Hamilelik normalde 40 hafta ile belirlenmiş bir donem. Ancak bircok bebek 40′ıncı haftayı beklemeden doğuyor ya da anne karnından alınmak zorunda kalınıyor. ‘Premature’ diğer bir deyişle ‘erken doğan’ diye nitelendirilen bu bebeklerde erken doğumun getirdiği bazı fiziksel rahatsızlıklar ya da cocukluk cağında oğrenme guclukleri gorulebiliyor.
Premature bebekler uzun donem bakım istiyor
BBC’nin haberine gore Fransız bilim adamları zamanında doğan 400 bebekle 33′uncu haftadan once doğan 1800 bebeği karşılaştırdıklarında; erken doğan bebeklerin normal doğanlara oranla ciddi anlamda daha uzun sureli bakım ihtiyacı olduğu sonucuna vardı.


Gunumuzde bircok premature bebeğin hayatta kalma suresi ve klinik bakımı dunya genelinde artırılsa da fiziksel ve mental gelişimleri baz alındığında diğer bebeklere oranla ciddi gerilikler gorulebiliyor.




Paris’te Pierre et Marie-Curie Universitesi’nde gorevli araştırmacılar premature bebeklerin en az beş yaşına dek duzenli olarak fiziksel sağlık ve anlama ile hafıza testlerinden gecirilmeleri gerektiğini belirtiyor. Premature bebeklerde bu alanlardaki gerilik; az orta ve fazla olmak uzere uc duzeyde gorulebiliyor. 28 haftadan once doğan bebeklerde yuzde 49 gibi bir oranla fiziksel ve zihinsel bozukluklar gozlemleniyor. Ancak en fazla sorun 29 ve 33′uncu haftalar arasında doğanlarda goruluyor. Bu cocuklara fizyoterapi psikoloji ve diğer gelişime yonelik terapiler uygulanması gerekiyor.

Premature bebeklerde en cok fonksiyonel ve motor bozukluklar gozlemleniyor. Toplumda premature bebeklere yonelik rehabilitasyon merkezlerinin sayısının artırılması gerektiği belirtilirken bu merkezlerin ucretlerinin odenmesinde hukumetlerin ailelere destek olması gerekiyor. Bu bebekler erken donemde gereken desteği alamazsa okul cağında sorun yaşayabiliyor ve ozel eğitim almak zorunda kalabiliyorlar. Bu nedenle erken doğanların oğrenme ve anlama yetilerinin nasıl geliştiğinin beş yaşına dek cok sıkı takibinin yapılması oneriliyor.