Ruyada Peygamber Efendimizi gormek gamdan sonra feraha, borclu ise borcunu odeyecegine, tutuklu ise tahliye olunacagina, korkuyor ise emniyete ulasacagina, sikinti ve yokluk icinde ise, hayirli nimetlerin artmasina, zengin ise parasinin ve malinin daha da artacagina, fakir ise ondan kurtulacagina, hasta ise iyilesecegine delalet eder. Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadis-i serifinde soyle buyurmustur: "Bir kimse ruyasinda beni gorse, o kimse ahirette en yakin bir sifatla sefaatimle ozel bir gorusle beni gorur." Baska bir rivayete gore: "Bir kimse uykusunda beni gorse, o kimse hakikaten ve gercekten beni gormustur." diye buyurmustur. Hz. Enes'in (RA) rivayetine gore; "Ruyasinda her kim beni gorurse, Cehenneme girmez, diye buyurmustur. Yine bir hadis-i serifte de: "Bir kimse ruyasinda beni gorurse, o kimse gercekten ve aynen beni gormus gibi olur. Cunku seytan benim seklime girmesi mumkun degildir." buyurmustur. Ruyasinda Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (SAV)'i gormek, butun sikintilardan kurtulup feraha cikacagina delalet eder. O'nun mubarek yuzunu goren kimse cennetle mujdelenmis olur. Peygamber Efendimizi ayakta ve kendisi ile konusur bir durumda gormek, o kimsenin tuttugu yolun iyiligine ve Peygamberimizin rizasina uygun olduguna isarettir. Peygamber Efendimizi arkasi donuk oldugu halde yurur gormek, bir sefere cikip ondan hayir gormeyecegine; aksine, kendisine dogru geldigini gormek, cikacagi seferden veya yapacagi isten hayir gorecegini gosterir. Peygamber Efendimizle bir sofrada oturup yemek yedigini gormek cennet taamindan nasip alacagina ve dunya nimetlerinin de cogalacagina; sefaatine nail olacagina delalet eder. Muhammed Mustafa (SAV) Efendimizle birlikte bir deve uzerinde yolculuk yaptigini fakat devesinin daima Peygamber Efendimizin devesinden cok gerilerde kaldigini ve ona yetismek icin cok calistigi halde bir turlu devesini yurutemedigini gormek, Fahr-i Alem Efendimizin rizasina hilaf hareket ettiginden tovbe etmesi gerektigini gosterir. Ebu Hureyre Hazretleri soyle rivayet etmistir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurmustur ki: "Beni ruyasinda goren mutlaka beni gormustur, cunku seytan hic bir vakit benim suretime giremez." Su halde Rasulullah Efendimizi goren, her ne sekilde olursa olsun, O'nun mubarek yuzu suyu hurmetine mutlaka sonunda hayir ve hasenata kavusur. Gunahlarindan kurtulur, sefaatine mazhar olur. Rasulullah Efendimizle bir cami veya mescitte, birlikte namaz kildigini goren, dunya ve ahirette hic bir musibete ugramaz, isleri daima yolunda gider, ahirette de makami cennet olur. Muhammed Mustafa (SAV) Efendimizle birlikte yolculuk ettigini gormek, ibadetlerinin kabul edildigine isarettir. Onunla bir mahalde oturup sohbet ettigini goren, hasta ise sifa bulur, tutuklu ise kurtulur, buyuk bir gunah islemisse tovbe ve istigfar ettigi takdirde, sefaatine nail olarak gunahlarindan kurtulur. Rasulu Ekrem Efendimizi uykuda goren, bunu yapmayi dusundugu bir isin sonunun kotu olduguna bir ihtar kabul ederek, bu isi islemekten vaz gecmelidir. O mubarek zat-i serifi ruyasinda ne sekilde olursa olsun, her goren, dunya nimetlerinden faydalanir, sikinti icinde ise mutlaka feraha cikar. Kendisinin ve ailesinin butun keder ve sikintilari o aile icinden