AK Partili İdris Bal, son donemde yaptığı acıklamalarla partisiyle hemen her konuda ters duştu.

Gezi Parkı olaylarına yaklaşımla başlayan gerginlik, dekolte tartışması, Turkiye'nin Mısır politikası, Bezmialem Valide Sultan Camisi muezzininin başka yere atanmasına kadar, Turkiye'nin tartıştığı hemen her konuda surdu.
İşte Kutahya milletvekili Bal'ın "ihrac" istemiyle Ak Parti disiplin Kurulu'na sevk edilmesine neden olan fikri ayrılık sureci;

ULUDERE OLAYINDA, AK PARTİ'NİN GORUŞLERİNİ SAVUNDULU
Bal, milletvekilliğinin ilk donemlerinde, onemli konularda partisiyle aynı yonde acıklamalarda bulunuyordu. Uludere olayının ardından yaptığı acıklamalarda, Uludere'de olenlerin "kacakcılar olduklarına" vurgu yapmıştı. Bal, turban takanların yıllarca mağdur olduklarına da dikkat cekmiş, "onlar bile dağa cıkmıyorsa, teror orgutunun dağda ne işi var" mesajı vermişti.

"TEROR SORUNUNUN COZULMEME NEDENİ ERGENEKON"
Bal, teror sorununun bu kadar uzun sure cozulememesi nedenini de "Ergenekon orgutune" bağlamıştı.

İLK TERS DUŞME; GEZİ RAPORU

"GEZİDE STRATEJİK HATA YAPILDI..."
İdris Bal'ın partisiyle ilk ters duştuğu konu Gezi olayları oldu. Başkanlığını yaptığı Avrasya Global Araştırmalar Merkezi (AGAM) tarafından hazırlanan ‘Taksim Olayları Analizi’ başlıklı raporda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "yanlış bilgilendirildiği" ifade edildi. Raporda, Gezi olaylarında ‘stratejik hata’ yapıldığı, yerel projenin halka danışılması gerektiği vurgulandı.

"DEMOKRASİ SECİMDEN İBARET DEĞİLDİR"
Aynı raporda, AK Parti kurmaylarının soylemlerinin aksine, "demokrasi secimden ibaret değildir" goruşune de yer verildi. Raporda, "Cok partili sistemin gerekliliği gibi, belli periyotlarda gercekleştirilen secimler de demokrasinin olmazsa olmaz on şartlarındandır. Doğal olarak, demokrasiler sadece duzenli aralıklarla gercekleştirilen secimlerden ibaret değildir. Yani, hicbir parti veya yonetici “Artık bana gorev verdiniz, bir dahaki secime kadar bana karışmayın” deme luksune sahip değildir" ifadesi kullanıldı. Bal, raporun yayınlanması ve ozellikle mensubu olduğu AK Parti'de tepki cekmesinin ardından da, rapora sahip cıkmıştı. Kutahya milletvekili, "raporun amacının AK Parti’yi veya muhalefeti ovmek ya da eleştirmek olmadığını, amacın ‘ulke menfaati’ olduğunu, demokratik ulkelerde sorunların ustesinden boyle gelindiğini" soylemişti.

COZUM SURECİNE DE ENDİŞEYLE YAKLAŞTI: BİRLEŞİK KURDİSTAN KURULABİLİR
Bal, cozum sureci konusunda hazırladığı raporda da, "surecin olumsuz sonuclanma ihtimalinin goz ardı edilmemesi gerektiğini" vurgulamıştı.

Bal, raporunda terorle mucadelede sadece iyi niyet ve cesaretin yetmeyeceğine dikkat cekmişti. Her ihtimalin goz onune alınması, iyi niyetin suistimal edilmesine, boluculuğun geri donulmez bir noktaya erişmesine musaade edilmemesi gerektiğini vurgulamıştı. Raporda, "kotu senaryo" olarak da, "birleşik Kurdistan'ın kurulabileceğine" dikkat cekilmişti.

