Unlu popcu Serdar Ortac, gectiğimiz gunlerde kendisine konulan MS hastalığı teşhisi nedeniyle sıkıntılı gunler yaşıyor. Acıbadem Hastanesi'nde tedavisi devam eden Ortac'a aslında ilk teşhisi duğununden dort gun once, kendisiyle birlikte calışan bir muzisyenin arkadaşı olan Dr. Emin Mindan koymuş. Ancak Ortac, hastalığı kendisine konduramamış, doktorun tedavi onerilerine kulak asmayıp tatile cıkmış. Dr. Emin Mindan'la; MS hastalığını, bu hastalıkla savaşta neler yapılması gerektiğini konuştuk...
Serdar Ortac'ı ne zaman muayene ettiniz?
Serdar Bey'in muzisyenlerinden birisi arkadaşım. Birkac yıldır şuphelerini dile getiriyorlardı. Ben de 'Evine gidip bakarız' dedim. Amerika'da yapılan ve Turkiye'de sadece bir tane olan Asyra adında bir alet var. Bu alet, hucrenin daha derinlerine inerek butun vucudu tarıyor. Bu aletle duğununden dort gun once Serdar Bey'in evine gittik. Kendisini gorduğumuz zaman zor yuruyordu, denge bozukluğu ve kas zayıflığı vardı. Ancak yoğunluğu nedeniyle tetkikin yarısını yapabildik. Ancak yine de vucudunda ağır metal ve gıda alerjisinin olduğunu, vucudun yorulduğunu ve MS olduğunu anladık. Muayenehaneme gelmesini istedim; bana once iki gun, daha sonra ise beş gun sonra geleceğini soyledi ama gelmedi.
KABULLENMEMİŞ OLABİLİR
Serdar Ortac hastalığını başta kabullenemedi mi?
Zaten Serdar Bey, 11 yıl once MS doktoruna gitmiş. Belki de kondurmak istemedi. Ben onun icin muayenehanemi hazırladım; deşifre olmasın diye muayenehanemi boşaltıp yardımcıma bile izin verdim ama gelmedi. Acıbadem Maslak Hastanesi'ne gitmiş ve teşhis orada konmuş.
Multiple Skleroz (MS) nasıl bir hastalık?
Multiple Skleroz, bir sinir sistemi hastalığıdır. Vucut kendi dokularını yabancı gibi algılıyor ve onlara zarar veriyor. Bu surecte hastada kaşınma, uyuşma, karıncalanma, ağrı, gorme bozukluğu gibi gibi birtakım belirtiler başlıyor. Ayrıca dengesizlik, kaslarda gucsuzluk, yorgunluk gibi motor becerilerde sorunlar oluyor. Depresyon, değersizlik hissi, sebepsiz yere gulmeler- ağlamalar, ofke nobetleri de gorulebiliyor. Hastalık uzun yıllar gizli kalabiliyor.
Hastalık hangi sebeplerden kaynaklanıyor?
Aşılarla, yiyeceklerle, iceceklerle aldığımız kurşun, cıva gibi ağır metaller, sinir sistemini zayıflatıyor. Bunun dışında soya, margarin gibi yağlar cok fazla tuketildiği zaman Omega 6 ve Omega 3 dengesizliği oluşuyor. Kişinin yaşam tarzı ve beslenme şekli cok etkili.
Nasıl tedavi edilmeli?
Kişi eski beslenme alışkanlığını değiştirip ozel bir diyet uygulamalı. Oregon Tıp Okulu Profesoru Roy Swanks bu hastalar icin ozel bir diyet hazırladı. Hasta kotu yağlardan tuketmeyecek, Omega 6'lı yağları azaltıp Omega 3 ağırlıklı beslenecek. Hastalığa sebep olan unsurlardan biri de D vitamini eksikliğidir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastaya D vitamini veriliyor.
Sizce Serdar Bey'in hastalığı ilerler mi?
Ortac, kendisini sevip gereğini yaparsa; duzelir. Swanks diyetini uygulayanlar, diğerlerine oranla yuzde 49 oranla daha uzun yaşıyor. Ortac da bu hastalıkla savaşta yapması gerekenleri yaparsa uzun ve guzel yaşayacaktır. Bu hastalık takım işidir; eşi, annesi ve dostlarının da onunla birlikte olması gerekiyor.
GUNEŞ ARTIK ORTAC'IN EN BUYUK DUŞMANI
Serdar Bey'in son durumu nedir?
Onu bilmiyorum ama hastalığının bu kadar uzun surede yavaş ilerlemesi umut veriyor. Menajeriyle konuştum, "Tatile gidiyoruz" dedi. Tatilde guneşlenmemesi gerektiğini soyledim; guneş en buyuk duşmanı. Aslında guneş, once hastalıktan koruyor fakat hastalık ortaya cıkınca en buyuk duşmanı oluyor.
ZERDECAL YEMELİ,Omega 3 takviyesi almalı
Serdar Ortac'ın bu hastalıkla savaşta nelere dikkat etmesi gerekiyor?
MS hastalarına Omega 3 takviyesini oneriyoruz. Ayrıca C vitamini tuketmeleri ve arıtılmış su icmeleri cok onemli. Bazı baharatlar da bu hastalıkta buyuk yarar sağlıyor. Bunlardan en onemlisi zerdecal. MS hastalığında biz zerdecalı doğal iyileştirici olarak kullanıyoruz. Hastaya gunde iki kere, ikişer tatlı kaşığı mutlaka zerdecal veriyoruz. Tabii atak doneminde kortizon kullanmak, tedaviyi rahatlatır. Ama bu hastalığın tedavisinin olmazsa olmaz unsurları; doğru beslenme, D ve B vitamini ile Omega 3 takvileri ve vucuttaki ağır metallerin atılmasıdır.
Seda BOSTANCI