“Sen daha kucuksun, olmaz!”
“Koskocaman oldun, cocuk musun?”
Bu sozler ergenliğe girmiş herkesin ailelerinden sıkca duyduğu ve ofkelendiği sozlerdir. Ergenliği, cocukluktan ergenliğe geciş donemi gibi goren aileler, buyumeyi duruma gore değerlendirmek isterler. Oysa ergenlik ozel bir donemdir. Her şeyi aynı anda yapabilecek gucunuzun olduğunu duşunduğunuz, severken nefret etmeyi becerebildiğiniz başka bir yaşam donemi biliyor musunuz? Bu denli guzel bir donem, maalesef aileler tarafından korkuyla ve endişeyle yaşanmaktadır. Bu korku ve endişe bazen hatalara ve daha cok sahiplenilmeye calışılan gencin tamamen kaybedilmesine neden olabilmektedir.
Genc olmak kolay değil
Ergenlik donemi fiziksel, ruhsal ve sosyal bir cok değişikliğin olduğu bir donemdir. Bu nedenle bir yandan, bedeninde olan değişimleri kabullenmeye calışan genc, bir yandan da sosyal cevre oluşturmaya calışır. Yeni oğrendikleriyle, ailesinden kazandıkları onu farklı bir birey yapar. İşte ailelerin en buyuk sıkıntısı kendilerine benzemeyebilen ve kendilerinden kopmaya calışan bu yeni bireyi kabullenebilmektir. Onlar engellemeye calıştıkca, genc kimliğini kazanma uğruna daha fazla olumsuza yonelebilir.
Hic kolay değildir, buyuyen, bazı yerleri değişen ve sana kadın ya da erkek gozuyle bakılmasına neden olan beden değişikliklerini kabullenmek, benimsemek, boyunu, sivilceni, kilonu dert etmeden diğer gerekleri yerine getirmeye calışmak. Zordur, hele cevrendekiler tum bunlara onem veriyorsa, sana guzel, cirkin, kısa, uzun, şişman, zayıf gibi eleştiriler yapıyorsa, daha da zordur. Bu zorluğun icinde kendini yaşıtlarına kabul ettirme, erişkinlere buyuduğunu ispat etme, meslek sahibi olma cabası yukunu arttırır. Ailen bu zorlukları anlamaz, bu cabaları desteklemek yerine sadece denetlemeye calışırsa ya sorunlar icinde boğulur kalırsın ya da yanlış sığınacak yerler, alışkanlıklar, insanlar, gruplar icinde yok olur gidersin. Kendi yanlışlarını gormeyen erişkinler ise tum sucu ergenliğe yuklerler.
Ailenin desteği onemli
Oysa seni anlamaya calışan ve destekleyen, hatalarında kızsalar da yanında olan, daha buyuklerini yapmaman icin engel değil, yol gosterici olan bir ailen varsa, senin o tukenmez gucun, bitmez enerjin, arama isteğin, bulduğundaki şaşkınlığın, sevincin, neşen onlara da bulaşacak, ergenlik senin ve ailen icin doyumsuz ve uzun bir yaşam sureci olacaktır. Tum aşamaları kolayca atlatamasan da, desteğinin olduğunu bilmek, kimliğini tamamlayarak erişkin dunyasına gecmeni kolaylaştıracaktır. Sonrası ise, geriye bakıp “Neydi o gunler” diyerek yeniden ergen olabilmeyi ozlemekle gecer.
Ergenlik nedir?
1. Ozel bir donemdir.
2. Bedensel, ruhsal ve sosyal değişikliklerin olduğu bir donemdir.
3. Kimliğin oluşumu ile tamamlanır.
4. Ruhsal hastalıkların başlaması acısından risklidir.
5. Arayış icinde yanlışa yonelim olabilir.
6. Aile yeterli desteği ve anlayışı sağlarsa olumlu gecer.
Anne ben byyorum Ergenlik
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Anne ben byyorum Ergenlik