Emzirme, bebeklerin sağlıklı buyumesi ve gelişmesi icin en uygun, en doğru beslenme yontemidir ve anne ile bebeğin sağlığı uzerinde cok ozel biyolojik ve duygusal etkilere sahiptir. Bebekler, dort aylık sure icinde sadece anne sutu ile beslenebilir ve bu onlar icin yeterlidir. Bazı anneler, "cocuk susamıştır" gibi endişelerle, ozellikle yaz aylarında su vermek ister. Anne sutu, bebeğin su da dahil her tur gereksinimini karşılamaktadır. Her annenin sutu, kendi bebeğinin gereksinimine goredir. Erken doğmuş bir bebeğin annesinin sutu ile zamanında doğmuş bir bebeğin annesinin sutu de farklıdır.

Anne sutu, bebeği enfeksiyondan korur ve buyumesi icin gerekli tum besinleri icerir. Temizdir. Ucuzdur. Hemen hemen tum kadınlar emzirebilir. Bebeğin emmemesi gereken tıbbi durumlar da vardır.

Anne sutu verilmesinin mumkun olamadığı bazı durumlar vardır. Bunlar arasında:

Meme başı şekil bozukluğu Meme iltihabı Bebekte metabolik bozuklukAnnenin hastalığı (kalp, bobrek yetmezliği, tuberkuloz...) yer alır.
Anneler duygusal acıdan emzirmeye hazırsa, sutleri genellikle yetecektir. Bu konuda duyacağınız endişe, sutunuzun azalmasına neden olmaktan başka bir şeye yaramaz.

Doğumun hemen arkasından bebekle yakın temas onemlidir. Sık sık emzirerek sutun miktarı artırılabilir. Doğumdan hemen sonraki donemde, bebeği her istediğinde emzirin. Genellikle bu 2-3 saatte birdir. 4-6 haftalıktan sonra bu sure biraz daha acılabilir.

Emzirme sırasında bebeğin doğru tutulması onemlidir. Doğum yaptığınızda, bebeğin tutuluşu ile ilgili olarak hemşirelerden de yardım isteyebilirsiniz.

Doğru tutuş meme başı catlaklarını onleyecek, bebeğin gazının olmamasına yardım edecek ve bebek icin daha sağlıklı olacaktır.

Bebekler 45 derecelik bir acı ile tutulmalıdır. Meme başı ve etrafındaki kahverengi bolumun tamamının bebeğin ağzında olması onemlidir. Sadece memenin uc kısmının bebeğin ağzında olması yanlıştır.

Emzirmede dikkat edilecek noktalar:
Emzirmeden once ellerinizi yıkayın. Emzirmeden once meme başının etrafını temiz su ile silebilirsiniz. Karbonatlı su, sabunlu vs. kullanmayın. Bebek ve siz rahat bir pozisyonda olun. Sırtınızı bir yere dayayın. Bebeğin yuzu ve bedeni size donuk olmalıdır. Bebeğin başı kolunuzun ic kısmında olmalı ve aynı kolla bacakları kavranmalıdır. Boylece bebekle goz teması da sağlamış olursunuz. Elinizle goğsunuzu tutun. Kahverengi kısma dokunmayın.
Bebeğin ağzının ucuna elinizle veya meme ucunuzla dokunun. Bebek ağzını acınca etrafındaki kahverengi kısımla birlikte meme ucunu bebeğin ağzına yerleştirin. Bebeğinizi, istediği kadar emzirin.
Gece emzirmek de hem sutunuzun azalmasını hem de sut birikmesi ile oluşabilecek rahatsızlıkları onler. Bebek de geceleri ac kalmamış olur. Bebekler bazen 5-10 dakika, bazen de yarım saat emebilir. Her emzirmede, her iki memeyi de emzirin. Bir sonraki emzirmede, en son emzirdiğiniz memeden başlayın. Aylık kontrollerde bebeğin yeterli kilo aldığı goruluyorsa, sutunuz yeterli demektir. Memeyi bebeğinizin ağzından cekerken vakumlamasını onlemek icin, serce parmağınızı bebeğin ağzının kenarına sokun ve daha sonra memeyi ağzından cekin. Her beslenmeden sonra bebeğinizin gazını cıkarın. Bunu, bebeği omzunuza dik olarak dayayarak ve yavaşca sırtını sıvazlayarak yapabilirsiniz. Omuzunuza koyacağınız temiz bir ortu ile bebek hem giysinize yaslanmamış olur hem de beslenmeden sonra dışarı cıkabilecek bir miktar besin nedeniyle giysiniz kirlenmemiş olur.
Calışan anneler, sutlerini sağarak sutlerinin azalmasını onleyebilirler. Anne sutu, oda sıcaklığında 8 saat, buzdolabında 2 gun bozulmadan kalabilir. Ancak bebek bir kez saklanan sutu emerse, yarım saat icinde tuketmek gerekir. Meme başında catlak olursa emzirmeyi kesmemek gerekir. Bebek emdikten sonra bir parca sutu meme ucunda bırakın ve memenize surun. Emerken cok acı cekiyorsanız, birkac gun sağın, temiz kapta toplayın ve kaşıkla bebeğe verin.
Annelerin de emzirme doneminde dikkat etmeleri gereken durumlar vardır. Bunların en onemlilerinden biri, annenin hamileliği boyunca olduğu gibi, emzirirken de sigara icmemesi gerektiğidir. Aslında bebek bulunan evlerde, başka bir odada dahi olsa, sigara icmek bebeğin sağlığı acısından oldukca zararlıdır. Annenin vucudu hamilelik doneminde ve doğumda bazı kayıplar yaşayacaktır. Bunların takviyesi icin, annenin beslenmesine dikkat etmesi cok onemlidir.

Beslenmede dikkat edilecek noktalar kısaca şunlardır:
Emziren anne gunde en az iki bardak sut icmeli; yoğurt, peynir gibi sut urunlerinden tuketmelidir. Besin ve enerji gereksinimini karşılamak icin her oğunde tahıl, et, tavuk, balık, yumurta gibi yiyecekler yemelidir. Yeterli miktarda meyve ve sebze yemelidir. Doktorunun da onerisiyle vitamin, mineral iceren takviye ilacları alabilir.
Emzirmenin mumkun olmadığı durumlarda nelere dikkat etmeliyiz?

Oncelikle unutmamak gerekir ki, bebekler asla inek sutu icmemelidir. İlk bir yıl inek sutunun kullanılmaması gerektiği, artık tum dunyada bilimsel cevrelerde kabul edilen bir gercektir ve bebek sağlığı icin sakıncalar icerir.
__________________