TUBİTAK’ın matematik yarışmasında sunduğu proje ‘seviye ustu’ bulunarak reddedilen Paksoy’a, Almanya’nın onde gelen universitelerinden biri burs verdi.
Matematiğe buyuk ilgi duyan ve surekli kendini geliştiren İstanbul Erkek Lisesi oğrencisi Barış Paksoy, 2011’de Turkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu’nun (TUBİTAK) liseler arasında duzenlediği matematik projesi yarışmasına katılmıştı. Tek başına hazırladığı ‘Ramanujan Asalların Genelleştirilmesi’ projesiyle derece almak isteyen Paksoy, TUBİTAK İstanbul Bolgesi Koordinatoru Prof. Dr. Ulvi Avcıata tarafından ‘Seviye ustu calışma olduğu, tek başına hazırlanmadığı’ gerekcesiyle reddedildi.
Paksoy projesini juri onunde savunmak ve kendisine ait olduğunu kanıtlamak istemiş ancak talebi reddedilmişti. Bunun uzerine Paksoy ve ailesi, yurutmeyi durdurma, maddi tazminat ve projeler arasında yapılan secimin iptal edilmesi talebiyle yargıya başvurdu. Mahkemesi yurutmeyi durdurma kararı aldı, atanan bilirkişi de Barış’ın projeyi tek başına hazırlayabileceğini belirtti.

Matematik dersi veriyor
15 yaşındayken TUBİTAK’ın ilkoğretim okulları icin duzenlediği Ulusal Matematik Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanan Paksoy, İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra gecen yıl bursla Berlin Humbold Universitesi’ne kabul edildi. Paksoy, ilkoğretim ve lise oğrencilerine ucretsiz matematik dersleri veriyor.

‘Yeni sonuclara ulaştım’
Ali Nesin’in başında olduğu Nesin Matematik Koyu’nun oğrencisi olan Paksoy, projesini şoyle ozetlemişti; “Amerika’nın meşhur matematik dergilerinden American Mathematical Monthly’de Ramanujan asallarına dair literaturde yazılan ilk makaleyi okudum. Kendi problemlerimi urettim, kimisini cozdum, kimisini cozemedim. Uğraşılmamış problemlerle uğraştığım icin ozgun, yeni sonuclara ulaşabildim.” milliyet

TUBİTAK inanmadı Almanya burs verdi - Milliyet Haber