Ustun yetenekli cocuklar uzerine calışmalar yapan ABD Kent Universitesi Oğretim uyesi Prof. Dr. James Delisle, ustun yetenekli cocukların okullardan once aileler tarafından fark edilebileceğini soyledi. Delisle, ustun yeteneği, aşırı oğrenme merakı olarak acıklayarak bazı tavsiyelerde bulundu.

Cocuk eğitimi uzerine kitaplar yazan Prof. Dr. James Delisle, cocukların ustun yeteneklerinin kucuk yaşlarda keşfedilmesi ve oğrenme merakının desteklenmesi gerektiğini soyledi. Ustun yetenekli cocuklar uzerine akademik calışmalar yapan Delisle, cocukların ustun yetenekli olduğunun okullardan once aileler tarafından fark edilebileceğini belirtiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2009 yılı verilerine gore Turkiye'de 0-24 yaş arasında 627 bin 481 ustun yetenekli kişi var.

Ancak ustun yetenekli olduğu fark edilen cocuğun nasıl bir eğitim alması gerektiği sorusu ebeveynlerin kafasını karıştırıyor. Ustun yetenekli cocuklarla ilgili bircok kitap yazan ABD Kent Universitesi Oğretim uyesi Prof. Dr. James Delisle, Irmak Okulları'nın davetlisi olarak Turkiye'ye geldi. Eğitimci ve gazetecilerle bir araya gelen Delisle, ustun yetenekli cocuklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ustun yeteneği aşırı oğrenme merakı olarak tanımlayan araştırmacı-yazar, cocukların yeteneklerinin fark edilmesinde ailelere buyuk sorumluluk duştuğunu ifade ediyor.

Cocuğun doğumundan itibaren zekÂsı ve sosyal hayatıyla ilgili verilerin saklanması gerektiğini soyleyen Delisle, bu verilerin cocuk eğitime başlamadan gozden gecirilmesi gerektiğini belirtiyor. Delisle, cocukta her şeye fazla merak duyma, cabuk oğrenme, yaşıtlarından farklı eğilimlerin ustun yeteneğe işaret edebileceğini dile getiriyor.

Oğrenme gucluğu yaşayan cocuklarla ustun yetenekli cocukların birlikte eğitim almaması gerektiğini de ifade eden Delisle, "Ustun yetenekli cocuklar genellikle yetişkinlerle ya da kendinden kucuklerle arkadaşlık kurmaya calışır. Bunun sebebi, cocuğun oğrendiklerini nereden bildiğinin sorulmamasıdır. Cabuk kavrayan ve meraklı cocuklar sınıfta kendini yalnız hissedebilir. Bunu onlemek icin onların oğrenme isteğine cevap vermelisiniz." diyor.

Cocukların hobilerinin yetenek gelişimleri acısından son derece onemli olduğunu vurgulayan Delisle, ustun yetenekli cocukların hobilerle oğrenme heyecanlarının giderilmesi gerektiğini soyluyor.

Onu diğer cocuklardan ayrı tutmayın

Ustun yetenekli cocukların eğitiminde daha hassas olunması gerektiğini soyleyen yazar, ebeveynlere şu onerilerde bulundu:
Cocuğunuzu diğer cocuklardan surekli ayrı tutmak ayrımcılığa neden olabilir.
Ona ozel olduğunu sevgiyle ve anlayışla ifade edin, fakat onu cevresinden koparmamak gerekir.
Cocuğunuzun okul hayatının otesine gecen bir fark oluşturmak ve onu mutlu etmek istiyorsanız, diğer ustun yetenekli cocukların aileleriyle bir araya gelmelisiniz.
Ortak sorunlar uzerinden fikirler geliştirerek cocuğunuza yardımcı olun.