uzaklasir. Borclu ise butun borclarindan halas olur. Ailesinde veya kendisinde bir hastalik varsa hepsinden sifa bulur ve sifa gorur. Peygamber Efendimizi mubarek merkad-i seriflerinde ziyaret ettigini gormek, Cafer-i Sadik (RA)'in yorumuna gore, onun cennetle mujdelendigine delalet eder. Rasul-u Ekrem Efendimizin mubarek kabirlerinden kalkarak yurudugunu gormek, ahiretinin selametine ve ecelinin yaklastigina isarettir. Mubarek kabr-i serifin, iceriye girmeden, disaridan ziyaret ettigini gormek, Peygamber Efendimizin sefaatine nail olmak icin ibadetini siklastirmasina ve yoksullara yardim etmesi gerektigine delalet eder. Her ne suretle olursa olsun, Muhammed Mustafa (SAV) Efendimizin ruyada mubarek yuzlerini gormek, dunya nimetlerinden daha ustun olan ahiret nimetleriyle mujdelendigine isaret sayilir. Bir baska rivayete gorede: Sahih bir hadiste Hz. Peygamber (SAV) den: "Her kim beni ruyasinda gorurse o, uyanik bir halde de beni gorecektir. Cunku seytan bana benzer bir surete giremez" seklinde varit olmustur, Bir rivayette: "Her kim ruyasinda beni gorurse muhakkak o, hak ve gercek olarak beni gormustur." Hz. Enes (R.A.) den bir rivayette: "Beni ruyasinda goren elbette cehenneme girmeyecek" seklinde varid olmus ve bir rivayette de: "Her kim ki beni ruyasinda gorurse, o gercek olarak beni gormustur. Cunku seytanin benim suretime girmesi mumkun degildir." seklinde varit olmustur. Alimler arasinda hadisin manasinda ihtilaf edilmistir. Bunlardan bir kismi hadîsi serifin ifade ettigi sey ruya sahibinin Hz. Resulullah (SAV)'i gormesi Resulullah (SAV)'in bulundugu heyet uzere oldugu takdirdedir, bazilari da bunda mubalaga ederek ruyayi goren Hz. Resulullah (SAV)'i vefati zamaninda bulundugu heyet uzere gordugu takdirdedir, dediler, ibn-i Sirin (R.H.) 'de bunlardandir. Alimlerden diger bir kismi da Hz. Resulullah (SAV) hayatta bulundugu sekilde gormek sari degildir, dediler, ibn-i Arabi de bunlar arasindadir. Hz. Resulullah (SAV)'i bilinen sifatlari uzere gormek, bizzat Hz. Peygamberi gormektir. Bilinen sifatlardan baska sekilde gormek, Hz. Resulullah (SAV)'in misalini idrak etmektir, demislerdir. oyleyse butun hallerde Hz. Resulullah (SAV)'i gormek, batil ve karma kansik ruya degildir. Belki o ruya bizatihi hak ve dogrudur. Her ne kadar bilinen sifatlarindan baska bir surette gorulurse de. Butun bunlardan anlasiliyor ki, dogru olan hadis-i serifin manasi bazi alimlerin dedikleri gibi "Hangi durumda farzedilirse edilsin" ruya sahibinin ruyasi haktir. Bundan dolayi bazi tabir alimleri, bir kimse, Hz. Resulullah (SAV)'i yasli gorse, selamete erismeye; eger genc gorse harbin nihayet bulmasina; eger tebessum ettigini gorse ruya sahibi onun Sunnet-i Seniyyesine uyduguna isarettir, dediler. Bu alimlerden bazilan da bir kimsenin Hz. Resulullah (SAV)'i bilinen heyet ve sureti ve kendi hali uzere gormesi o kimsenin iyi halli olusun, sohrete erismesine ve ona dusman olan kimseye galip gelmesine isarettir, dediler. Bir kimsenin ruyada Hz. Peygamberi kizgin bir sekilde gormesi, o kimsenin halinin kotu olmasina isaretttir. Ibn-i Ebi Cemre Hz. Peygamberi guzel bir surette gormek, ruya sahibinin dince guzelligine, guzel bir surette gormemek veya bedenin bazilarinda noksanlik gormek, ruyayi gorenin noksanligina isaret eder, dediler. Cunku