Cocuklara gunde 3 adet ceviz

Ulusal Ceviz Calışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yayar Akca insan vucudunda gumuşu kullanan tek organın beyin olduğunu belirterek ''Bu acıdan gumuş iceren ceviz ozellikle cocukların zeka gelişiminde buyuk rol oynuyor'' dedi.

Gaziosmanpaşa Universitesi Ziraat Fakultesi Oğretim Uyesi de olan Prof. Dr. Akca bir programa katılmak icin geldiği Bursa'da AA muhabirine yaptığı acıklamada Turkiye'de ceviz uretiminin istatistiklerde yer aldığının aksine 70 bin tonla sınırlı olduğunu belirtti.

Uretiminin az olması nedeniyle yuksek fiyatının da etkisiyle ceviz tuketiminin az olduğuna dikkati ceken Akca boylesine onemli bir urunun ulkedeki cocukların onemli bolumu tarafından tuketilemediğini bildirdi.

Akca cevizin insan sağlığı ve beslenmesinde cok onemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak şoyle konuştu:
''Ozellikle kış aylarında en onemli enerji kaynaklarından biri olan cevizin 100 gramından 700 kilokalori enerji elde edilebiliyor. Mineral protein vitamin ve yağ acısından oldukca zengin bir urun.
Halen uzerinde ciddi araştırmalar yapılıyor. Kolesterolu duşuren tansiyonu duzenleyen kalp ve damar sağlığı acısından buyuk faydaları bulunan cevizin en onemli ozelliği zekayı geliştirmesi.

Beyin ve ceviz şekil acısından olduğu kadar icerik olarak da cok benziyorlar. İnsan vucudunda gumuşu kullanan tek organ beyindir. Bu acıdan gumuş iceren ceviz ozellikle cocukların zeka gelişiminde buyuk rol oynuyor.''

-GUMUŞ BEYİNDEKİ BİLGİ ALIŞVERİŞ HIZINI ARTIRIYOR -

''Cevizdeki gumuşun beynin sağ ve sol tarafındaki bilgi alışverişinin hızını artırdığını'' belirten Akca ''Fazla ceviz tuketenlerde zeka gelişiminin yuksek olduğu bir gercek.

Ozellikle Turkiye'deki cevizler gubreleme ve ilaclama olmadığı icin tamamen organik. Bu acıdan da Turkiye'de uretilen cevizlerin insana en kucuk bir zararı yok'' dedi.

Akca cevizin cocukların beslenmesine mutlaka girmesi gereken cok onemli bir urun olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
''Sağlıklı ve zeki bir nesil icin okullarda sadece sut değil cocukların ceviz badem ve fındık tuketmesi de sağlanmalı. Bu Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca ulusal politika haline getirilmeli. Her sabah bir ilkoğretim cocuğu masaya oturduğunda mutlaka 3 ceviz ici yemeli. Bu tuketim badem ve fındık gibi urunlerle desteklenmelidir.''

Yetişkinlerin ise gunde 5 ceviz ici yemelerini oneren Akca ''Dunyanın en iyi kalpcileri mutfağa 5 ceviz girmesini oneriyor. Ceviz uretimini ve tuketimini artırmamız gerekiyor. Sağlıklı bir gelecek icin cevize daha buyuk onem vermeliyiz. Gelişmiş ulkeler sabah kahvaltısında ceviz tuketiyor. Dondurmalarında bile ceviz kullanıyorlar'' diye konuştu

--ALINTI--