Acıbadem Sağlık Grubu, Sağlık Bakanlığı´nın bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sutuyle beslenmesi yonundeki politikalarını destekliyor. Bebeklerin bağışıklık sisteminin guclendirilmesi, hastalıklara karşı koruma kalkanının oluşturulması icin anne sutunde, başka hicbir besinde olmayan ozel maddeler bulunuyor.

- Bebeğin vucut ve ruh sağlığı icin en uygun besin, annenin kendi sutudur.

- Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile sut yapımı kolaylaşır.

- Erken emzirme ile annede doğum sonu kanamalar cabuk kesilir, memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, loğusalık kolaylaşır.

- Anne sutu ile beslenen bebeğin, D vitamini dışında su dahil hic bir ek sıvıya, ek besine, vitamine gereksinimi yoktur.

- Bebeğe ek sıvı ya da besinlerin verilmesi, annenin sut yapımını azaltır.

- İlk 6 ay yalnız anne sutu ile beslenen bebekler sağlıklı buyur ve gelişirler. Başta ishal olmak uzere, mikroplu hastalıklara yakalanmazlar, bebeklik doneminden sonra daha az hastalanırlar.

- Annenin bebeğini emzirmesi ile anne bebek ilişkisi guclenir, annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır. Ayrıca, anne sutu bebek ile anne arasında ozel sevgi bağı kurulmasını sağlar.

- Anne sutu alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık daha az gorulur. Emziren annenin doğum sonu kanaması daha az olur.

- Anne sutu alan bebekler diğer besinler ile beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.

- Sağlıklı her anne bebeği icin yeterli sut uretebilir.

ANNE SUTUNUN OZELLİKLERİ
Doğumdan sonra gelen sarı sute ağız / klostrum denir. Bebeği hastalıklardan korur. İlk sutun miktarı az olmasına karşın ilk gunlerde bebeğin beslenmesi ve bağırsakların calışması icin yeterlidir.

Anne sutu bebeğin beslenmesi icin ideal besindir.

Anne sutu en doğal ve taze besindir.

Anne sutu her zaman temiz ve mikropsuzdur.

Anne sutu daima hazırdır, ekonomiktir.

Anne sutu tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.

SUT YAPIMI NASIL BAŞLAR?
Memedeki sut yapımını sağlayan madde annenin beyninden salgılanan prolaktin adlı bir hormondur. Gebeliğin sonlanması ile vucuttaki gebelik hormonları azalır ve prolaktin salgılayan bezler uyarılır. Prolaktin salgısı doğumdan sonra bazı annelerde hemen, bazılarında 4 gun icinde artmaya başlar. Kan damarları, memede sut yapımı icin gereken maddeleri sut hucrelerine taşır. Prolaktin etkisiyle memeler sutle dolar. Bu surede memede kan damarları daha cok kan taşır ve memeler sıcak ve sert olur. Sut akmaya başlayınca ve bebek emmeyi oğrendikce memedeki gerginlik azalır, anne de rahatlar.

ANNE SUTUNUN GORUNUMU NASILDIR?
İlk sutun sarımtırak renkte olmasına karşın olgun sut, beyaz ve inek sutunden daha sulu gorunumdedir, rengi mavimsi bile olabilir. Bebek buyudukce anne sutunun rengi değişir. Bunun nedeni bebek buyudukce ihtiyaclarına cevap verecek şekilde sutun iceriğinin değişmesidir.

SUT MEMEDEN NASIL AKAR?
Sut yapılır yapılmaz memeden dışarı salınmaz, sut akması icin bebeğin emmesi gerekmektedir. Bebeğin etkin emmesi icin memeye iyi yerleştirilmesi ve memeyi iyi kavraması cok onemlidir. Bebek emerken, meme başındaki sinirlerden, başka uyarılar da cıkar ve bu uyarılarla annenin beyninin başka bir bolumunden oksitosin adlı bir diğer hormon salgılanır.

Oksitosin sut adacıklarının etrafındaki kucuk kasları etkiler. Bu etki ile kaslar kasılır ve sut, sut adacıklarından meme başındaki kanallara taşınır. Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten sut dışarıya akar. Her iki meme aynı anda calışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden sut damlayabilir.

Bebek emmeye başladığında, ilk once meme başının hemen arkasında bulunan sut havuzundaki birikmiş sutu alır. Bu sut hemen tukenir. Sut akımının devamı icin oksitosin salgısının uyarılması gereklidir.

Memede sut yapımı ve yapılan sutun meme ucuna ulaşması bebeğin her iki hormonun yapımını uyaracak kadar kuvvetli ve etkin emmesi ile gercekleşir. Bunun icin bebeğin sık aralıklarla ve uygun bir bicimde memeye yerleştirilmesi ve bebeğinde meme başını iyice kavraması gerekir.

