Hanımlar Sabiha Paktuna Keskin'in bir makalesini okudum (Sabiha Paktuna Keskin) ve cok şaşırdım. Makaleden alıntı bir yazıyı paylaşmak istedim:
"Anne ile guclu bir guven bağı kurulduğunda da, oğrenmenin başlaması icin uygun zemin sağlanmış olur. Bu yaştaki cocuklarda en doğru oğrenme beş duyu yoluyla gercekleşir. Dokunma, ağzına goturme ve koklama cocuğun dunya hakkındaki ilk bilgilerini edinmesi icin en sık kullandığı yontemlerdir. Televizyon, kitaplar, elektronik oyuncak ve eğitim setleri ise cocuğun algısının otesinde, henuz gelişmemiş olan mantığın doğal ilerleyişini negatif etkileyen faktorlerdir. Verdikleri erken – zamansız uyaranlar sebebiyle konuşma bozukluklarına, obsesyonun desteklenmesine ve cinsel icerikle karşılaştıklarında psikolojik problemlere sebep olurlar. Bu yaş cocuklara renk, sayı, harf dahi oğretilmemelidir, cunku gelişme belli bir sırayı takip eder ve bu tip oğrenmeler uc yaştan sonra başlatılmalıdır. Uc yaşa kadar kullanılması en faydalı oğrenme aracları, doğanın kendisi ve cocuğun kendi bedenidir."
Şimdiye kadar okuduğum kitapların hemen hemen hepsinde bebeğin gorsellerle uyarılmasının, ona bol bol hikaye kitapları okunmasının, yaşına uygun zeka geliştirici neden-sonuc ilişkisini kavratacak oyuncaklar (yapboz, lego vs.) alınmasının bebeğin duygusal ve bilişsel zekasını geliştireceği ve kendini daha cabuk ve kolay ifade etmesine yardımcı olacağı konusunda cok şey okudum. Bu yazıda ise "doğanın kendisi ve bebeğin kendi bedeni" yeterlidir diyor.
Ayrıca ailemde, yakın cevremde 2-3 yaşında renkleri tanıyıp, sayı sayan, aile adlarını okuyup yazabilen cocukların da sonraki gelişimlerinde bir aksaklık gormedim. Cok başarılı cocuklar. Tamam televizyonun ve elektronik oyuncakların zararlarına birşey demiyorum ama diğerlerinin zararlı olabileceğini hic duymamıştım. Hele de KİTAP. Ben kızıma hergun kitap okuyorum ve resimlerini gosteriyorum. Kızımın da kendi kitapları var acıp bakıp kendine kendine (kendi dilinde) birşeyler anlattığı. Zarar mı veriyor muşum?? Şaşırdım şimdi.
annelerin hataları ile ilgili bir yazı - sabiha paktuna keskin'in makalesinden...
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- annelerin hataları ile ilgili bir yazı - sabiha paktuna keskin'in makalesinden...