arkadaslar konuyu nereye acacagimi bilemedim yanlsi yerde ise tasinsin lutfen
bekli bilmeyenler vardir diye yazmak istedim...

Akika, cocuk nimetine karşılık, Allahu teÂlÂya şukretmek icin hayvan kesmektir. Akika hayvanı, kurbanlık hayvan gibi olmalıdır.

Sonra da kesilebilir. Her zaman kesilebilir. Kurban bayramında da kesilebilir. Resulullah efendimizin nubuvvetten sonra, kendisi icin akika kestiği (Şir’a)da yazılıdır.
Akika, cocukları belalardan, hastalıklardan korur. Kıyamette, anaya, babaya, ayrı bir şefaat ederler. Erkek cocuk icin iki, kız cocuk icin bir akika hayvanı kesilir. Kesilen akikadan kendisi ve zengin fakir herkes yiyebilir, pişmiş veya ciğ olarak zengin fakir herkese verebilir.

Akikayı kesmeyip bedelini fakire tasadduk etmek, akika yerine gecmez. Akika bedeli kadar din kitabı tasadduk, akika yerine gecmez.

Şefaat etsin diye olmuş cocuk icin, torun icin, hatta yaşlı kimse, kendisi icin de kesebilir. Peygamber efendimiz de, kendisi icin akika kesmiştir. Bunun icin hangi mezhepten olursa olsun, herkesin akika kesmesi cok iyi olur.
Olmuş olan cocuk icin de akika kesilir mi?
Kesilirse iyi olur, şefaat etmesine sebep olur
Buhari’de “Eğer akika kesilmeyecekse, cocuk doğduğu vakit isim konur ve ağzına tatlı bulaştırılır” deniyor.

yeni dogan bebege isim verilirkende
Bir hadis-i şerifte de buyuruldu ki:
(Yeni doğan cocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına da ikamet okunursa, “Ummu sıbyan” hastalığından korunmuş olur.) [Beyheki]
İkÂmet nedir?
Erkeklerin farz namaza başlamadan once okuması sunnet olan, ezÂna benzer sozlere ikÂmet veya kÂmet denir. EzÂndan farkı fazla olarak Hayye alel felÂh'tan sonra iki defa namaz başladı ma'nÂsına olan Kad kÂmet-is-salÂtu denir.

(Resulullah, yeni doğan cocuğa yedinci gunu isim verilmesini ve akika kesilmesini emretti) dedi. [Tirmizi]

bu konuda yardimci olmak istedim umarim ilgilenirsiniz