Hz. Resulullah (SAV) gayet parlak bir ayna gibidir ki, o aynaya bakan kendi seklini gorur. Her ne kadar o ayna guzel bir durumda olsa da karsisinda bulunan sey bulundugu durumda onda gorulur. Hz. Peygamberi boyle uygun sekillerde gormekte goren icin buyuk faydalar vardir. Cunku Hz. Peygamberi bu durumda gormekle ruyayi gorenin durumu bilinir ve gafletten uyanir. Ruyada Hz. Muhammed (SAV)'i goren kimse daima durumu iyi ve gonlu sen olur. Eger o kimse uzuntulu ve kederli ise, uzuntu ve kederinden kurtulur veya hapis ise hapislikten kurtulur. Eger Hz. Peygamberi gorenler kusatma altinda veya kitlik icinde iseler onlar bu gibi durumlardan kurtulurlar ve ucuzluk gorulur. Eger mazlum iseler mansur ve muzaffer olurlar. Eger korku halinde iseler emin olurlar. Sifatlarini anlatmaya muktedir olmayacagi bir sekilde Resulullah (SAV)'i ruyada gormek, ruya sahibinin din ve dunyaca guzel bir sonucla mujdelenmesine isarettir. Eger Resul-i Ekrem (SAV)'in kendine teveccuh gosterdiginl veya bir sey ogrettigini yahut namazinda ona iktida ettigini yahut Hz. Resulullah (SAV)'in guzel bir sey yedirdigini veya layik bir hirka ve elbise giydigini ya da ona hayirli dua ettigini goren kimse, eger mulke ehilse mulke nail olur. Eger ruyayi goren alim ise, bildigi seyle amel eder. Eger abit birisi ise keramet ehlinin makamina erisir. Gunahkar ise, tovbe eder. Ruyada Hz. Peygamberi gormek, delilleri aciklamaya, sozunde dogru ve vadinde durmaya isarettir. Bazen de ruya sahibi ailesi ve akrabalan arasinda onlarin hicbirisinin yetisemedigi bir makama nail olur, Bazen o kimseye akrabalari ve yakinlari tarafindan haset ve dusmanlik yapilir. Bazen de o kimse, ailesinden ayrilir ve vatanindan baska bir vatana hicret eder. Bazen o kimse ana ve babadan yetim kalir. Eger ruya sahibi yolculuk yapiyorsa ve halk da cokca susamissa, yagmurun yagmasina isaret eder. Kitlik ve yokluk icinde Hz. Peygamberi gormek, bolluk ve ucuzluga ve hatiralarina gelmiyecek bir sekilde hayir ve bereketin zuhur etmesine isarettir. Bir kadin ruyada Hz. Peygamberi gorse, o kadin buyuk bir rutbeye, iyi bir sohrete, iffet ve emaneti korumaya nail, bazen de o kadin iyi bir nesille riziklanir. Eger o kadin zengin ise, malini Allah (C.C.) ugrunda infak eder. Ruyada Hz. Peygamberi gormek, eziyet ve cezaya sabretmeye isarettir. Eger Hz. Peygamberi ruyada goren yetimse, buyuk bir dereceye kavusur. Eger ruyayi goren doktorsa, insanlar onun doktorlugundan faydalanir. Bazen de, ozellikle ashab ile olursa Hz. Peygamberi gormek, Muslumanlarin galip, kafirlerin helak olmasina isarettir, O'nu ruyada goren borclu ise, borcunu oder. Hz. Peygamberi goren kimse hasta ise, Allah (C.C.) ona sifa verir. Hacc etmemis bir kimse ise, Beytullah'i tavaf eder. Bela icinde bulunan bir kimse gorse, Allah (C.C.) o belayi ondan defeder. Hz. Peygamber, bilinen heyeti uzere kitlik ve pahalilik olan bir yerde gorulurse, o yerde bolluk ve ucuzluk olur. Eger Hz. Peygamber bir yerde rengi degismis veya bazi azasi noksan gorulurse, bu ruya o yerde dinin zayiflamasina ve bid'atin meydana cikmasina isarettir. Hz. Peygamberin uzerinde eski ve curumus elbise gormenin tabiri de boyledir, Hz Peygamberin vefat ettigini goren kimsenin kendi neslinden serefli bir kimsenin vefatina isarettir. Eger Hz. Peygamberin bir yerde cenazesini