Dershaneler kalkmasıyla universiteye giriş sistemi de değişecek
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershanelerin 2014 yılından itibaren kaldırılmasının ardından, universiteye giriş sistemini de değiştirecek. 2015 yılında, YGS-LYS ikili sınavlarından YGS kaldırılacak
Dershanelerin kapatılması tartışması devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelere gerek kalmayacak sınav sistemi uzerinde calışmalarını surduruyor. MEB, TUBİTAK, YOK ve OSYMnin yuruttuğu calışma kapsamında universiteye giriş sistemi de 2 yıl icinde değiştirilecek.
2 ayda bir sınav
Calışmalar 2014 yılı ortalarında netleştirilecek. Calışmaya gore, universiteye girişte ikili uygulanan YGS ve LYSden YGS 2015 yılında son kez yapılacak ve kaldırılacak. Calışmalar kapsamında 2015 yılında YGSnin yapılmaması da değerlendiriliyor. YGS yerine LYS yapılacak. Ancak tek sınav olarak LYSnin formatı değiştirilecek. Calışmalarda ele alınan ilk modele gore oğrencilerdeki tek sınav sıkıntısını yok etmek amacıyla 2 ay aralıklarla toplam 5 dersten sınav uygulanacak ve oğrenci en yuksek notu aldığı sınav ile universiteye başvurusunu yapabilecek.
Yıl sonu yazılıları
Yine calışmalarda ele alınan ikinci modele gore de, lisede her yıl oğrenci sene sonu yazılılara girecek. Lise 1,2,3 ve 4. sınıflarda merkezi yazılılara girecek oğrencilerin ders durumları da olculecek ve cıkan puana gore oğrenciler universiteleri tercih edebilecek. Model hayata gecirilirse liselerde, Matematik, Geometri, Turk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya gibi derslerin yazılıları merkezi olarak yapılacak. Her oğrencinin aldığı puan bir merkezde depolanacak.
Sınavlarda coktan secmeli testlerin yanında kısa acık uclu sorular da sorulacak. Fen-Edebiyat fakultelerindeki bazı bolumler gibi tam olarak bir mesleğe yonelik olmayan bolumler icin taban puanlar kaldırılacak ve isteyen oğrenci kayıt yaptıracak. Ozellikle işletme, bazı muhendislikler gibi alanlarda fakulteler oğrencilerini kendileri secebilecek.
Oğrencilerin ders dışı aktiviteleri ve katıldıkları etkinliklerdeki başarıları da bir puanlama sistemiyle oğrencinin dosyasına işlenecek. Bu puanlar universitelere başvurularda esas alınacak.
Kapısında yığılma olan ODTU, Boğazici, Hacettepe, İTU, Ankara gibi universiteler icin ise sene ici sınavlardan alınan notları da hesaba katan yeni bir secme sınavı yapılması da calışmalar kapsamında değerlendiriliyor.
Para cezası yok, isteyen gonderir
Milli Eğitim Bakanlığı Musteşarı Yusuf Tekin, dershaneleri cebren kapatmayacaklarını, MEBin garantisi altında olmayan bir yere vatandaşın cocuğunu gondermek istemesi durumunda buna engel olmayacaklarını, yazıldığı gibi bir para cezasının soz konusu olmadığını soyledi. Tekin, Vatandaşlar Milli Eğitim Bakanlığının garantisi altında olmayan, denetlenmeyen, hizmet kalitesi olculmeyen bir birime cocuğunu gondermek istiyorsa, cocuklarınızı nereye gonderdiğinizle ilgili kimse karışmayacak. Kimseye para cezası uygulamak gibi bir şey yok. gazetevatan
Dershaneler Kapanınca Ygs De Kalkacak!
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Dershaneler Kapanınca Ygs De Kalkacak!