Bebeğinizin beslenmesinde ve gelişmesinde anne sutu cok onemli bir yer kapsar 4-6 aylar arasında ek besinlere başlansa bile anne sutu kesilmeden verilmeye devam edilmelidir. 4-6 ay anne sutu ve biberon maması ile beslenen bebekler bu donemden sonra sağlık bir şekilde gelişimlerine devam edebilmeleri icin ek besinlere de ihtiyac duyarlar.

Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan once olmamalı ancak 6. aydan sonraya da bırakılmamalıdır. 4. ayını tamamlayan bebekler daha cabuk acıkmaya başlarlar ve anne sutu veya biberon maması aldıktan sonra halen ac olduklarını size bir şekilde hissettirirler. Bu bebeğinizin ek besinlere hazır olduğunun gostergesidir. Bu aylardan sonra bebeğinizin sindirim sistemi ve bobrekleri ceşitli besinleri sindirecek ve atıkları vucuttan uzaklaştırabilecek olgunluğa ulaşmıştır.


Ek gıdalara başlarken hazır pirinc mamaları veya evde kendi yaptığınız muhallebilerle başlayabilirsiniz. Daha sonra sebze corbaları ile de bebeğinizin beslenmesine devam edebilirsiniz. Ama şunu unutmamak gerekir ek gıda başladıktan sonra bile anne sutu vermeye devam etmeniz gerekir.

Sebze corbası ile beslemeye başladıktan bir hafta ya da on gun sonra taze fasulye, kabak, bezelye ve enginar ile corbasını desteklemeye devam etmek gerekir. Bu donemde nitrat iceriği fazla olan besinlerden kacınmanız gerekir. Meyve suyu ve meyve puresi de bu donemlerde vermeye başlayacağımız ek gıdalardandır. Meyveleri cam rendede rendeleyerek ve ince bir tulbentten gecirerek suyunu bebeğe vermelisiniz. İlk olarak elma veya havuc sularını verebilirsiniz. Portakal ve kivi alerji yapabileceği icin kontrollu bir şekilde vermeniz gerekir.

Bebeğinizde bu donemde vereceğiniz ek besinlerin tamamen organik olmasına cok dikkat etmelisiniz. Mevsimi dışında sebze ve meyveler vermeyiniz. Mevsiminde bulunan besinler tercih etmeniz bebeğiniz icin daha sağlıklı olacaktır.