gorse, orada buyuk bir musibet olur. Hz. Peygamberin cenazesini tesvik ettigini, hatta kabri seriflerine koydugunu goren kimse, bid'ata meyleder. Kabrini ziyaret ettigini goren kimse, buyuk bir mala erisir. Bir kimse ruyada kendisini Hz. Peygamberin oglu oldugunu gorse ve kendisi de evlati resul olmasa, o kimsenin imaninin halis olmasina isarettir. Bir kimsenin Hz. Peygamberi ruyada gormesinin bereket ve hayir yalniz o kimseye has olmayip belki butun Muslumanlara samildir. Bir kimse ruyada Hz. Peygamberin, kendisine dunya malindan veya yiyecek ve icecek bir sey verdigini gorse, verilen seyin serefi nispetince o kimsenin erisecegi bir hayra isarettir. Eger verdigi sey kavun ve karpuz gibi seyler olursa, o kimse buyuk bir seyden kurtulur. Ancak eziyet, cetinlik ve mesakkata duser. Hz. Peygamberin azasindan bir uzvunu kendi yaninda sakladigini gorse, o kimsenin bid'at olan bir isi yaptigina isaret eder. Bir kimse ruyada kendisinin Hz. Muhammed (SAV) sekline girdigini veya onun mubarek elbiselerinden bir elbise giydigini veya Hz, Peygamber kendisine muhur elbise veya kilicini verdigini gorse ve o kimse de mulk istiyorsa mulke erisir ve ora halki kendisine itaat eder; hor ve hakirse, Allah (C.C.) onu aziz eder, talebe ise, ilimden muradina nail olur. Fakir ise, zengin olur ve bekarsa evlenir. Hz, Peygamberi harap bir yerde gorurse, o yer Hz. Resulullah (SAV)'in bereketiyle tamir edilir. Eger Hz. Muhammed (SAV)'i bir yerin dahilinde oturdugu halde gorse, o yerde ibret alinacak bir sey zuhur edecegine isarettir. Bir kimse Hz. Muhammed (SAV)'in bir yerde ezan okudugunu gorse o yerde ucuzluk, bolluk ve adamlari cok olur. Eger Hz. Muhammed (SAV)'in bir yerde namaza durup namaz kildigini gorse, Muslumanlarin daginik islerinin toplanmasina isarettir. Ruyada Hz, Muhammed (SAV)'in surme cektigini goren kimse dininde salih ve emniyet icinde olur. Bu ruyayi hamile bir kadin veya kocasi gorse, hamilinin erkek cocuk olmasina isarettir. Eger Hz. Muhammed (SAV)'ln haddinden fazla guzel oldugunu gorse, bu ruya sahibinin cokca dindar olduguna isarettir. Ruyada Resulullah (SAV)'in sakali seriflerinin siyah oldugunu ve beyazlik bulunmadigini goren kimse, sevinc ve buyuk bir ucuzluga kavusur. Ruyada Resulullah (SAV)'in sakalina aklik karistigini gorse, o kimsenin kuvvetli olusuna ve dusmanina galip gelmesine isarettir. Eger Resolullah (SAV)'in basinin bulundugu halden daha buyuk oldugunu gorse, devlet reisinin Muslumanlari korumasina isarettir. Resulullah (SAV)'in sag elinin parmaklarinin yumuk oldugunu gorse, halifenin erzak vermemesine ve ruya sahibinin hacc ve cihat yapmamasina ve coluk cocuguna yedirip icirmemesini isarettir. Resul-i Ekrem'in sol elinin yumruk oldugunu gorse, ruya sahibinin malinin zekatini vermesine, dilenci ve fakirleri alikoymasina isarettir. Hz. Muhammed (SAV)'in elinin parmaklarinin acik oldugunu gorse, ruya sahibinin hacc ve cihat yapmasina isaret eder. Eger Hz. Peygamberin parmaklarim avucu icinde sikilmis oldugunu gorse, halifenin ve ruya sahibinin islerinde durgunluk olur ve onlara uzuntu ve keder isabet eder. Bir kimse Resulullah (SAV)'in baldirlarinin uzun oldugunu gorse, devlet reisinin omru uzun olur. Bir kimse Resul-i Ekrem'i silahli olarak asker icinde bulundugunu ve askerin de boburlendiklerini gorse, o sene