* Dokunmatik odaklı kullanıcı arayuzune gidilen Windows 8'de yer verilen Metro arayuzu, sistem dahilinde gerekli tum altbaşlıkları dilediğimiz gibi uyarlayabilip, kolayca kontrol etmemize imkan sağlayacak. En onemli yanı ise doğrudan işletim sisteminin cekirdeğine işlenmiş olarak gelmesi, yani işletim sistemi uzerine giydirme yok.

* Uygulamalar birlikte calışabilecek, birbirleri ile işletim sistemi dahilinde iletişimde bulunabilecekler. Yani orneğin Facebook ya da Flickr gibi farklı kaynaklardan yahut sabit diskimizden fotoğraflarımızı secip, uzerinde dilediğimiz işlemleri gercekleştirebileceğimiz.

* Internet Explorer 10, coklu dokunma desteğine sahip olacak.

* Urettiğimiz iceriği cihazlarımız arasında eşzamanlayabilecek, SkyDrive sayesinde bulut bilişimin faydalarından alabildiğine yararlanabileceğiz.

* Gorev yoneticisi ve Windows Gezginindeki geliştirmeler sayesinde sistemimizi cok daha kolay bicimde denetleyebileceğiz. Orneğin artık calışmayan uygulamalarımız otomatik bicimde askıya alınacak.

* HyperV sanallaştırma yazılımı doğrudan onyuklu bicimde gelecek.

* Coklu monitor kurulumlarına yonelik seceneklerimiz coğalacak ve daha esnek bir yapıya sahip olacak. Orneğin Windows 8 ile birlikte tum ekranlarda tek bir duvar kağıdı kullanabilecek ve/veya farklı monitorlere farklı gorev cubukları atayabileceğiz.

* Windows Uygulama Mağazası hem Metro arayuz tabanlı uygulamalara hem de klasik Win32 uygulamalarına evsahipliği yapacak. Geliştiriciler mağaza dahilinde uygulamalarını kuresel bazda satabilecekler.

* Program dili desteği geliştirilecek.

* Sistem acılışlarında fotoğrafla doğrula yontemi kullanılacak.

* Zengin donanım entegrasyonu sayesinde ozellikle oyun deneyimi daha keyifli bir hale gelecek.

* x86'dan ARM'ye, 10-inc'lik tabletlerden 27-inc'lik ekranlara kadar tum mimariler ve dokunmatik olan ya da olmayan cihazlara kadar tek bir Windows 8 olacak. Yani tek bir surumle gelecek Windows 8, tabletlere ozel versiyon vs. olmayacak.

* Windows 7'de var olan tum yazılım ve programlar Windows 8'te de doğal bicimde calışacak.

* NFC destekli Windows 8 cihazları tokuştur-paylaş desteğine sahip olacak.

Kaynak: http://www.tnctr.com