Bir Psikolog Anneden Kızına Regl Partisi
"Onyargıları yıkmak" isteyen psikolog anne Şule Akdağ, 12 yaşındaki kızı Ezgi’nin "ergenliğe adım" anlamına gelen ilk reglini davetle kutlayacak..
Doğum, girilen her yeni yaş, sunnet, askere gidiş, evlilik kutlanıyor da, kadınlar icin ergenliğe ilk adım, doğurganlığın başlaması anlamına gelen ilk regl neden kutlanmasın? Ankara’da bu soruyu soran bir anne kızının ilk reglini kutlamak icin davet verecek. Genc kızların kadınlığa ilk adımını kutlamak icin toren yapılması fikri uzun yıllardır feministlerce tartışılıyor. Turkiye’de bir tabu halinde yaşanan reglin toplum tarafından ayıp, utanılacak bir konu olarak gorulmesini eleştiren kimi feministler, ergenliğe ilk adım olarak gorulen bu gunun cok onemsenmesi ve kutlanması gerektiğini duşunuyor. Bu konudaki onyargıları yıkmak isteyen kadınlardan biri de iki kız cocuğu annesi Şule Akdağ...
’BU EŞİTSİZLİK NİYE?’
Kadının insan hakları eğitimi programı kapsamında ev kadınları ve calışan kadınlardan oluşan gruplara eğitim veren psikolog Akdağ, 12 yaşındaki kızı Ezgi icin "Gencliğe ilk adım" kutlaması yapacak. Kutlama icin yakın cevresine ve kızının arkadaşlarına davetiye gonderen Akdağ, bu davetiyede, "Onyargıları yıkmak icin Ezgi’nin gencliğe ilk adım partisinde sizleri de aramızda gormekten mutluluk duyarız" cağrısı yaptı. Ankara’da yarın bir restoranda yapılacak kutlama icin gonderilen davetiyede cağrıcı olarak anne, baba ve ablanın isimleri yer aldı. Anne Akdağ kutlama kararını neden aldığını SABAH’a şoyle anlattı: "Bir erkek cocuğu dunyaya gelince, sunnet olunca, askere gidince, askerden gelince, evlenince kutlama yapılıyor, hediyeler alınıyor. Kız cocuğuna ise bir kez dunyaya gelince, bir de duğun yapılınca kutlama yapılıp hediye alınıyor. Bu kadar eşitsizlik niye? Ayrıca adet gorulduğunde tokat atılması, adetin kirli pis bir şey olarak gorulmesi var. Bir kadın olarak adet gormenin uremenin başlangıcı olduğunu, doğum yapmanın kadınlığın en guzel yetilerinden biri olduğunu biliyoruz. Sunnetin alternatifi değil ama onyargıları yıkmak adına bir kadının boyle kirli sayılan, oysa cok onemsenmesi gereken bir gununun, gencliğe ilk adımına boyle olumlu bakılmasına inandığım icin kutlama yapmaya karar verdim."
TEPKİ DE VAR DESTEK DE
Topluma mesaj vermek, cocuklarına onem verdiğini gostermek icin boyle cesaret isteyen bir işe kalkıştığını anlatan anne Akdağ’ı destekleyenler de var, karşı cıkanlar da. Anne Akdağ, kutlamanın bir ilk olduğunu belirterek, "Eminim birileri ozenip bunu yapacak. Doğum gunleri kutlanıyor, bu da anlamlı bir gunse kutlanmalı" dedi.
Ezgi once ’sacma’ dedi
İlkoğretim 7’nci sınıf oğrencisi olan 12 yaşındaki Ezgi’ye bu duşunce ilk once "sacma" gelmiş. Annesine bu oneriyi ilk getirdiğinde kızdığınısoyleyen Ezgi, daha sonra bunun doğallığını gorup, basketbol takımındaki butun arkadaşlarının da gelmek istediğini oğrenince heyecanlandığını ve kutlamayı kabul ettiğini anlattı.
Baba katılmayacak
Eşinin de kendisi gibi psikolog olduğunu anlatan anne Akdağ, davetiyede eşinin isminin olmasına karşın kutlamaya katılmayacağını soyledi. Aldıkları karara eşinin saygı duyduğunu anlatan anne Akdağ,"Siz yapın ama ben gelmeyeceğim’ diyor. Gelmesi icin elimizden gelen cabayı gostereceğiz, ama onu da anlıyorum. Erkek egemen toplumda yaşıyoruz" dedi.
Bir Psikolog Anneden Kızına Regl Partisi
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Bir Psikolog Anneden Kızına Regl Partisi