Muslumanlarin askerlerinin hezimete ugramalarina isarettir. Eger Resul-i Ekrem silahla tam mucehhez olmadigi halde az bir asker icinde bulundugunu ve askere mutevazi davrandigini gorse; Muslumanlarin dusmanlara galip gelmesine isarettir. Bir kimse Hz. Peygamberi bos ve sakalini taradigi halde gorse, ruya sahibinin uzuntu ve kederinin gitmesine isarettir. Resul-i Ekrem (SAV)'i kendi mescit veya harem-i saadette veya maruf mekaninda goren kimse, kuvvet, izzet ve yucelige erisir. Resul-i Ekrem (SAV)'i ashabi arasinda birbirlerini kardes yaptigini goren kimse, ilim elde eder. Ruyada Resulullah (SAV)'in kabrini goren kimse, zengin olur, hapisse kurtulur. Bir kimse ruyada kendisinin Hz. Peygamberin pederleri oldugunu gorse, o kimsenin itikadi zayiflar. Bir kimse ruyada Hz. Muhammed (SAV)'in hanimlarindan birisinin kendisinin anasi oldugunu gorse, o kimsenin imani artar. Bir kimse ruyada kendisini Hz, Peygamberin arkasi sira yurudugunu gorse, o kimsenin Sunnet-i Seniyyeye ittiba ettigine isarettir. Bir kimse ruyada kendisinin yaptigi islerine Hz. Peygamberin baktigini gorse, bunun tabiri Hz. Peygamberin o kimseye haniminin haklarina riayet etmesine emrettigine isarettir. Hz. Peygamberle yemek yedigini goren kimseye, peygamberimizin zekatini vermesiyle emretmesine, Hz. Peygamberin yalnizca yedigini gorse, ruya sahibine sadaka vermesi icin emrettigine isarettir. Ruyada Resulullah (SAV)'i takunyasiz ve ayakkabisiz gorse, ruya sahibinin cemaatla namazi terkettiginden ona cemaatla namaz kilmasi icin emrettigine isarettir. Bir kimsenin Hz. Muhammed (SAV)'in mestlerin giydigini gormesi, Hz. Peygamberin o kimseye Allah (C.C.) yolunda cihat yapmasi icin emrettigine isarettir. Bir kimse ruyada kendisi Hz. Peygamberle musafaha yaptigini (el sikistigini) gorse, o kimsenin Sunnet-i Resulullaha (SAV) uyduguna isarettir, Bir kimse kendi kanini Hz. Peygamberin kaniyla karismis oldugunu gorse, o kimsenin serefli bir kimseye akraba olacagina isarettir. Hz. Peygamberi kendisine bakla cinsinden bir sey verdigini goren kimse, uzuntu ve kederden kurtulur. Eger Hz. Peygamber kendisine ruyada hurma ve bal gibi guzel ve hos bir sey sunsa Kur'an-i Kerim'i ezberler ve ona sunulan sey miktarinca ilim elde eder. Peygamberimizin hutbe okudugunu goren kimse, iyilikle emir ve kotulukten nehyeder. Hz. Peygamberin kendisine bir sey verdigini goren kimse, ilme nail ve hakka tabi olur. Eger Hz, Peygamberin kendisine bir sey verdigini ve verdigi seyi almadigini gorse, o kimse bid'ata girer. Bir kimse Hz. Peygamberi uzun boylu bir delikanli suretinde gorse, insanlar icinde cikacak fitneye isarettir. Resul-i Ekremi yasli bir sekilde gorse, insanlarin afiyette olmalarina isarettir. Hz. Peygamberi bugday benizli oldugu halde goren kimse, heva ve hevesi terkeder. Ve tovbe etmeyi tercih eder. Hz. Peygamberin beyaz tenli oldugunu goren kimse, Allah (C.C.)'a tovbe eder. Guzel amel yapar ve yolunu duzeltir. Bir kimse ruyada Hz. Peygamberin kendisine kizdigini veya kendisiyle mucadele ettigini veya sesini onun sesinden daha fazla yukselttigini gorse, o kimsenin dinde ihdas ve icat edecegi bir bid'ata isarettir. Hz, Peygamberi optugunu goren kimse, Hz.Peygamberden rivayet edilen seyde sebat etsin. Hz. Peygamberin herhangi bir yerde vefat ettigini goren kimse orada vefat eder.