Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalı?
Oğlum 5 aylık olduğunda biz artık karşısında yemek yiyemez olmuştuk. Ağzımıza goturduğumuz yemeklere oyle bir iştahla bakıyor ve elini uzatıyordu ki kendimi ona da yedirmemek icin zor tutuyor birazda sucluluk hissediyordum. Doktorumuz bu davranışın bebeklerde ek gıdaya hazır oluşun gostergesi olduğunu soylemişti. Boylece oğlum 5.5 aylık olduğunda yemek maceramız başladı. O donem ne yedirmeliyim araştırmasına girdim. Genelde basit sebze corbaları tarifleri buldum.
Bebekler İcin İlk Ek Besinler Ne Olmalı
Doktorumuz bize sebzeleri buharda pişirerek vermemizin daha yararlı olacağını soyledi. Bizde bir buhar pişiricisi aldık. Bu durumda tarifleri verilen corbaları yapmak mumkun olmadı. İyiki de olmamış diye duşunuyorum şimdi. Bu sayede sebzelerin vitamininden en iyi şekilde yararlanabileceğimiz bir pişirme yontemine kavuştuk.
Bir buhar pişiricinizin olması şart değil, icinde bir miktar su bulunan tencereye ısıya dayanıklı tel bir suzgeci suya değmiyecek şekilde yerleştirip pişireceğiniz sebzeleri suzgece koyarak ustune kapak ortmenizde yeterli olacaktır. Suda eriyen B ve C vitaminleri yuksek ısıda kaybolur. Brokoli haşlama sırasında besin değerinin %60′ını kaybeder. Buharda pişirilirse bu oran sadece %7 civarıdır.
Bebeklere Verilen İlk Ek Gıdaların Amacı
Bebeğe ek gıda vermemizin amacı bebeği doyurmaktan cok onu yeni tatlara alıştırmak. Bu nedenle ilk ek gıdaya başlarken bir kac cay kaşığı ile başlayıp daha sonra arttırarak tam bir oğune gecilmesi oneriliyor.
Uzmanlar bebeği ilk ek gıdaya alıştırmak icin şunlara dikkat etmenizi oneriyorlar.
İlk pureler yumuşak ve akışkan olmalı. Bu nedenle bir miktar su ile hazırladığınız pureleri sulandırın.
Bebek cok acken ek gıda vermek yerine once onu biraz emzirip sakinleştirin.
Bebeğe yedirirken kucuk cay kaşığı kullanın
Ek gıdayı oyle yemeği sırasında vermeye calışın
Bebek gıdası icin hazırlanmış kitapları takip ediyorsanız piyasaya yeni bir kitap cıktı. Adı yaşasın mutfakta annem var. Kitaba bakınca gordum ki yazarda aynı benim oğluma başladığım şekilde ek gıdalara başlanmasını oneriyor ve bunun icin basit tarifler veriyor. Bundan yola cıkarak bir kac tane basit pure tarifi vermek istiyorum. Hazırladığınız purelerin artan miktarlarını dip frizde saklayıp daha sonra yedirebilirsiniz.
Basit Bebek Ek Gıda Tarifleri
Patatesli Havuc Puresi
Bir kucuk patatesi buharda yada suda pişirin. İyice ezerek icine bir miktar su katın.
Bal Kabağı Puresi
Bal kabağını buharda yada suda pişirerek ezin. Bir miktar su ile sulandırarak yedirin.
Brokoli ve Patates Puresi
Brokoliyi ve patatesleri buharda pişirin. (Brokoli daha once pişer) İkisini iyice ezin yine sulandırarak bebeğinize yedirin.
Salcalık Kırmızı Biber ve Patates Puresi
Kırmızı biberi fırın ızgarasında pişirin. Kabuklarını soyun. İyice ezerek sade yada patates ile karıştırıp bebeğinize yedirin.
Havuc ve Karnıbahar Puresi
Bir kucuk havucu on dakika haşlayın icine bir kucuk cicek şeklinde karnıbahar ilave edin. 10 dakika daha haşlayıp iyice ezin.
Ceşitli sebzelerle bu şekilde ikili, uclu kombinasyonlar yapıp bebeğinize yedirebilirsiniz.
ALINTI
Bebeklerimiz İcin Basit Ek Gıda Tarifleri
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Hayatýn Ýçinden
- Çocuk Büyütme
- Bebeklerimiz İcin Basit Ek Gıda Tarifleri