'Cinsel istismar' sucundan 8 yıl 1 ay 15 gun hapis cezasına carptırılan ve 50 bin lira kefalet karşılığında 'karar kesinleşinceye kadar' serbest bırakılan Fatih İlce Milli Eğitim muduru Şeref Calışır, bugun makamına gitti.

Cinsel saldırı ve cinsel taciz iddiasıyla yargılanan ve ‘cinsel istismar sucundan 8 yıl 1 ay 15 gun hapis cezasına carptırılan Fatih İlce Milli Eğitim muduru Şeref Calışır, bugun makamına giderek calışmaya başladı. Calışır, 'karar kesinleşinceye kadar' 50 bin TL kefalet karşılığında serbest kalmış, avukatları da karara itiraz etmişti.

Gorevine devam eden Calışır, henuz ceza kesinleşmedi derken, Eğitim Sen İstanbul 8 Nolu Şube Başkanı Mustafa Turgut ise karar kesinleşmemiş olsa da bu kişinin acığa alınması en kucuk davalarda bile yetkililerin tasarruf kullandığını soyluyor.

Calışır’ın mudurlukte calışan iki kadın memurun elle ve sozlu taciz ettiği iddiasıyla r devam eden ve İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gorulen davada dun karar cıkmıştı. Mahkeme ise ‘mağdur J. Y.’ye karşı basit cinsel istismar sucunu işlediğinin sabit olduğunu’ belirterek Calışır’ı 3 yıl hapse carptırmış, cezayı 2 yıl 6 aya indirilmişti. Mahkeme Calışır’ı ayrıca mağdur C. A’ya karşı basit cinsel istismar sucunu işlediğini belirterek 3 yıl hapse carptırmıştı. Cezayı ‘eylemin birden cok kez gercekleştiği’ gerekcesiyle 6 yıl 9 aya cıkarıp, sanığın gecmişi ve suc sonrası tutum ve davranışlarını goz onunde bulundurularak 5 yıl 7 ay 15 gune indirmişti. Mahkeme sanığın kamuda gorev yapmasını da yasaklamıştı. Ancak Calışır karar kesinleşinceye kadar 50 bin TL kefalet odeyip serbest kalmıştı.

Mudur bugun gorevine devam etti ve Fatih ilce Milli Eğitim Mudurluğu’ndeki makamına gitti. Calışır, Radikal’e yaptığı acıklamada kararın henuz kesinleşmediğini belirterek “Bugun karara itiraz ettik. Hakkımda il denetmenlerinin ve bakanlık mufettişlerinin yaptığı soruşturmalarda ceza almadım. Gorevimin başındayım, karar kesinleşmedi “ dedi.

Eğitim Sen İstanbul 8Nolu Şube Başkanı Mustafa Turgut ise boyle bir kararın ardından, karar kesinleşmemiş de olsa acığa alınması gerektiğini belirterek şunları soyledi:
“En kucuk soruşturmalarda bile yetkisini kullanarak yer değişikliği uygulayan İl Milli Eğitim Mudurluğu burada tasarrufu Şeref Calışır’ın lehine kullanıyor. Oysa biz oyle davlar biliyoruz ki, daha mahkeme aşaması sururken kişiler acığa alınıyor, cok kucuk, sudan sebeplerle yer değişikliğine uğruyor. Burada anormal bir durum var. Bizi tedirgin ediyor. Bu kişi kim neden koruyor sorusunun bir cevabı olmalı ? “

İL MUDURU: CEZA ELİMİZE ULAŞINCA TUTUMUMUZ BELLİ OLACAK

İstanbul il Milli Eğitim Muduru Muammer Yıldız ise kendilerine henuz kararın tebliğ edilmediğini belirterek “ Gerekceli karar ulaştıktan sonra tutumumuzu belli edeceğiz. Hukuk muşaviri arkadaşlardan goruş alıp ona gore uygulama yapacağız” dedi.

İstanbul Universitesi Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ersan Şen bir memur ve kamu gorevlisiyle ilgili hukuka aykırı bir eylem iddiasının uc sonucu olduğunu belirterek şoyle konuştu:
“Disiplin, idari ve adli tasarrufu ayrı değerlendirmek lazım. Disiplin soruşturması yapılmış, aleyhine sonuclanmamış olabilir. Bu donemde tedbire başvurulmamış demek ki. Bu istikrarsızlık halkta, toplumda kişiye ve olaya ozel muamele iddiası, guvenlik endişesi yaratır. Ancak bu endişeye bağlı olarak tedbiren gorevden coktan alınmalıydı diyemem. Orneğin şike davasında olduğu gibi... Disiplin farklı adli mekanizma farklı işler ve birbirini bağlamaz. Ceza alınca sucsuzluk karinesi bitmiyor. Ta ki Yargıtay kararı cıkıncaya kadar. Henuz suclu değil. Genelde devlet memurları kanuna gore cezanın kesinleşmesi bekleniyor.”

Kaynak:Radikal