hazır mama (formul sut) alan bebekler icin, demir katkılı olanları tercih edilmeli, anne sutu alanlar icinse demir damlaları tercih edilebilir. Bu konuda cocuk doktorunuza danışmalısınız.
Bu ay bebeğinizin daha cok emme isteği duyduğunu goreceksiniz, bunun bir nedeni katı gıdalar başladığı icin biberon ve memeyi daha az emiyor olmasıdır. Ayrıca donme ve emekleme gibi ceşitli hareketleri oğrenirken heyecanlanıp yorulduğu icin kendini rahatlatma ihtiyacı da duyar. Bazı bebekler bu donemde el parmakları gibi ayak parmaklarını da emerler.
Bebeğiniz huzursuzken kendi kendisine vurabilir veya kendini tırmalayabilir. Bunun bilimsel acıklamasını yapmak cok zordur, ama bununla birlikte, yetişkinlerin bile kontrol edilemez durumlarda acıya dayanabilmeyi kolaylaştırmak icin kendilerini bir şekilde yaraladıklarını biliyoruz.
Bebeğinizin uzanma ve ulaşma isteği de gelişmektedir. Bu durtu, emeklemenin temelini oluşturur. Her ne kadar bebeğiniz uzağa ulaşamasa da gozleri ellerine rehberlik eder. Bir elindeki nesneyi diğerine rahatlıkla gecirebilir veya iki eliyle birden kavrayabilir. Bu keşiflerinin bir parcası olarak nesneleri ağzına goturmesi kacınılmazdır, ancak şimdi durum biraz daha farklıdır: ağzına goturduğu her şeyi ciğner.
Bebeğiniz artık farklı eylemlerden farklı sonuclar cıktığını oğrenmeye başlamıştır: biberonu tutuşundan veya bir oyuncağı kavramasından bunu anlarsınız. Duşen bir nesneyi gozleri ile arar, fakat bir nesneyi sakladığınızı gorse bile isterse onu bulabileceğini duşunemez. Ancak elleri goz hizasından kaybolsa bile onların nerede olduğunu biliyordur.
devamı aşağıda