Yaşanılan bazı olumsuz tecrubeler anne ve cocuk iletişimde sorun cıkarabilir. Bunları duzeltmek annenin elindedir.
Gunumuz koşulları ve şartlarında ebeveynlerin cocuklarıyla olan iletişimlerinde bircok şeye dikkat etmeleri gerekir. Stres, yoğun iş temposu ve yaşanılan olumsuz tecrubeler cocuğunuzla olan iletişiminizde hata yapmanıza neden olur. Kendinizle baş başa kaldığınızda vicdanınızın sesini dinlediğinizde size yaptığınız yanlışlıkları hatırlatır. Anlık duyduğunuz bu ses aslında size doğruları gostermeye calışmaktadır. Bu nedenle icinizden gelen sesi doğru dinleyip yapılan hataları duzeltmenizde fayda vardır. Peki, bircok annenin icinden gelen o sesler neler?
“ Yeter bırak şu işi.. Cocuğun senden ilgi bekliyor.”
Daha cok işkolik anneler... Sadece işyerinde calışan annelerden bahsetmiyorum. Evdeki işkolik annelerde bu kategoride.. Bitmek bilmeyen telefon goruşmeleri, ev işleri, alışveriş, toplantılar vs.. vs.. Bunlar arasına sıkıştığınızda vicdanınızın bu sesini dinleyin.. Cocuğunuza ve ailenize yarım saat dahi olsa vakit ayırın. Aileniz icin yarattığınız ozel zamanlar olsun.
“ Ne!!? yine mi bağırıyorum?.”
İletişimin temellerinden biri karşılıklı kullandığımız ses tonudur. Genelde isteklerimizi yuksek ses tonunda soylediğimizde hemen anlaşıldığımızı duşunuruz. Oysa sadece kişi kendine zarar verir. Cocuğunuza yada eşinize bağırmanız sadece sizi yorar ve ilişkinizi yıpratır. Sakin olmaya calışın.
“ Daha once buna izin vermiştin. Şimdi neden yasaklıyorsun?”
Bir akşam cocuğunuzun mutfak tezgahına cıkıp, eline aldığı kaşık ile şarkı soylemesi size cok hoş belki komik gelmiş ve hoş gormuşsunuzdur. Ancak birkac gun sonra cocuğunuzun mutfak tezgahına cıkmasına aşırı tepki vererek ona zarar gelmesinden duyduğunuz kaygıyı dile getirebilirsiniz. Tutarsız tepkinizin bu karşılığı cocuğunuzunda size tutarsız davranışlar gostermesiyle geri doner. Tutarlı olmaya dikkat edin.
“ İnanmıyorum.. Cocuğum icin şimdi ne dedim ben?”
Cocuklar anne ve babalarının diğer kişilerle kendi hakkında konuşmalarını cok merak eder, dinlerler. Bu nedenle arkadaşınızla cocuğunuzun yaramazlıkları hakkında konuşurken onu rencide edecek, guvenini kıracak cumleler kurmaktan sakının. Olabildiğince ovucu ve destekleyici konuşmalar yapmaya calışın.
“ Hay allah yalan soyledim.”
Cocuklar icin dunyada en guvenilir yer ailesidir. Onların sevgisi ve guveni cocuğunuzun hayata bağlanmasını sağlayan en onemli unsurdur. Bu nedenle cocuğunuza karşı durust olun. Pembe yalanlar soylemek durumunda kalsanız dahi acıklama yapın. “ İğne canını yakmaz hayatım.” Tesellisi inandırıcı gibi gorunebilir ama iğne olduktan sonra cocuğun duyacağı acı size karşı guvenini inciltecektir. Bu nedenle iğnenin az da olsa acıtacağını bilmesi size olan guvenini daha cok arttıracaktır.
“İlacı acıkta bırakmamalıydın.”
Ozellikle acık dolaplar, prizler yada keskin uclu araclar. Cocuğunuzun guvenliğini tehlikeye sokabilecek şeylerdir. Bu nedenle yalnız başına kaldığında ona zarar verebilecek olasılıkları duşunun ve onlemlerinizi almayı unutmayın.
“ Yaa.. bu alışkanlıklarımı nasıl bırakacağım?”
Hayatımızdaki alışkanlıklarımızı cevremizi hatta cocuğunuzun kişilik gelişimini şekillendirir. Sigara icmeniz, alkol alışkanlıklarınız belki aşırı argolu konuşmalarınızın cocuğunuz uzerindeki etkilerini duşunun. Sizi model alan kucuk kopyanıza bu kotu alışkanlıklarınızı gecirmek istermisiniz?..
Vicdanınızın sesini dinleyin. Size umduğunuzdan daha cok şey anlattığını farkedeceksiniz.
Alıntıdır.
Cocuğum icin şimdi ne yaptım ben!
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Cocuğum icin şimdi ne yaptım ben!