Olmaz olmaz demeyin.. Bizzat kendim yapıyorum bunu..
Denemenizide tavsiye ediyorum.. Biliyorsunuz ruyalardan mesaj alanlar az denilmeyecek kadar fazlalar..
Istediginiz ruyayi gormek veya uyandiginizda ruyanizi hatirlamak ister misiniz?
Uykunun hizli goz hareketi ( REM - rapid eye movement) fazi cogu ruyalarin goruldugu fazdir. Yeni dogan bebekler, hatta fetuslar bile REM fazinda ruya gorurler. REM pozisyonunda, gozler haric hicbir kasimiz hareket etmez, nerede ise bir sanal felc geciririz. Ruyalar gercekte surekli devam eden bilincalti dalgalanmalari temsil eder. Ayni zamanda fiziksel tansiyonun, stresin serbest birakilmasidir.
Istediginiz ruyayi gormenin yolu bu bilincalti aktivitelerin farkina varmaktan gecmektedir. Bunu basarabildigimiz taktirde ruyalarimizin icerigini de kontrol etmemiz mumkun olur. Kabul edersiniz ki kendimizin senaryosunu yazdigi bir ruyayi hatirlamak elbette daha kolay olacaktir. Ruyalarini kontrol etmeyi becerebilen insanlara ruyalari sanal aktivitelerden daha gercek, kisiler ve objeler daha canli gozukur. Ve cogu zamanda ruyada gordukleri kisiler ile mantikli iletisim kurabilirler.
Bilincalti aktivitelerini kontrol edebilen kisiler, ruyalarindaki karakterleri yaratabilir, isterlerse yok edebilirler. Sadece istemek yeterli olur.Ruyalarinizin farkina varip varmadiginizin en iyi tesbit yontemi ucmaktir. Evet bilirsiniz, cogu zaman ruyalarimizda kendimizi havalanmis veya ucarken goruruz, eger ruyamizi kontrol edebiliyorsak ve ruyada olup olmadigimizin farkina varamiyorsak, tek yapacagimiz ucmayi denemek. Eger ucabiliyorsak tabi ki hala ruyadayiz demektir.
1-Ruyalarinizi kontrol etmenin bir yontemi, uykuya dalmadan once 10/20 defa surekli olarak "ruyada miyim" veya " ruyami goruyorum" sorusunu sormaktir. Bilincli olarak surekli tekrarlanan soru dogal olarak bilincalti durumundaki ruyamiz ile birlesecek, ruyamizda kendi kendimize surekli ayni soruyu sorarak olaylarin, konumun , icinde oldugumuz durumun daha bilincli bir sekilde farkina varmamizi saglayacaktir.
2-Bu yontemin farkli bir metodu ise ozellikle cabuk uykuya dalan kisilerin "ruya goruyorum 1", "ruya goruyorum 2 " diye saymalaridir. Bir sure sonra uykuya daldiklarinda ruyalarinda bilincli olarak saymaya devam ettiklerini goreceklerdir.
3-Bir baska yontem ise telkin yontemidir. Ornek olarak uykuya dalmadan once surekli elinize bakarak, "eger ruyamda elimi goruyorsam, o zaman ruyada oldugumu anlarim" diyerek telkin ile uykuya dalmayi gosterebiliriz. Surekli tekrar eden kotu ruyalar veya kabuslara onlem olarak, uykuya dalmadan once olumlu senaryolar olusturmak her zaman yararli olmustur. Senaryolarinizi kendinize en olumlu olacak sekilde kurgularsaniz, bilincaltindaki tekrar gosterimde sizin lehinize olacaktir. Kendinizi ruyalarinizi kontrol ettiginiz konusunda telkin edin ve korkacak hicbir sey olmadigini vurgulayin. Bir sure sonra, uykuya dalarken bu hayalleriniz ruyalariniza karisir ve olumlu sonuclar alirsiniz.
Yukaridaki teknikleri kullanarak 4-5 hafta icerisinde ruyalarinizi kontrol etmeyi ogrenebilirsiniz. Tavsiyemiz oncelikle ruyalarinizda gozlemci olmanizdir. Ruya gordugunuzu fark ettiginizde birakin her sey oldugu gibi gitsin. Ilk zamanlarda ruya gordugunuzu fark eder etmez uyanabilirsiniz, ama zamanla olaylari ve kisileri kontrol etmeye, gercek dunyada yasayamadiginiz olumlu, pozitif yasami uykunuzda isteyerek elde edebilirsiniz.
Uyku pozisyonunda yaklasik her 45 dakikada bir sag veya sola doneriz. Bu hareketler soldan saga her 90 dakikada bir yuksek noron (beyin hucresi) hareketlenmelerine sebep olmakta ve birkac dakikalik REM fazi olusmaktadir. Tabi ki benzer beyin fonksiyonlari gunduz de devam etmektedir dolayisi ile bazen gun icerisinde sanki kendimizi ruyada imis gibi goruruz.
Arastirmalar gostermistir ki, ruyalarini kontrol edebilenler kontrol edemeyenlerden daha pozitif, olumlu ruyalar gormektedirler. Tabi ki kontrol edebildiginiz bir seyde neden kotu veya olumsuz bir durum ortaya cikarasiniz ki...
Arastirma gorevlileri ise bu gunlerde ruyayi kontrol etme yontemlerini fobileri olan insanlarin rehabilitasyonunda kullanmaktadirlar.