Ulkemizde bilgisayar ve internet kullanım oranlarında son yıllarda onemli artışlar kaydedilmiştir. Bilgisayar giriş birimlerinden biri olan klavyeyi etkin kullanma ve hızlı yazma becerisi, bilgi toplumuna donuşum surecinde bilgi ureten bireylerin gelişimine katkı sağlayan unsurlardan biridir. Gunumuzde bircok ulke tarafından kendi dillerinin ozelliklerine uygun ceşitli harf ve sembol yerleşim duzenine sahip klavyeler geliştirilmiş, ulkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı onculuğunde başlatılan calışmalar sonucunda, Turk dili ve alfabesinin ozelliklerine uygun ve hızlı yazmaya elverişli bir tasarıma sahip bulunan F klavye duzeni oluşturulmuştur.
Yazım kolaylığı ve verimliliği bakımından F klavyenin getirdiği avantajlardan yararlanılması ve ulkemizde F klavye kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, tum kamu kurum ve kuruluşlarında, Turk Standardları Enstitusu (TSE) tarafından hazırlanan TS 2117 Alfasayısal Turkce Klavyelerin Temel Yerleşim Duzeni standardına uygun F klavyeye kademeli olarak geciş sağlanacaktır.
Bu cercevede;
Kamu kurum ve kuruluşlarınca genelgenin yayımından itibaren, alım sureci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tum bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye donuşturulmesi sağlanacaktır.
1- Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyeye geciş surecinde en onemli husus olan kamu personeline verilecek eğitime ait icerik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilecektir.
2- Bu eğitimin sağlanmasında uzaktan eğitim oncelikli olacaktır. Bu kapsamda kurulacak www.fklavye.gov.tr internet sitesinde eğitim iceriği kullanıma sunulacaktır.
3- Eğitimin alınması, değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli yonlendirme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır.
4- Vatandaşa doğrudan hizmet sunan veya iş surecinde yoğun klavye kullanan personelin eğitimi oncelikli olarak tamamlanacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye eğitiminin planlanması, uygulanması, takibi ve raporlanması konusunda sorumlu olacak birimler tespit edilerek, Milli Eğitim Bakanlığına bildirilecektir.
5- Kamu kurum ve kuruluşları F klavyeye geciş planlarını; kurumsal işleyişi aksatmayacak şekilde ve personelinin F klavye eğitim takvimini dikkate alarak kendileri oluşturacaktır.
6- Ayrıca, bilgisayar kullanımının yoğun olduğu ozel sektore ait kamuya acık alanlarda (internet salonu vb. toplu kullanım sağlayıcıları) ve ozel sektor kuruluşlarında F klavyenin teşvik edilerek yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan
eğitimhane
F Klavye Zorunlu Hale Geliyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- F Klavye Zorunlu Hale Geliyor