Bundan daha doğalı olmadı
Adı Derya… İlk doğumunu yine birlikte yapmıştık. Doğuma hazırlık kursumuza katılmıştı. Doğumu nispeten kolay bir doğumdu ancak son anda bebeğin kalp atışlarında bozulma nedeni ile vakum uygulamak zorunda kalmıştık.
İkinci bebeğinde cok rahat bir hamilelik gecirdi. Doğumdan zaten korkmuyordu. Bu ikinci doğumunda cok daha rahat olacağı belliydi.Yeniden kurs yerine sadece yoga calışmalarımıza devam etti. Lorens ile yoga yapmak zaten başlı başına bir doğuma hazırlık eğitimi sayılır. Lorens iki bebeğini de evde ve doğum havuzunda yapmıştı. İkinci doğum ikizdi ve Neşe Karabekir ile birlikte doğumunda bulunmuştuk.
Derya Pazartesi akşamı icin randevu istemişti ama Salı gunu daha uygun olur demiştim. Ama Pazartesi sabahı 12:00 gibi eşi aradı ve bebeğin gelmeye hazır olduğunu soyledi. Muayene icin cağırdım. Hemen geldiler. 5 cm acıklık ve neredeyse tama yakın silinme ile doğumunun cok yakında olacağı belliydi. Su kesesi acılmamıştı.
Yaşadıklarıma inanamıyordum. İlk defa bir doğum gunduz başlamıştı ve gunduz bitecekti.
Hastaneyi aradığımda yine Meral Ebe oradaydı. Hic muayene etmesine gerek olmadığını ve su kesesini acmamasını soyledim. Ama bu sefer bana erken haber vermesini istedim. Bu doğum cok cabuk olacaktı.
Saat 15:00 gibi icimden bir ses hastaneye gitmem gerektiğini soyledi. Tam hastane kapısından girerken cep telefonumda hastanenin arama yapmakta olduğunu gordum. Santralin onunden gecerken gorevliye kapatmasını soylerken, adamcağız şaşkınlığını gizleyemedi.
Doğumhanede Derya dizlerinin ustunde ıkınıyordu. Bir şey yapmasına hic gerek yoktu, bebek zaten her şeyi yapıyordu. Muayene bile etmedim. Ama bebeğin cıkışını gormek icin biraz geri gitmesini soyledim. Evet, bebeğin başı artık gozukuyordu. Bu durumlarda artık bir ayna yardımı gerekiyor. En kısa zamanda bunu yapmam lazım.
Cok kolay bir doğum olacaktı ama Derya’nın biraz kontrollu ve yavaş ıkınması yırtık olmasını onleyecekti. Artık anneleri bu konuda hem kurs sırasında hem de doğum anında uyarıyorum. Son iki doğumda her iki anne de bunu cok kolay uyguladı. Derya daha da ileri giderek, kendi eliyle kontrol ederek bebeğin cok yavaş cıkmasını sağladı. O filmlerde gorduğunuz nefesini tutarak, patlarcasına aşırı ıkınmalarda eser yoktu. Bunun yerine sakin nefesler ve kontrol vardı. Derya dizlerinin uzerinde one doğru eğilmişken bebeğin başı cıktı. Ağzını temizledik. Sıra omuzlardaydı. Derya bu anda da başarılı bir şekilde yavaş ıkındı.(Bu anda yavaşlamak cok kolay değil, cok guclu bir ıkınma hissi geliyor.) Omuzlar yavaşca sıyrılarak geldi. Bebek ellerime doğuverdi. Bebeği yavaşca havlunun uzerine yere bıraktım ve Derya’ya geri gelip oturmasını soyledim.
Derya geri oturur oturmaz bebeğini yerden kucakladı ve goğsune aldı. Derya’nın arkasına doğum topunu koyarak onun rahat etmesini sağladık. Kordonunu gec kestik. Yine doğum sonrasında sessizlik sağladık. Su kesesi doğum anında kendiliğinden acıldı ve epizyotomi yapmadığımız gibi yırtık da olmadı.
Herkesin gorup gorebileceği en doğal doğum olmuştu. Bana duşen tek gorev bebeği tutmak ve anneye teslim etmekti. Yıllardır hayallerini kurduğumuz doğumlar artık sırayla gercekleşiyordu. Anneler artık doğuma, bedenlerine ve bebeklerine guvenmeyi oğrenmişler, kendi doğum hikayelerini yazıyorlardı.
Her zaman olduğu gibi yine bir bebeğimiz benim burada olduğum gunlerde doğmaya karar vermişti ve bu sefer cok kolay bir doğumu secmişti. Eğer ilk doğumlarda sezaryen yapmayı veya olmayı bırakabilirsek, 2-3 yıl icinde hep boyle kolay doğum hikayelerine şahit olacağız. Bebeklerimiz gurultusuz, ışıksız sevgi ortamlarında doğacaklar ve doğar doğmaz anne kucağı ile buluşacaklar. Hatta bu doğumda olduğu gibi anneler istedikleri doğum pozisyonunu tercih ederken, biz doktorlar sadece izleyici olacağız. Anne Dostu Hastane felsefelerinin hakim olduğu doğum odaları cok yakın bir gelecekte her yerde ulaşılır olacaktır. Bunun icin profesyonel anlamda calışıyoruz ve calışmaya devam edeceğiz. Bu konuda herkesin desteğini istiyoruz. Ulkemizdeki doğum gerceğinin pozitif yonde değişimi siz kadınlar sayesinde olacaktır.
Dr.Hakan Coker İstanbul Doğum Akademisi
05.04.2011
Bundan daha doğalı olmadı ( NORMAL Dogum)
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●7 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Bundan daha doğalı olmadı ( NORMAL Dogum)