MECBUREN BOYLE YAPIŞTIRMAK ZORUNDA KALDIM.UZGUNUM

Bu testin sonucunda, sizin “eğitime-eğitmek işine” karşı tutumunuz, on yargılarınız ya da olumlu yaklaşımlarınız ortaya cıkacak. Sorulara, yurekten cevap vereceğinize inanıyorum.

1-Cocuğumun kendine ozgu ozel bir kişiliği olduğunu gorebiliyor ve hissediyorum.

a) Evet b) Hayır c) Bunu hic duşunmedim

2-Cocuğumun yeteneklerini anlamak icin caba gosteriyorum.

3-Bir cocuk anne-babasının sozunden hic cıkmamalıdır.

4-Cocukların kendilerine ait duşunceleri olduğunu duşunmuyorum.

5-Kendi ailemden gorduğum gibi cocuğumu yetiştiriyorum.

6-Evde kuralları daima anne-baba koyar. Bu kuralları cocuğun kişiliğine gore ayarlamak yanlış olur.

7-Cocuğumun soylediğim şeyin aksini duşunmesi mumkun değildir.

8-Cocuğa konulan disiplin kuralları, onun eğitimidir.

9-Cocuklar kendi kendilerine karar alamazlar. Anne babaların kararlarına uyarlar.

10-Adı ustunde; “Cocuk” o sadece bir cocuk. Henuz kişiliği ortada değil.

11-Bizde cocuktuk. Bize de hicbir zaman karar hakkı tanınmamıştı. Kotu mu oldu? Cocuğa buyuk insanmış gibi davranmak hatalıdır.

12-Cocuk eğitiminde disiplinden once, sevgi-saygı ve cocuğa anlayış gelmektedir.

13-Her cocuk aynıdır. Her cocuğun eğitimindeki kurallarda aynıdır.

14-Cocuğun eğitiminde kendi arzularımdan cok, onun gelişimini goz onunde tutarım.

15-Cocuğumun eğitiminde, cağdaş olmaya calışıyorum. Kendi cocukluğumla karşılaştırıyor ve o zamanki eğitim yontemlerini kullanmıyorum.

16-Cocuğum uyumak istemese de onu uyuturum.

17-Cocuğum uyumakta direndiği zaman onu rahatlatmak icin cabalıyorum.

18-Cocuğumun bazı sorunlarını cevaplayamadığım oluyor. Bu bilgiler icin henuz kucuk olduğunu duşunuyorum.

19-Cocuğumun tum sorularını yanıtlamaya calışıyorum. Onun yaşına gore ve anlayabileceği bir dilde acıklamalar yapıyorum.

20-Cocuğumu eğitirken, bende onun tarafından eğitildiğimi duşunuyorum.

Testin Değerlendirmesi;

Eğer, 1-2-12-14-15-17-19-20 numaralı sorulara yanıtınız “Evet” ise, siz cocuğunuzun eğitiminde olumlu adımlar atıyorsunuz. Cocuğunuzu eğitim adına yonetmiyor, onu yonlendirmiyorsunuz. Eğer bu istikrarlı yaklaşımınızı korur ve devam ederseniz, mutlu, ozguveni gelişmiş, kendi kararlarını alabilen ve kendisiyle barışık bir insan yetiştirmiş olacaksınız. Başarı ise, bunlarla beraber zaten gelecektir.

Eğer, 3-4-5-6-7-8-9-10-11-13-16-18 numaralı sorulara yanıtınız “Evet” ise, siz eğitim olayına onyargılı bakıyorsunuz. Cocuğunuzun eğitiminde de hatalı adımlar atıyorsunuz. Cocuk eğitimine bakış acı nızı değiştirmeli ve cocuğunuzu da kendiniz gibi birey olarak gormelisiniz. Aksi halde, cocuğunuzun bir sure sonra davranış ve uyum bozukluklarına sahip olmasıa neden olursunuz.

Eğer, bir soruya bile yanıtınız “Bunu hic duşunmedim” ise, artık duşunmenin vakti gelmiş demektir. Cocuk eğitiminde duşuncesizce yapılan hatalar, bilerek yapılan hatalar kadar tehlikelidir.