"DERSHANELER BİR EMİRLE KAPATILAMAZ"
Dershanelerin kapatılması konusundaki son tartışmada da, mensubu olduğu AK Parti ile ters duşen İdris Bal, bu konudaki muhalefetini twitter mesajları ile kamuoyuyla paylaştı. Bal, demokrasi gereği bir emirle ozel bir şirketin acılamayacağını veya kapatılamayacağını belirterek, terorle mucadele ve etnik milliyetcilik ile mucadelede Guneydoğu'da ve ulkenin başka yerlerinde, dershanelerin onemli rol oynadığını soyledi. Bal, ulkede ideal eğitim sistemi oluşturulmadan, eğitimin niteliği yukseltilmeden dershanelere olan ihtiyacın bitmeyeceğine dikkat cekti. Bal, twitter hesabından şu mesajları verdi; "Ulkedeki carpık, dengesiz dağılmış eğitim sistemi ve verilen eğitim ile yapılan sınav arasındaki farklılıkların olduğu bir eğitim sisteminin sonucudur. Ulkede ideal eğitim sistemi oluşturulmadan, eğitimin niteliği yukseltilmeden dershanelere olan ihtiyac bitmeyecektir. İdeal bir eğitim sistemi oluşturulursa, zaten insanlar cocuklarını dershaneye gonderme ihtiyacı da hissetmeyecektir. Kapatılması durumunda bu sistemde legal ya da illegal devam edecektir, yer altına inecek kayıt dışı olarak devam edecektir. Ekonomik durumu iyi olan aileler daha da pahalı hale gelen ozel oğretmen tutma yoluna giderek fazla zarar gormeyecektir. Ancak ekonomik durumu iyi olmayan aileler bu hizmeti alamayacak ve eğitimde buyuk bir fırsat eşitsizliği olacaktır. Diğer taraftan, demokrasinin bir yonu cok partili sistem, ifade ozgurluğu, ozgur medyaya bakarken diğer yonu serbest girişime, planlı değil pazar ekonomisine, arz-talep dengesine dayanmaktadır. Dolayısı ile demokrasi gereği bir emirle ozel bir şirket acılamaz ya da kapatılmaz. Piyasa, emirle yurumeyeceği icin bu yapı illegal devam edecektir.”

“TERORLE MUCADELEDE DERSHANELER ONEMLİ ROL OYNADI”
İdris Bal, dershane tartışmasında, terorle mucadelede dershanelerin olumlu rol oynadığına da dikkat cekerek, ""Etnik milliyetciliğin torpulenmesi anlayışı herkes tarafından kabul edilmektedir. Bu durum aslında terorle mucadele mantığına da terstir" dedi.

"İMAMI SURENLERE YAZIKLAR OLSUN"

Gezi olayları sırasında yaşanan camide alkol tartışmalarında da, AK Parti'nin genel cizgisinin dışına cıkan İdris Bal, Gezi olaylarına karışanlarla destek verenlerin bir olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını vurguladı. Bal, "Bunların hepsini suclu, illegal ya da marjinal gurupların uyesi olarak kabul edemeyiz. Kabul edilirse yanlış yapılmış olur" dedi. Gezi olaylarının ardından, Başakşehir'e bağlı Kayabaşı koyune atanan, Bezmialem Valide Sultan Camisi muezzini Fuat Yıldırım'a da sahip cıkan Bal, "İmamı surenlere yazıklar olsun. Eğer imam doğru soylediği icin surulduyse onu surenlere yazıklar olsun" demişti.

MISIR KONUSUNDA DA TERS DUŞTU, MURSİ'Yİ ELEŞTİRDİ
İdris Bal, secilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesiyle sonuclanan Mısır darbesi ardından Turkiye'nin izlediği Mısır politikası konusunda da bağlı olduğu partisiyle ters duştu. Bal'ın Başkanlığı yaptığı AGAM tarafından hazırlanan Mısır raporunda Hukumet uyelerinin, Mısır'da oluşan yeni yonetime karşı sert demecleri eleştirildi. Raporda, "Mısır'ı anlayamaz ve ağır eleştirilerimize devam edersek bedellerini odemek zorunda kalabiliriz" denildi.
Raporda, "Mursi'nin de hataları olduğu" vurgulanarak, “Mursi’nin goreve iadesini beklemek gercekci değildir" denildi. Raporda, Turkiye'nin Mısır başta olmak uzere, dış politikası şoyle eleştirildi; “Turkiye ise Mısır'da doğal olarak secilmiş bir cumhurbaşkanı arkasında durmakta, darbecileri eleştirmektedir. Fakat Mısır’ı anlayamaz, ic ve dış dinamikleri, dengeleri iyi okuyamaz, ağır eleştirilerimize devam edersek, Mısır’ı kaybedebilir ve bunun ekonomik, politik ve guvenlikle ilgili bedellerini odemek zorunda kalabiliriz. Zaten İran, Irak, Suriye, İsrail, Ermenistan, Yunanistan ile ilişkilerimiz malum iken, bu sorunlu olduğumuz ulkeler grubuna Mısır’ı da eklememek gerekiyor. Dikkatli olmalıyız.” ifadelerine yer verdi.

