arkadaslar mailime gelen bir yaziyi sizinle paylasmak istedim.

Yazari: Tim Seldin. Kaknus Yayinlari..

Haberin Orjinal Metni

Dunyaca unlu Montessori eğitim yontemi, ozel oyunlar, fikirler ve etkinliklerle cocukların ozguvenini, kişiliğini ve becerilerini geliştiriyor. Montessori Vakfı Başkanı Tim Seldin’in Kaknus Yayınları’nca Turkce’de yayınlanan ‘Harika Cocuk Nasıl Yetiştirilir?’ adlı kitabı yontemi detaylarıyla anlatıyor.

Cocuklar dunyaya bomboş, tertemiz bir kağıt gibi geliyor. Zaman icinde o kağıda yazılanlar da onların karakterlerini, alışkanlıklarını, yapılarını ve becerilerini şekillendiriyor. Haliyle onları mutlu ve duyarlı bireyler olarak yetiştirmek cok cetin bir gorev. “Her oğretmen anne veya baba olmayabilir ama her anne baba mutlaka bir oğretmendir” diyor eğitimci Tim Seldin. Turkiye’de yeni yayınlanan ‘Harika Cocuk Nasıl Yetiştirilir’ kitabının yazarı olan Seldin, sozlerine şunu da ekliyor: “Anne-baba olarak gorevimiz sadece cocukları beslemek, kucaklamak ve korumak değil. Aynı zamanda onlara bağımsız hareket edebilmeyi; kendilerine guvenen, doyuma ulaşmış, başarılı ve mutlu birer yetişkin olmayı oğretmeliyiz.” Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Cevap Seldin’in kitabında! ‘Harika Cocuk Nasıl Yetiştirilir?’de sunulan butun o renkli, eğlenceli, oğretici, ilginc, yaratıcı ve faydalı bilgilerin temelini ise 100 yıllık, dunyaca unlu bir cocuk eğitim yontemi oluşturuyor: Montessori Metodu.

AMAC OĞRENME İSTEĞİNİ ARTIRMAK

1900’lu yılların başında cocuk eğitimine yepyeni bir anlayış getirerek dunyada devrim yaratan eğitimci ve bilim kadını Maria Montessori’nin geliştirdiği bu eğitim metodunun temel felsefesi şu: “Eğitimin amacı sadece cocuğa bilgi aktarmak değil, her cocuğun tabiatında zaten var olan keşfetme ve oğrenme isteğini uyandırmaktır!” Metot, cocuğun okula ve oğrenmeye karşı pozitif tutum edinmesini hedefliyor. Bunun yanında her cocuğun kendine guvenini geliştirmesini, konsantrasyonunu artırmasını, doğru ve olumlu alışkanlıklar geliştirmesini ve en onemlisi cocukta kalıcı merakın beslenmesini amaclıyor.

Kendisi de bu metotla buyumuş olan ve şimdi de Montessori Vakfı Başkanlığı’nı yuruten Seldin, yeni kitabı aracılığıyla başarısı kanıtlanmış bu eğitim metodunun tum puf noktalarını dunyayla paylaşıyor. Kitapta gunluk hayatta rahatca uygulanabilecek sayısız yontem, egzersiz, eğitici ve yaratıcı oyunlar, eğitimde kullanabileceğiniz renkli aksesuarlar tum detaylarıyla onunuze seriliyor. Cocuk icin guvenli ve ozgurleştirici ev dekorasyonu, duyuları geliştirecek faaliyetler, ev işlerini, nezaket kurallarını ve oz bakımı oğretecek yontemler de cabası… Kısacası, Montessori Metodu’nun sunduğu basit ve eğlenceli tavsiyelerle kendi cocuğunuzu bir harika cocuğa donuşturmeniz hic zor değil!

Montessori Metodu’nun temeli

Zeka dahilere mahsus değildir. Her cocuk doğuştan zekidir. Kucuk yaşta, doğru uyaranlarla, mantık yurutme ve problem cozme yetenekleri geliştirilebilir.

Eğitimde en onemli donem hayatın ilk 6 yılıdır.

