Cornell metodu, bir universite profesoru tarafından geliştirilmiş olan bir not alma tekniğidir. Bu tekniği kullanarak cok daha hızlı, cok daha etkili ve cok daha verimli bir şekilde not alabilirsiniz. Notlar uzerinde yapılan kucuk dokunuşlar sayesinde ileride donup yazdıklarınızı okuduğunuz zaman o dersi ya da toplantıyı yeniden yaşamış gibi hissedersiniz. Gelin Cornell tekniği nedir, nasıl yapılır gibi merak edilen soruları orneklerle acıklayalım.
İcindekiler Cornell metodu nedir? Cornell metodu ne işe yarar? Cornell metodu nasıl yapılır? Adım adım uygulama yontemi Cornell metodunu benzersiz bir not alma tekniği haline getiren 6 surec Kaydetme Kısaltma Tekrarlama Yansıtma Gozden gecirme Ornekleme İlk olarak, Cornell metodu nedir? Cornell metodu, 1949 yılında Cornell Universitesi'nde gorev yapan Profesor Walter Pauk tarafından geliştirilmiş bir not alma tekniğidir. Oğrenciler icin geliştirilmiş bir not tekniği olsa bile cok daha hızlı, etkili ve verimli not almanızı sağladığı icin onlarca yıldır pek cok farklı sektordeki kişi tarafından kullanılan bir metoddur.

Peki, Cornell metodu ne işe yarar? Hatırlayın; pek hakim olmadığınız ve cok da sevmediğiniz bir derstesiniz ya da oldukca sıkıcı gecen bir toplantıdasınız. Orada olup bitenlere hakim olmalı, notlar almalı ve sınava calışırken ya da sonraki gunlerde orada bahsedilen konuları biliyor olmalısınız. Notlarınızı aldınız, birkac gun sonra bir baktınız kağıt uzerinde yalnızca bir dolu kelime var ve siz bunların ne olduğunu anlayamıyorsunuz.
Endişelenmeyin, herkesin başına gelen bir durum. Zaten Cornell metodu da tam olarak bu yuzden geliştirildi. Cornell metodunu kullanarak belirli bir not alma tekniği ile aldığınız notları cok daha hızlı yazacaksınız, vaktinizi verimli kullanmış olacaksınız ve en onemlisi daha sonra bu notlara baktığınız zaman o ders ya da toplantı yeniden gozlerinizin onunden bir film şeridi gibi gececek. Ustelik ihtiyacınız olan tek şey yalnızca kağıt ve kalem.
Cornell metodu nasıl yapılır? İşte adım adım uygulama yontemi: Adım #1: Kağıdın ust kısmında iki parmak boşluk kalacak şekilde yatay bir cizgi cizin. Adım #2: Kağıdın alt kısmında uc parmak boşluk kalacak şekilde yatay cizgi cizin. Adım #3: Kağıdın sol tarafında dortte birlik boşluk kalacak şekilde dikey bir cizgi cizin. Adım #4: Ust boşluğa ders ya da toplantının adını, tarihini ve diğer detayları yazın. Adım #5: Alt boşluğa notlar hakkında kısa bir ozet yazacaksınız. Adım #6: Kağıdın sol tarafındaki dortte birlik boşluğa konu hakkında kısa sorular ve anahtar kelimeler yazın. Adım #7: Kağıdın sağ tarafındaki dortte ucluk kısma notları yazın.

Cornell metodu ile not almak icin yapmanız gerekenler bu şekilde. Dikkat ettiyseniz bu not alma tekniğinin temelinde sayfayı organize etmek yatıyor. Ust kısımda toplantı ve ders hakkında detay vermek notlarınızı kolayca bulmanızı sağlar, alt kısımda kısa bir ozet yazmak calışma surecinizi hızlandırır, sol taraf konuyu hızla kavramınızı sağlarken tum bunlar sayesinde sağ taraftaki notlarınız cok daha akılda kalıcı olur.
Elbette soz konusu boşluk boyutlarını kendi yazı stilinize ya da yazdığınız ele gore değiştirebilirsiniz. Onemli olan not başlığı, ozet, anahtar kelimeler ve not icin ne eksik ne fazla boşluklar ayarlamaktır. Sonrasında kendi tarzınıza uygun olarak bu boşlukları anlaşılır şekilde doldurabilirsiniz.
Cornell metodunu benzersiz bir not alma tekniği haline getiren 6 surec: Kaydetme Kısaltma Tekrarlama Yansıtma Gozden gecirme Ornekleme

Kaydetme: Cornell metodunu benzersiz bir not alma tekniği haline getiren ilk adım kaydetme surecidir. Bu surecte ders ya da toplantı sırasında dinlendiğiniz tum o uzun cumlelerden tam da işinize yarayacak olanları kaydetmeniz son derece onemlidir.
Kısaltma: Belki bir saat suren bir dersin buyuk bir bolumu onemli olabilir, bunların tamamını kaydetmek mumkun değil. Bu nedenle kısaltmalar kullanmalısınız. Hatta en sık kullandığınız kısaltmalardan bir liste oluşturmak sonrasında işinizi daha da kolaylaştırır. Sol sutundaki anahtar kelimeleri de bu surecte bulabilirsiniz.
Tekrarlama: Tekrarlama, notlarınızı okutmak değildir. Cornell metoduyla hazırladığınız not kağıdının sol sutununda yer alan anahtar kelimeleri okuma ve size neler ifade ettiğini anlama surecidir. Boylece konuya ne kadar hakim olup olmadığınızı cok daha kolay anlarsınız.
Yansıtma: Yansıtma, herkese gore değişen surectir. Bu surecte, derste ya da toplantıda dinlediklerinizi anlamlandırarak aldığınız notların doğruluğu olculur. Yani duydunuz ama bunları alıp kendi zihninizden nasıl yansıttınız, bu durum gorulur.
Gozden gecirme: Cornell metodundaki en onemli sureclerden bir tanesi gozden gecirme surecidir. Bu surecte notlarınızı okur, bilgilerinizi gunceller ve bunların ne kadarını hatırladığınızı gorursunuz. Uyguladığınız not alma tekniği bu surecte onem kazanır cunku notlarınızda tam da ihtiyacınız olan bilgiler vardır.
Ornekleme: Ornekleme surecinde kişinin not aldığı bilgileri oğrenip oğrenmediği ortaya cıkar. Hangi bilgi olursa olsun eğer onu oğrendiyseniz karşı tarafa bu bilgiyi aktaracak bir ornek verebilirsiniz. İşte tum bu surecler başarılı bir şekilde tamamlanıyorsa soz konusu derste ya da işte de başarı sağlanmış olur.

Not tutmak neden onemli? Psychological Science internet sitesinde yer alan bir makalede, oğrencilerin kendi elleriyle not tutmaları uzerine gercekleştirilmiş bir calışmanın sonuclarından bahsediliyor. Buna gore; ders sırasında not alan oğrenciler, arkadaşlarının notlarıyla calışan ya da hoca tarafından verilen notla calışan oğrencilere gore konuyu cok daha iyi anladılar ve cok daha yuksek notlar aldılar. Yani not tutmak, bilimsel olarak kanıtlanmış bir başarı tekniğidir.
Bir derste ya da toplantıda anlatılanları cok daha hızlı, verimli ve etkili bir şekilde kaydetmenizi sağlayan bir not alma tekniği olan Cornell metodu nedir, nasıl yapılır gibi merak edilen soruları yanıtlayarak bu yontem hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Konu hakkındaki duşuncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.