Eski oyunların hayranıysanız, Windows 8'e gecmeden once bir-iki kere duşunmeniz normaldir. Benim icin de durum aynen boyleydi. Uzun suren Windows 7 yamaları ve guncellemeleri sonunda kendi emulatorlerimi kurmayı oğrenmiştim. Ancak bunların Windows 8'de işe yarayıp yaramayacağından emin değildim. Ozellikle Pokémon, Metal Slug, The Punisher gibi oyunları oynayabilmek icin bu emulatorlerin kurulması şart. Eğer siz de benim gibi zamanının coğunu atari salonlarında jetonlara para harcayarak gecirmiş biriyseniz, eninde sonunda bu emulatorlerden birini kurup nostalji yapmaya calışıyorsunuzdur.
Şimdi size 2 ufak emulator tanıtarak bunları Windows 8'e nasıl adapte edebileceğinizi gostereceğim. Oncelikle MAME emulatorunden başlayalım:
Mame emulatoru kurması cok kolay ve hızlı bir program. Bahsi gecen oyunlardan The Punisher (1993)'i indirmeyi duşunduğumuzu farz edelim. Bu konudaki en başarılı sitelerden birisi techmynd. The Punisher kısmına gecerek sayfanın en alt tarafına ulaşıyoruz. Burada Dowload Punisher Classic Game başlığı altında iki farklı indirme linki var.
Mame version yazan olan surumu indiriyoruz. techmynd.com yazısını bir yerlere kopyalayın. RAR dosyasının koruma şifresi var cunku. İndirme işlemi bittikten sonra rar dosyasını istediğiniz yere acın. Klasorun icerisinde "techmynd" isminde bir .exe var. Bunu calıştırdığınızda listeden Punisher World'u bularak oyuna girebilirsiniz. Bu emulatorde kontrol tuşları genelde şu şekildedir.
ctrl ve alt : A ve B tuşları.
1 ve 2: 1. oyuncu 2. oyuncu.
5: Jeton atma.
Klasorun icerisinde bulunan roms klasorunu de istediğiniz rom uzantılı oyunu yukleyebilirsiniz. Sadece mame emulatorunu desteklemesi gerekiyor.
Diğer surum FBA ise biraz uğraştıracak cinsten. Ama kolayca halledeceğiz. Metal Slug sayfasına giderseniz buranın da en altında Download Metal Slug Super Vehicle linkini goreceksiniz. Bu FBA uzantılı bir rom. Oyunu indirdiğiniz klasorun icerisinde FBA simgesini goreceksiniz. Calıştırdığınızda d3dx9_42.dll hatası alırsanız korkmayın. Eğer almazsanız bu adımı gecin.
d3dx9_42.dll ufak bir dosya kaybından kaynaklanıyor. Bunun icin d3dx9_42.dll linkinden bir Repair programı indireceğiz. Programla işiniz bittikten sonra silebilirsiniz.
Şimdi bu eksik .dll dosyasını da yerleştirdiğimize gore artıl FBA emulatorunu acabiliriz. Pencere acıldığında ust sekmelerde Game yazısını goreceksiniz. Ona basarsanız Load Game yazısını gorursunuz. Bastığınızda karşısına yeni ufak bir pencere acılır. Bu pencerede yuklu olan romlar gozukmektedir. Sol altta bulunan Scan Roms yazısına basarsanız, yuklu ya da yeni yuklenmiş oyunları gosterir. Daha sonra Metal Slug yazısına basarak oyuna giriş yapabilirsiniz. Bu emulatorde ise:
z,x,c: a,b,c tuşları.
1 ve 2: 1. ve 2. oyuncu.
5: Jeton atma.
FBA klasoru icerisindeki ROM bolmesine istediğiniz oyunu atabilirsiniz. Daha once Punisher'ı indirirken iki farklı surum olduğunu gormuştuk. Oradaki fba uzantılı dosyayı alıp FBA>ROMS klasoru icerisine atıp, Scan Roms yaparsanız bu oyunu da buradan oynayabilirsiniz.
Windows 8'e Emulator Kurma
Windows 80 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Windows 8
- Windows 8'e Emulator Kurma