Cocukların ihtiyacı olan şey, kendi kendilerine yetebilme ve bağımsız hareket edebilme becerilerini geliştirebilmektir.

Sınavlar ve yarışlar cocukları iyi eğitmek icin etkili yontemler değildir. Bir cocuk, okulunu guvenli, heyecan verici ve eğlenceli olarak gorduğu zaman cok daha iyi oğrenebilir.

Ozsaygı, ozguven ve yetkinlik hissi ile yeni bilgiler oğrenip kendini geliştirme arasında doğrudan bağlantı vardır.

En iyi oğrenme metodu, oğrenilen şeyi tecrube ederek, gunluk yaşamda uygulayarak ve problem cozme becerisi olarak kullanarak oğrenmektir.

Cocuğun oğrenmesinde en kritik donemler

Montessori’ye gore coğun oğrenmesinde en kritik donem 0-6 yaş aralığı. Bu sure zarfında da her konu icin farklı bir ideal oğrenme donemi var. Eğer cocuğunuzun hangi donemde hangi konulara ilgi duyduğunu ve onu bu alanlarda nasıl eğiteceğinizi bilirseniz zihinsel kapasitesini ve becerilerini artırabilirsiniz. İşte kitaptan birkac ipucu…

HAREKET DONEMİ (0-1 yaş):
Bebek nesneleri tutmayı, donmeyi, emeklemeyi ve yurumeyi bu donemde oğrenir. Ona mumkun olduğunca fazla hareket ozgurluğu vermek onemlidir. Evinizi ya da cocuk odasını cocuk dostu ve guvenli bir şekilde dekore etmek hem hareket kabiliyetini artıracak hem de ozgurce gezip eşyaları inceleyerek keşfetmesini sağlayacaktır.

DİL GELİŞİMİ DONEMİ (0-6 yaş):
Ona resimli kitaplar okumak, evdeki eşyaların isimlerini oğretmek onemlidir. ‘Şimdi seni kucağıma alıyorum’ gibi yaptıklarınızı acıklayıcı şekilde onunla surekli konuşarak dil ile davranışlar arasındaki bağlantıyı kurmasını da sağlarsınız.

DUYULAR (2-6 yaş):
Duyuların oğrenimi, doğumdan itibaren başlar fakat 2 yaşından itibaren tat alma, duyma, dokunma ve koklama cocuğun daha fazla ilgisini ceker. Bu donemde cocukların duyularının farkına varmalarını sağlayacak egzersizler yaptırmak onemlidir. Bunun icin doğadan faydalanabilirsiniz.

DUZENLİLİK (2-4 yaş):
Bu donemde cocuklar gunluk rutin işleri cok severler. İstikrardan ve tekrarlardan hoşlanırlar. Ona su doldurmak, masa kurmak, duğme iliklemek gibi basit işler vererek hem kendi oz bakımını hem de ev işlerini oğretebilirsiniz. Kendi işini gorebilme becerisini kazandırmak, ona ozguven ve bağımsızlık aşılar.

MUZİK (2-6 yaş):
Muzik, cocuğun gunluk hayatının bir parcası olduğunda, cocuğunuzun ritim ve melodi gelişimine bu donemde kendiliğinden ilgi gosterdiğini fark edersiniz. Muzik eşliğinde şarkı soylemek, dans etmek, el cırpmak gibi oyunlar oynayabilir, davul, gitar, zil gibi muzik aletleri kullanmaya teşvik edebilirsiniz.

UZAMSAL İLİŞKİLER (4-6 yaş):
Bu donemde cocuğunuz boyut ve mekan ilişkilerini daha iyi anlayacaktır. Karmaşık yapbozlar uzerinde uğraşmak zihinsel gelişimine onemli katkılar sağlayacaktır.

MATEMATİK (4-6 yaş):
Rakam ve nicelikle ilgili bu kritik evrede cocuğa somut matematik egzersizleri yaptırmanın bircok yolu var. En basiti ise sayı saymayı oğretmek. Mutfakta yemek yaparken malzemeleri birlikte saymak, oyuncakları saymak gibi gunluk hayatta bircok fırsatı değerlendirebilirsiniz.
(Mine Akverdi)