Dunya 6’ncı Oyuncak Kongresi, Uludağ Universitesi (UU) Eğitim Fakultesi Okuloncesi Eğitim Anabilim Dalı’nın ev sahipliğinde Bursa’da başladı.

Norvec’teki katliamda saldırganın bilgisayarda savaş oyunları oynayarak kendini eğitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorunu yanıtlayan Uluslararası Oyuncak Derneği (ITRA) Başkanı Dr. Cleo Gougoulis, "Bugune kadar yapılan araştırmalarda birebir bir bağlantı olduğu ortaya konulmuş değil. Vahşi bir kişinin mi vahşet oyunu sectiği, vahşet oyunu oynayanların mı vahşileştiği tam olarak ortaya konulamadı" dedi.

Kervansaray Termal Otel’de Uludağ Universitesi Eğitim Fakultesi Okuloncesi Eğitim Anabilim Dalı ev sahipliğinde Dunya Oyuncak Kongresi’nin 6’ncısı duzenleniyor. Uluslararası Oyuncak Derneği (ITRA) tarafından 3 yılda bir yapılan kongreye, 22 ulkeden 170 akademisyen, tasarımcı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri katıldı.

ŞİDDETE YONELTEN OYUNCAKLARDAN UZAK DURUN

Kucuk cocuklar uzerinde oyuncağın onemi, geleneksel ve gunumuz oyuncaklarının cocuk gelişimi uzerindeki etkisi ve nasıl oyuncaklar kullanılacağının tartışılacağı kongre oncesi konuşan, UU Eğitim Fakultesi Okuloncesi Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Handan Asude Başal, ticari anlamda cocukların eğitim ve gelişim sureci duşunulmeden bircok oyun uretildiğini belirterek, ebeveynlerin cocukları şiddete yonelten, algılamasında sorun yaratan bu oyunlardan uzak durulmaları konusunda uyardı. Şiddetin sadece bilgisayar oyunlarında değil, cizgi filmler ve kitaplarda da yer aldığına dikkat ceken Prof.Dr. Başal, şoyle dedi: "Bu oyunlar cocuklarımızın kendi yaşamlarına bile son vermesine neden olabiliyor. Oyunlardaki kahramanlardan cok etkileniyor. Televizyon programcıları, medyadaki otoriteler psikolog ve pedagoglardan yardım almalı. Cunku cocuklar cok fazla kitle iletişim araclarından etkileniyorlar."

Ebeveynlerin oyuncak alırken cocuğun yaşını goz onunde bulundurması gerektiğini dile getiren Prof.Dr. Başal, şoyle konuştu:

"Her yaş doneminin oyuncakları var. 2-3 yaş icin cıngırak gibi sesli, renkli, belli bir yere odaklanmasını sağlayan oyuncaklar kullanılmalı. 2-3 yaştan sonra annenin sıcaklığını hissettiren ama ozgur olmasını sağlayan peluş oyuncaklar, bebekler olmalı. Logo gibi oyuncaklardan bu yaşlarda uzak durmalı, hazır oyuncaklardan kacınmalıyız. Cocukların hayal guclerini geliştirmeliyiz. Cocuklar oyunun icine girmemizi istemiyorsa oyunun icine girmemeli cocuğun davet etmesini beklemeyiz."

COCUKLAR İLE AİLE ARASINDAKİ İLETİŞİM ONEMLİ

Uluslararası Oyuncak Derneği (ITRA) Başkanı Dr. Cleo Gougoulis ise, 2008 yılında Yunanistan’da yapılan kongrede Uludağ Universitesi’ndeki başarılı calışmaları gorerek bir sonraki kongreyi Bursa’da yapmaya karar verdiklerini belirtti.

Bir gazetecinin Norvec’te yaşanan katliamda saldırganın bilgisayarda savaş oyunları oynayarak kendini eğitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Dr. Cleo Gougoulis şoyle yanıt verdi: "Bugune kadar yapılan araştırmalarda birebir bir bağlantı olduğu ortaya konulmuş değil. Vahşi bir kişinin mi vahşet oyunu sectiği, vahşet oyunu oynayanların mı vahşileştiği tam olarak ortaya konulamadı. Şiddet oyunları ticari firmalar tarafından piyasaya suruluyor. Buna karşı bizde eğitim oyunlarını on plana cıkartacak calışmalar yurutmeliyiz. Eğitim oyunlarını bir oncelik olarak itmeliyiz. Cocuklar ile aile arasındaki iletişim de onemli. Cocuklara oyun oynamaları icin zaman bırakmalıyız. Tabii cocukların ne oynadıklarını da bilmemiz gerekiyor."

Bursa’da 3 gun devam edecek kongrede 110 bildirinin sunulacak. Program İstanbul Oyuncak Muzesi’nin gezilmesi ile son bulacak.

Kaynak