EMZİRME SIRASINDA SUT AKIMININ DEVAMLILIĞI NASIL SAĞLANIR?
Bazı annelerin sutleri bebek emmeye tutulur tutulmaz akmaya başlar. Emzirmeyi duşunmek bile beyni uyararak sutun akmasına neden olur.

Kuvvetli emme ile annenin beynine uyarılar gider.

Oksitosin salgılanarak memeye ulaşır ve sut akımı başlar.

SUT YAPIMININ DEVAMLILIĞI NASIL SAĞLANIR?
Emzirmede bebeğin ağzı annenin meme ucu cevresini sıkıştırır. Bu baskı ile uyarılan sinirler beyinde prolaktin yapımı ile ilgili gorevli olan bolgeye uyarılar gotururler. Bu uyarılar prolaktin salgılanmasını başlatır. Ne kadar cok uyarı iletilirse o kadar cok prolaktin yapılır. Bebeğin her emmesinde sinirler yoluyla gonderilen uyarılar annenin beynine iletilir. Beyinden prolaktin salgılanarak memeye kan yoluyla iletilir ve memede sut yapımı uyarılır.

EMZİRMEYE NE ZAMAN BAŞLAMALISINIZ?
Emzirmeye doğumdan hemen sonra, kendinize gelir gelmez başlamanız gerekir. Doğumdan sonra ilk birkac gun icerisinde gelen koyu sut bebeğe mutlaka verilmelidir. Ağız sutu bebeğin buyumesine ve hastalıklara karşı koruyucu madde almasına yardımcı olur. Doğumdan sonra 1-2 gun sut gelmese bile mamaya gecilmemeli, biberon verilmemeli, bebek emzirilmelidir. Bebek sık sık memeye tutulursa 3-4 gun sonra bile sut gelebilir. Yeni doğan ve sarılığı olan bebekte de emzirme surdurulmelidir. Yalancı meme verilmemelidir.

BEBEK MEMEYE NASIL YERLEŞTİRİLMELİ?
İlk gunlerde bebeği yatarak emzirmek anne icin daha rahat olabilir. Bu durumda bebek yan yatmış olan anneye donuk yatırılır. Anne serbest kolu ve eli ile bebeği memesine yaklaştırabilir. Annenin ve bebeğin arkasının birer yastıkla desteklenmesi bebeğin yerleşmesine yardımcı olur. Eğer anne oturarak emziriyorsa, dik oturmalı veya hafifce eğilmeli, ancak kucağı duz olmalıdır. Bunun icin gerekirse ayaklarının altına bir tabure konabilir. Bebeği rahatca tutması icin annenin kucağına da yastık konulabilir.

BEBEK MEMEYİ NASIL DAHA İYİ KAVRAR ?
Bebek ağzını iyice acarak ve dilini hareket ettirerek emer. Bebeğinizi yavaşca memeye yaklaştırınız, ağzını meme başına dokundurunuz. Emzirmenin başlangıcında anne meme ucunda acı hissedebilir. Ancak emzirme suresi boyunca meme ucunun devamlı acıması bebeğin memeyi doğru kavramadığını gosterir. Meme ucunda acı duyulmasının nedeni, bebeğin dilini meme yerine meme ucuna karşı hareket ettirmesidir.

Ağız yeterince acılmamışsa, dil meme ucuna surtunerek zedelenmesine yol acacaktır. Bebek emdikten sonra doymuş gorunmuyorsa, memeyi kavramasında sorun var demektir. Bebeğin sut ile dolu kanallara ulaşabilmesi icin ağzını iyice acması gerekir.

BEBEK NASIL EMER?
Eğer bebek memede uygun bicimde tutulmuyorsa iyi ememez ve annenin meme başları zedelenip acıyabilir. Bebeğin iyi emmesi icin ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı da kavraması gerekir. Bebek emmeye yaklaştırılırken, ağız mumkun olduğunca acık olmalı ve cene memeye dayanmalıdır. Bebeğin ağzını iyice acması icin meme ucunu bebeğin alt ve ust dudaklarına değdirmelidir. Eğer bebek memeyi doğru olarak kavramışsa her emme işlemi sırasında cenesinin, bazen de kulaklarının hareket ettiği gorulur. Bebek surekli emmez. Kuvvetli emme hareketlerinden sonra kısa dinlenme aralıkları olur. Emerken şapırtı sesi duyulması ya da yanakların iceri cekilmesi genellikle bebeğin yalnızca meme ucunu emdiğini ve ağzıyla yeterince meme dokusunu kavramış olduğunu gosterir.