Bazen cocuğun istenmeyen davranışları, dayak atmadan sozle hor gormek, sevgiyi esirgemek, azarlamak, korkutmak, tehdit etmek, alay etmek, kucumsemek gibi kırıcı hareketlerle engellemeye ve değiştirilmeye calışılırsa, "duygusal ceza" uygulanır. Bunlar cocuğun gelişimini olumsuz etkiler. İşte "duygusal ceza" ornekleri:

* Sozle hor gormek: Orneğin, "Haydi oradan aptal sen de!" veya "Geri zekalı mısın?".

* Sevgiyi esirgemek: Orneğin, "Beni uzersen seni sevmem, başkasının annesi olurum".

* Azarlamak: Orneğin, "Ne bicim cocuksun."

* Korkutmak: Orneğin, "Seni bırakıp giderim"," Doktora goturur iğne yaptırırım." .

* Tehdit etmek: Orneğin, "Akşama babana soylerim gorursun gununu.", "Karnende kırık not olursa eve gelme.".

* Alay etmek, kucumsemek: Orneğin, "Şişko sen de" veya "Sen mi kazanacaksın guleyim bari.", "Koca bebek.".

* Eleştirmek, suclamak: Orneğin, "Ustunu başını kirletmeden yemek yiyemezsin.", dağınıklığın yuzunden misafirlere rezil oldum.".

* Beddua etmek: Orneğin, "Allah cezanı versin.", "Gozun cıksın.", "Elin kırılsın."

* Kusmek: Orneğin, " Bir daha bana anne deme, konuşmuyorum."

DUYGUSAL CEZANIN ETKİLERİ

* Cocuklar surekli bu gibi sozleri işittiklerinde "Ben hic bir şey beceremiyorum" duşuncesi ile kendilerine guvenleri sarsılabilir,

* Ailelerinin kendilerini sevmediğini sanabilir,

* Korkak, urkek ve cekingen olabilirler, ya da tam tersi her şeye karşı cıkıp saldırgan olabilirler.

* Duygulara yonelik tehditler cocuğun tum gelişimini olumsuz yonde etkileyebilir. Orneğin "Annem beni terk eder." duşuncesi yerleşmiş bir cocuğu birine bırakmak veya okul zamanı geldiğinde okula başlatmak problem olabilir.

* Surekli eleştirilen cocuk her attığı adımda yanlış yapmaktan korkabilir.

* Yasaklara sorgulamadan boyun eğebilir