Konuyu baştan sona okumadan lutfen bir şey yazmayın.
Herkese merhaba bugun Windows 11 ile ilgili konuşacağız aynı zamanda size cok kotu bir gerceği soyleyeceğim. Oncelikle başlıkta yazan konuya değinelim.
Microsoft'un "Windows 10 son işletim sistemi olacak" acıklaması hala doğru ve bu yolda ilerliyorlar. şimdi diyeceksiniz Windows 11 cıktı ne alaka diye. Hemen acıklıyorum.
1) Windows 11'in NT versiyonu (altyapısı) değişmedi, Windows 10 ile aynı:
Evet yanlış duymadınız Windows 11'in NT altyapısı değişmedi Windows 10 ile aynı. Windows 11'de en kolay yol ile "CMD" ekranını acarsanız (arama kısmına "CMD" yazın) orada NT versiyonunun 10.0 olduğunu gorursunuz. Orneğin "10.0.22000.194" bu numara Windows 11'in tam surumunun numarası. Windows 10'da ise yine "CMD" ekranını acarsanız NT versiyonunun 10.0 olduğunu gorursunuz. Kısaca Windows 11, Windows 11 değil, Windows 10'un ozellik ve tema eklenmiş "iyileştirilmiş" versiyonu. Zaten Windows 10'da calışan tum suruculerin ve programların Windows 11'de ek guncelleme gerekmeden calışmasının sebebi bu. Cunku program sistemi Windows 10 olarak goruyor
Peki sorabilirsiniz altyapının değişmemesinin sebebi kotu mu? İyi mi?
Cevabım ise tabii ki kotu. Sebebi ise bir altyapıya cok fazla ozellik ekleme yapılırsa aynı zamanda gelişen teknoloji ile o altyapı hantallaşır ve bir sure sonra kullanılamaz hale gelir. Windows server 2003'un altyapısı olan NT 6.0 gunumuzde artık yetmiyor Microsoft'un bunu anlaması lazım artık. Şimdi cok şaşırdınız değil mi? Windows server 2003'un altyapısı dedim. Windows server 2003 ise Windows XP'nin "server" versiyonu. Biz hala Windows server 2003'un altyapısını kullanıyoruz. Gelin size gerceklerden bahsedeyim.
2) Hala Windows server 2003'un altyapısını kullandığımızın farkında mıyız? Tum gercekler!
Evet yanlış duymadınız hala Windows XP'nin "server" versiyonu olan "Windows server 2003" yazılımını kullanmaktayız. Peki bu nasıl oluyor?
Bildiğiniz uzere Windows XP'den sonra cıkması planlanan "Windows longhorn" adlı bir proje vardı ve bu proje ilk olarak Windows XP kodları ile NT6.0 olarak geliştirilmeye başlandı. Ancak Windows XP altyapısı yeni eklenen ozellikleri kaldırmadı bu yuzden bu proje iptal edildi. Ardından NT 6.0 altyapısı (Windows longhorn) o donemde oldukca stabil calışan "Windows server 2003" kodları ile geliştirilmeye başlandı. Ardından projenin adı "Windows longhorn" ismi kirlendiği icin "Windows Vista" olarak değiştirildi. 2007 yılında "Windows Vista" NT6.0 altyapısı ile kullanıma sunuldu. Sadece Windows Vista'nın NT surumunun 6.0 olduğunu ve Windows Vista'nın Windows server 2003 kodları ile geliştirildiğini hatırlamanızı istiyorum. Gelelim Windows 7'ye. Windows 7'nin NT surumu 6.1 oldu yani Windows Vista'nın yamalanmış versiyonu. sonra Windows 8 cıktı ve 8'in NT versiyonu 6.2 oldu yani yine yamalanmış versiyon Windows Vista'nın. Ardından Windows 8.1 cıktı NT versiyonu 6.3 oldu yani yine Windows Vista'nın yamalanmış versiyonu. Ardından Windows 10 cıktı ve NT versiyonu 6.4. Yani yine Windows Vista'nın yamalanmış versiyonu Windows 10
Bu konu hicbir yerden kopyala-yapıştır yapılmamıştır tamamen kendi yazımdır.