Cadılar, kotu yurekli uvey anneler, vahşi hayvanlar ve urkutucu şatolar bircok cocuk masalının ayrılmaz parcalarıdır. Bu korkutucu oğelere rağmen masal kitapları kucukler icin vazgecilmezdir.
'İyi' ve 'kotu' meselesi
Cocuk psikologları masalların minikler icin sihirle dolu bir dunya yarattığını vurguluyor. Aynı zamanda gelişimlerinde onemli rol oynadığını da belirtiyor. 4 - 5 yaşındaki afacanlar kitaplardaki hikayelerin uydurma olduğunu, gercek hayatla tıpatıp ilgisi olmadığının farkında. Fakat kitap kahramanları sayesinde tecrubeler yaşıyor, iyi ve kotuyu ayırt etmeye başlıyorlar. Kucuk beyinler, olan bitenleri tahmin edilenden cok daha net algılıyor, zevkli bir şekilde dunyada iyi ve kotu, calışkan ve tembel, akıllı ve aptal insanlar olduğunun farkında olmaya başlıyorlar.
Hep iyi olan kazanıyor
Masalların hep mutlu sonla bitmesi aslında bir tur hayat dersidir. İyi olanın eninde sonunda kazanmasıyla, kotuluk yaparak başarılı olmanın mumkun olmadığının altı ciziliyor.
Cesaretin onemi surekli vurgulanıyor. Zor koşullar veya kotu niyetli insanlarla karşılaşan iyi yurekli ve korkusuz kahramanlar hepsinin ustesinden geliyor. Cocuklar cesaret ve ozguvenin onemini oğreniyor.
İlk kitaplar cok onemli
Başlangıcta bol resimli, hayvan masalları tercih edebilirsiniz. 'Bremen Mızıkacıları', 'Cizmeli Kedi' bunlara birkac ornek. Daha sonra 'Kırmızı Başlıklı Kız', 'Pamuk Prenses ve Yedi Cuceler', 'Kulkedisi' gibi daha 'yetişkin' kitaplarına gecebilirsiniz. Zamanla cocuğunuz da sizi yonlendirecek, kendi zevkine uygun olanları sizden talep edecektir. Ustelik en sevdiği hikayeleri size tekrar tekrar okutmak isteyecektir. Bu onların tercihi ve zevki ile ilgili bir davranış.
Kitap okumaktan sıkılsanız bile, bunu belli etmemeye calışın. Dahası, zevkle ve hakkını vererek okuyun. Bu, ailenin kucuk fertleri ile hoşca zaman gecirmeniz icin harika bir fırsat. Masal kahramanlarını 'oynayarak', yani işin icine eğlence ve duygu katarak canlandırın. Bu, sizin de bu işten daha cok keyif almanızı sağlar.
Oneri: Okumak icin fazla zaman ayıramıyorsanız, masal kasetleri satın alabilirsiniz. Hatta kendi sesinizle cocuğunuzun en sevdiği masalları iceren bir kaset doldurabilirsiniz. Boylece kendisi bunları istediği zaman ve 'sizden' dinleyebilir. Ayrıca nesilden nesile aktarılan ve zevkle dinlenen 'Nasreddin Hoca' hikayelerinden siz de cocuğunuzu mahrum bırakmayın.
(Masal saati )
* Cocuğunuza masal okurken, urkutucu yerlerde sesinizi gereğinden fazla yukseltmeyin. Gurlemek, kotu kahkahalar atmak gibi ani efektlerden kacının. Aksi takdirde cocuğunuzu istemeden korkutabilirsiniz.
* Hayal dunyası ve gercek hayatı birbirine karıştırmayın. Cocuğunuzun kotu bir şeyi yapmasını engellemek icin ona "Yoksa kotu cadı gelip seni alır" gibi laflar etmeyin.
* Cocuk kitabı satın alırken aceleci davranmayın. İceriği ve resimleri iyice inceleyip oyle karar verin.
(alıntıdır)
bir varmıış bir yokmuuş...
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- bir varmıış bir yokmuuş...