Cocuklara cinsel eğitimi 3 yaşından itibaren verilmesi gerektiği belirtildi.

Mersin Universitesi (MEU)Tıp Fakultesi Cocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Fevziye Toros, yaptığı acıklamada, ebeveynlerin, cocuklara "kimsenin yanında soyunulmaması" ve "vucudundaki bazı bolgelerin kendisine has olduğu, bunların kimseyle paylaşılmaması" gibi bir takım duşunceleri aşılamaları gerektiğini belirtti.

Cocuğu cinsel konularda bilgilendirmeme ya da "ayıp olur" diye yanlış yonlendirmelerin cocuk ve toplum uzerinde cok ciddi sorunlara neden olabileceğini vurgulayan Toros, bu konuda en onemli gorevin ebeveynlere duştuğunu vurguladı.

Toros, cocuklarda cinsel istismarın onemli bir sorun olduğunu, bu
sorunla hastanelere başvuran cok sayıda hasta bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Aileler, cocuklarıyla cinsel konuları konuşurken utanmamalı, aksi halde cocuklar bu bilgileri başka kişilerden yanlış şekilde de oğrenebilir. Bir cocuk, kendisine şefkatle ya da taciz amaclı dokunan kişileri ayırt edemeyeceğinden, aileler temkinli davranmalı. Cocuğa, vucuduna dokunmak isteyen birisi ile karşılaşırsan, yardım iste’ gibi telkinlerde bulunulmalı."

Toros, ailelerin, cocuklarıyla arkadaş ilişkilerini kucuk yaşlardan itibaren geliştirmeleri gerektiğini vurgulayarak "cocuğu ile bu ilişkiyi kuramayanlar cinsel istismar konusunda cocuklarına şuphe ile bakarlar. Cunku, cocuk, cekindiği, utandığı ya da korktuğu icin ailesine başına gelenleri anlatmadığından, aileler de bu konudan habersiz kalır. Oysa, arkadaşlık ilişkileri icinde guven duygusu aşılandığında, cocuklar her konuda ailelerini bilgilendirebilir" diye konuştu.

Doc. Dr. Toros, kendilerine başvuran bazı ebeveynlerin cocuklarının cinsel istismara uğradığı yonunde şuphe duyduklarını bildirdiklerine dikkati cekerek, şunları kaydetti: "Cocuklarının istismara uğradığı şuphesini duyan aileler, onları, korkutarak, bağırarak konuşturmaya calışmamalı. Onlarla oturup yaşadıklarını oğrenmek icin sevgi ve şefkatle yaklaşmalı. Gerekiyorsa bir uzmandan yardım alınmalı. Cunku gunumuzde cocuklar, aile icinde ya da yakın dost ve akraba cevresinde bile cinsel istismara uğrayabiliyor."

Toros, cocukluk donemindeki cinsel istismarın bireyin adeta bilincine kazındığını, bu durumun ergenlik donemi ve ondan sonraki yaşantısını da olumsuz etkilediğini sozlerine ekledi.