1) Fiziksel Gelişim ve Hareket Gelişimi:
- Cocuk bu donemde dışkılama ve işeme kasları uzerinde egemenlik kurar.
- Cocuk ayağının tumunu kullanarak sağlam adımlarla guvenlik icinde koşar, kolaylıkla durup yine koşmaya başlayabilir ve engellerden sakınır.
- Dengesini yitirmeden comelebilir ve ellerini kullanmadan yeniden ayağa kalkabilir.
- Parmaklığa veya duvara tutunarak merdivenleri cıkabilir ve inebilir. Ancak adım atarken ayak değiştirerek değil, dengeyi sağlamak icin her basamakta iki ayağını biraraya getirerek inip cıkabilir.
- Uc tekerlekli bisiklete oturur, ama pedalları kullanamaz. Bisikleti, ayaklarıyla yeri iterek ileri yurutur.
- Kalemi genellikle daha sık kullandığı eliyle, başparmağı ile iki parmağını kullanarak ucuna epeyce yakın bir yerden tutar.
- Kendiliğinden, hem dairesel hem de ileri geri karalamalar yapar ve kucuklu buyuklu noktalar cizer.
2) Zihinsel ve Bilişsel Gelişim:
- 9. aydan itibaren, nesnelerin surekli olduğunu ve onunden kaldırılsa bile varolmaya devam ettiklerini anlayan cocuk, 2. yaşla birlikte bu nesneyi bir surecle temsil etmeye, yani sembolize etmeye başlar. Bu da kavrama ve dil gelişiminin başlangıcını oluşturur.
- Cocuklar buyudukce, yaşlarına ozgu belirli bir takım duşunce bicimleri sergilerler.Orneğin sandalyeye carpınca saldalyeden ozur dilemesi gibi. Buna animizm (cansız nesnelere yaşamsal ogeler yukleme eğilimi) adı verilir.
- İşlem oncesi evredeki bu cocuklar, dış dunyayı, kendi "ben-merkezli" bakış acılarından algılarlar, başka birinin acısından goremezler.
3) Sosyal ve Duygusal Gelişim:
- Yaşamanın 2. yılındaki hızlı gelişim, cocuğu bircok acıdan bağımsız hale getirir. Heyecanlarını gostermeye, kendisini ozerk bir varlık olarak tanımaya başlar. Kendisini kanıtlamaya calışır.
- 2 yaş cocuğu yetişkinlerle birlikte basit faaliyetlerde bulunabilir. Boylece edilgen bir eleman olmaktan kurtulup, aile faaliyetlerine katılan ve sosyal ilişkiler kuran etkin bir uyeye donuşur.
- 2 yaş cocuğunun tum beceri, yetenek ve eğilimlerini guclu olma ve bağımsızlık duyguları buyuk olcude etkiler.
- Bir takım davranış turlerinin belirli ortamlarda uygulanması gereğini oğrenmeye başlarlar.
- Cocuğun kakasını ve cişini tutabilmesi ve uygun bir yere yapması cocuğun yakın cevresinden buyuk ilgi gorur ve odullendirilir. Boylece cocuk toplumun, iyi, kotu, doğru, yanlış ve ayıp gibi yargılarıyla karşılaşır.
- Cocuğun dışkılama ve işeme uzerinde denetim sahibi olması, secim yapabilme duygusunun gelişmesine yol acar. Ozerklik duygusu gelişmezse başkaları tarafından denetlenme, kararsızlık, kuşku ve utanc duygularının temelleri atılır.
- Tuvalet eğitiminde cocuğun davranışı ailenin tavır ve tutumları sonucu gelişir veya gelişmez. Tuvalet eğitimi konusunda cocuğu zorlamamak gerekir. Bu cocukta korku, endişe ve utanc uyandırır.
- Aşırı duygulanma, yorgunluk ya da korku durumlarında anneye/babaya sıkıca sarılır.
- Engellendiğinde karşı cıkar ve soz dinlemez.
- Sahip olduğu şeyleri kararlılıkla korur.
- Oyuncaklarını ya da yetişkinin ilgisini paylaşma anlayışı henuz gelişmemiştir.
- İsteklerini erteleme veya duruma gore değiştirme anlayışı yeterince gelişmemiştir.
- 2 yaşına kadar yalnız oynanan oyun, bu yaştan sonra arkadaş ilişkilerinin başlamasıyla taklit, birbirini seyretme ve birbirinin oyuncağını alma şekline donuşur. Oyunlar işbirliğine dayanmayan paralel oyunlardır.
- Cocuk bu donemde benmerkezcidir. Herkesin kendisi gibi duşunduğunu ya da hissettiğini sanır. Empati geliştiremez.
- 2 bucuk yaş itibariyle cocukta olumsuz, kararsız ve isyankÂr bir tutum oluşur. Bu evrenin ebeveynlerin tutumu nedeniyle sağlıklı bir şekilde atlatılamaması durumunda cocukta ileriki yıllarda saplantı, aşırı gerginlik ve inatcılık huyları yerleşir.
4) Duyusal ve Algısal Gelişim:
- Resimli kitaplardan cok hoşlanır; en cok beğendiği resimlerde ince ayrıntılara dikkat eder.
- Fotoğraf bir kez gosterildikten sonra, tanıdığı yetişkinleri fotoğrafta ayırt edebilir ancak genelde kendisini tanıyamaz.
- Ancak 2 bucuk yaşından itibaren fotoğraflarda kendisini tanıyabilir.
- Kendisiyle konuşulduğunda ilgiyle dinler.
5) Dil gelişimi:
- 2 yaş cocuğunun konuşması yabancılarca bile kolay anlaşılabilir ancak hala pek cok cocuksu oğe icerir.
- Sozcuk dağarcığı hızla gelişmektedir
- İki sozcuklu cumleler kurabilir.
- Sık sık "Kim?" ve "Nicin?" sorularını sorar.
- En zor kavrayabildiği sozcukler kendi ile ilgili zamirlerin yerinde kullanılmasıdır.
- Yoğun duygulanıma yol acan durumlarda kekeleme oldukca yaygın ama gecicidir.
- Tuvalet gereksinmesini uygun zaman ve yerde dile getirip onceden haber verebilir.
- 2 bucuk yaşından itibaren kelime dağarcığı 200 ya da daha fazla sozcuğe ulaşır. Beni, bana, ben ve sen zamirlerini doğru olarak kullanabilir
Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi 2-3 yaş cocuğun gelişimi...........
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi 2-3 yaş cocuğun gelişimi...........