AK PARTİLİ HUSEYİN CELİK'LE DE DEKOLTE TARTIŞMASINDA TERS DUŞTU
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Huseyin Celik Beyaz TV'de katıldığı programında sarf ettiği, "Dun bir kanaldaki, yarışma programında sunucu oyle bir kıyafet gitmiş ki olmaz bu yani. Kimseye karıştığımız yok ama cok aşırı. Dunyada da kabul edilemez” sozleri ile başlayan dekolte tartışmasında da İdris Bal, partisiyle ters duştu. Bal, insanların birbirlerini giyim - kuşam ve şekilleriyle değil, fikirleri, beyinleri ve insanlığı ile kabul etmesi gerektiğini belirterek, “Bu toplumsal kanser ancak bu şekilde son bulur” dedi. Bal, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, “Karşılıklı anlayış dunyayı cennete cevirir. Fertler ortak paydalarda buluşmalı. Kucaklayıcı bir vizyon hep kazandırır. Ulkede gencliğin ortaya koyacağı calışmalar onemli fay hatları kıracaktır. Universiteler insan ureten fabrikalar olmalı. Kadın hakları konusu bu ulkede cağ atlatıcı bir cozum ortaya konulması gereken bir konu. Mesele bir bakış acısı ve algı yanılgısıdır. İnsanların birbirlerini giyim-kuşam ve şekilleriyle değil fikirleri, beyinleri ve insanlığı ile kabul etmesi gerek. Bu toplumsal kanser ancak bu şekilde son bulur. Aksi halde virus onlenemez boyutlara ulaşır” dedi.

OĞRENCİ EVLERİ KONUSUNDA: "YASADA SUC OLMAYAN FİİL, SUC DEĞİLDİR"
İdris Bal, kızlı-erkekli oğrenci evleri tartışmasında da, mensubu olduğu partiyle ters duştu. Bal, tartışma surerken twitter'dan paylaştığı mesajda, "Devletler sosyal devlet ilkesi gereği vatandaşlarını, genclerini korumalıdır. Bu nedenle devletin alkol, uyuşturucu, sigara, aile ici şiddetle mucadelesi anlaşılabilir. Ancak yasada suc olmayan bir fiil suc değildir ve engellemek mumkun değildir. Yasada suc olan bir durum ise kişilerin siyasi goruşu ne olursa olsun cezalandırılır. Gundemdeki konu gibi bir duzenleme Turkiye'ye dunyadaki, ozellikle Avrupa'daki, algı bakımından sıkıntı doğurur. Bu konu Turkiye'ye, partiye ve Başbakan’a karşı yurt icinde ve yurt dışında propaganda aracına donuşebilir.
Bununla beraber muhafazakar bir goruşun evlilik dışı birlikte kalmaları eleştirmesi ve kamuoyunda tartışması normal karşılanmalıdır" ifadesini kullandı.

İSTİFA SORUSUNA CEVAP: "ŞU ANDA DUŞUNMUYORUM"
Partisi tarafından muşterek disiplin kuruluna sevk edilen Bal, "Dershanelerin kapatılmasının siyaseten zarar vereceğini duşunuyorum. Fırsat eşitliği anlamında da sıkıntılar yaratabilir. Bir de cozum surecine ilişkin kaygılarım vardı. Disipline sevk edilme nedenim bunlar olabilir'' dedi.

Bal, disipline sevk edildiğini bir arkadaşının soylediğini, şu ana kadar kendine bir tebligat yapılmadığını kaydetti.

"Dershane politikasıyla ilgili cok ciddi kaygımız vardı, o herhalde tetikledi" diyen Bal, şu ifadeleri kullandı:
"Dershanelerin kapatılmasının siyaseten zarar vereceğini duşunuyorum. Fırsat eşitliği anlamında da sıkıntılar yaratabilir. Bir de cozum surecine ilişkin kaygılarım vardı. Disipline sevk edilme nedenim bunlar olabilir. Yapacak bir şey yok. Bizden kaba bir sozcuk cıkmaz. Doğrudur, fikri anlamda bazı kaygılarımız var. Bunun, 'parti demokrarisi icerisinde, demokrasinin o temel sınırları icerisindedir' diye duşunuyordum. Demek ki arkadaşlar başka turlu duşunmuşler ve disipline gondermişler. Bakarız artık. Ona gore değerlendirme yaparım."

"Değerlendireceğim" sozuyle istifa anlamında mı soylediniz?" sorusuna ise Bal, "Şu anda verilmiş bir karar yok. Bilmiyorum. Bana tebligat bile yapılmadı. Neyle suclandığımı da bilmiyorum. Şu anda istifa duşunmuyorum, duruma bakacağım" karşılığını verdi.

Kaynak: AK Partili dris Bal'a ihra istemi - Hrriyet GNDEM