Bebeklerde Burun Eti veya Geniz Eti nedir?

Adenoidler & Adenoid Hipertrofisi olarakata bilinen burun etinde genellikle bulgular 2 yaştan sonra belirginleşir. Burun eti sık sık mikrop kaparsa buyur, bir mikrop yuvası haline gelir ve devamlı boğaz , kulak ve burun hastalıklarına neden olur.



Burun eti (adenoidler, tonsilla pharyngea, vejetasyon) olarak adlandırılan ve bademcikler ile beraber lenfoid dokunun bir bolumunu oluştururlar. Burnunun arkasındaki boşlukta yer alan diğer bademciktir. Muayenede bu kucuk bademcikler gorulmez. Solunum yollarını dışarıdan gelen virus ve mikroplara karşı korur.


Adenoid hipertrofisi belirtileri sut cocukluğu doneminde başlayabilir. Uyku bozuklukları, iştahsızlık, horlama yanında bazen de burun kanadı solunumu gibi zor nefes alma belirtileri gorulebilir.


Coğunlukla bademcik iltihabı ile beraber seyreder. Cocuklarda normalde bu lenfoid dokunun buyukluğu 2-3 cm kadardır . Hipertrofiye uğrayarak buyuduğu zaman hava yollarında ve ostaki borusunda darlığa yol acar.

Ağızdan soluma , devamlı burun akıntısı ve burundan konuşma en karakteristik belirtileri oluşturur. İştahsızlık, yorgunluk, horlama , huzursuz uyku , ağlayarak uyanma gibi uyku bozuklukları sıktır. Diş gıcırdatmalarına sık rastlanır.

Doktor tarafından tanı koyulduktan sonra semptomatik tedavi yapılır.

Burun etinin iltihaplanması sonucu doktor belli kriterler varlığında burun etini alınmasını onerir. Bu cok kolay , risksiz, hastanede yatmaya gerek olmayan bir operasyondur. Genellikle 1 yaşından sonra yapılır.